„Vidimo se na sudu. Majka“

„Vidimo se na sudu. Majka“

Foto: Shutterstock


Marijana Lainović, udovica ubijenog Branislava Lainovića Dugog, i majka nestalog Ljubomira Lainovića (23), najavila je na svom Fejsbuk nalogu da će na “sudu videti sve novinare koji su se lažima i senzacionalističkim pisanjem ogrešili o ljudska prava i slobode zagarantovane Ustavom Srbije”.
-Za sve one što sebe nazivaju novinarima i novinama… Nije na odmet da svako jutro pre nego što krenu da bljuju, iznose i prenose gomilu surovih laži, sa nekom namerom naručenih, izmišljenih i neproverenih tekstova, pročitaju sa razumevanjem rezoluciju Generalne skupštine UN. Neću pominjati novinarski kodeks i medijske zakone jer njih odavno niko ne poštuje. Da olakšam varvarima koji ruže ovu zajednicu i grubo krše pravo na ljudski život i dostojanstvo – objavila je Marijana Lainović, uz potpis: „Vidimo se na sudu. Majka”.
Ona u svom statusu nijednom rečenicom nije prokomentarisala na koga ili šta se konkretno odnosi njena poruka.

Nema tragova

-Nestanak njenog sina Ljubomira Lainovića je zvanično prijavljen policiji, i to je za sada jedina pouzdana informacija o tom slučaju. Istraga je u toku, na tom slučaju radi Sedmo odeljenje beogradske policije, ali i ceo MUP Srbije. Tragova koji bi doveli do nestalog mladića za sada nema – kaže za “Ekspres” izvor iz MUP Srbije.
On navodi i da su do policije došle priče o tome da je mlađi Lainović navodno bio umešan u ubistvo dvojice vođa škaljarskog klana u januaru ove godine u Atini, i da je taj zločin platio glavom i to na najbrutalniji način, ali kaže da se radi o neproverenim pričama, koje nisu dokazane.

Povezane vestiDostava šleperom

-To su priče koje su do policije došle iz podzemlja, i za koje niko u ovom trenutku ne može da kaže da li su tačne ili ne. Sve se proverava, ali je i dalje cela istraga bez ijednog konkretnog traga – kaže naš sagovornik.
Navodno, prema pričama iz podzemlja ključni okidač za posebnu brutalnost, koja do tada nije bila ispoljena u ratu škaljarske i kavačke ekipe, jesu ubistva Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini.
-Dedović se, pored braće Vukotić, Jovice i Igora, smatrao za vođu „škaljaraca“. Stamatović je takođe njihov važan saradnik i zato je osveta za njihovo ubistvo od tog momenta bila glavni zadatak „škaljaraca“. Posebno jer su obojica ubijeni pred suprugama i decom. Druga bitna stvar je da su i Dedović i Stamatović bili veoma vešti u skrivanju, za njihovu lokaciju je znalo samo nekoliko ljudi, tako da je škaljarskoj ekipi odmah bilo jasno da je informacija o tome gde se kriju procurila iznutra. Sa njihovom unutrašnjom istragom o tome ko je cinkaroš se najpre dovodi u vezu nestanak Podgoričanina Save Lopičića, koji je opet, prema pričama iz podzemlja, navodno prodao trag do Dedovića i Stamatovića suparničkoj kavačkoj ekipi, i to za milion evra. Dalja istraga „škaljaraca“ je navodno dovela Damira Hadžića na trag Ljubomiru Lainoviću iz Novog Sada, sinu ubijenog Branislava Lainovića. Oni su navodno Lainovića osumnjičili za dvostruko ubistvo u Atini, a zatim ga ubili u Španiji. O tom zločinu se ispredaju jezive priče, ali ništa od toga nije potvrđeno. Jedino što je sigurno jeste da je on nestao, i da od njega nema ni traga ni glasa – kaže sagovornik “Ekspresa”. Da li je mladi Lainović ubijen i ko je učestvovao u njegovom ubistvu, nije poznato.

-Lainović je iz Novog Sada, koji je godinama bio uporište kavačkog klana. U Novom Sadu je 2016. u pucnjavi na ulici ranjen Slobodan Kašćelan, jedan od vođa kavačkog klana. Tu su i dalje njihovi saradnici, tako da ne bi bilo teško napraviti kontakt sa Lainovićem mlađim, koji je sa svojim imenom već počeo da se probija u novosadskom podzemlju – objašnjava naš izvor.
O Ljubomiru Lainoviću se na stranicama crne hronike prvi put pisalo još 2014. kada su ga u januaru te godine, na času u Ekonomskoj školi “Svetozar Miletić” u Novom Sadu fizički napala trojica učenika. Lainović mlađi, koji je do tada pohađao školu u Alibunaru, napadnut je na početku drugog polugodišta, a njegova majka Marijana, koja pored njega ima i mlađeg sina, izjavila je tada da je Ljubomir zadobio lakše povrede. Jedan od profesora škole objasnio je i kako je došlo do incidenta: „Dečko je sedeo u prvoj klupi i nešto pisao kada su trojica napadača upala u učionicu u prizemlju i napala ga. Napad je kratko trajao, ostali učenici i profesorka su se uplašili i pobegli na kraj učionice. Lj. L. je pokušao da se odbrani kada su ga oborili na pod, ali su ga napadači nekoliko puta udarili i zatim trkom pobegli…“
Novosađani kažu da je taj napad, iako je Ljubomir bio žrtva, označio početak “lošeg puta” kojim je krenuo dalje.

Povezane vestiOtpečatirano

-Svima je bilo jasno da kreće očevim stopama i da je samo pitanje trenutka kada će se upustiti u konkretan kriminal. On je odrastao okružen prijateljima svog oca, koji su godinama vodili računa o porodici Lainović – kažu Novosađani. A onda je u martu 2018. Ljubomir uhapšen zbog sumnje da je mesec dana ranije učestvovao u ubistvu navijača Rada Petra Arsića (38) u kafiću na Vidikovcu. Za drugim učesnikom u zločinu, Lainovićevim prijateljem Strahinjom Đankovićem, koji je i pucao u Arsića, tada je raspisana poternica. Mlađi Lainović je zbog ovog zločina u pritvoru bio do novembra 2018. godine, kada mu je određena mera kućnog pritvora, iz koga je “išetao” u aprilu prošle godine. Njegov prijatelj Đanković je u međuvremenu uhapšen u Prištini i to u stanu u kome je bio sa ozloglašenim pripadnicima kavačkog klana: Podgoričaninom Mariom Miloševićem, Đorđem Pavićevićem, Vukanom Vujačićem i Igorom Mašanovićem.

Osveta škaljaraca

Navodno je sa njima u stanu bio i Radoje Zvicer, jedan od vođa kavačkog klana, ali je on u poslednjem momentu bekstvom izbegao hapšenje. Đanković je posle hapšenja prebačen u Srbiju, gde je u februaru ove godine za ubistvo Arsića osuđen na 13 godina zatvora. Lainović mlađi je oslobođen optužbi, ali u tom momentu je već imao ozbiljnije brige: osvetu škaljarskog klana.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa. . .

1 comment

Dodajte komentar

+ Ostavite komentar