VIP REKET: Pakovanje makedonskog kofera

VIP REKET: Pakovanje makedonskog kofera


Bugarska tajna služba povezana sa opozicionom VRRO-DPMNE, bivši direktor kontraobaveštajne službe makedonske tajne policije – UBK Saša Mijalkov, brat premijera Zorana Zaeva, Vice Zaev, ali i zaštićeni svedok, čije se ime još krije u strogoj tajnosti, prema ekskluzivnim saznanjima “Ekspresa”, akteri su afere “Reket”, čija uloga tek treba da se obelodani. Afera “Reket” počela je sredinom jula hapšenjem Bojana Jovanovskog, u Srbiji poznatijeg kao Boki 13, i njegovog saradnika Zorana Milevskog.

Afera “Reket”, kao nijedna do sada, dokazuje da na Balkanu nema nijedne velike afere a da iza nje ne stoje tajne službe, i to domaće i strane u zajedničkom ili suprotstavljenom interesu. Naravno, u svakoj ostaju i otisci umešanih otpadnika službe, koji po pravilu najviše deluju u sopstvenoj režiji i za lični interes. I nema nijedne u kojoj nisu umešani Srbi, uglavnom biznismeni i naravno otpadnici službe.

Ali da krenemo, samo ovog puta od kraja ka početku. Kraj, po hronologiji pokazuje cilj razotkrivanja afere, a početak ko se i kako bavio reketiranjem. Imena učesnika više su nego interesantna i za srpsku i za makedonsku javnost.

Zoran Zaev

Službi i njenih otpadnika po pravilu ima i u početnom i u finalnom delu.

“Aferu “Reket”, u kojoj su uhapšeni Jovanovski i Milevski, osumnjičeni za milionsko reketiranje najbogatijeg makedonskog biznismena Jordana Kamčeva zvanog Orce, zvanično je otvorio zaštićeni svedok, čije ime se, u cilju njegove bezbednosti i sigurnosti, čuva u strogoj tajnosti.

Moguće je i da je sam Kamčev zaštićeni svedok, odnosno da je on na vreme prijavio pokušaj njegovog reketiranja. Policiji i tužilaštvu u tom slučaju ostalo je samo da prati učesnike milionske ucene i snima ih. Kao što je i učinjeno. Međutim, njegovo svedočenje nije jedino koje je, u dokaznom smislu, krucijalno za slučaj. Veliku ulogu u razotkrivanju ucenjivanja imala je i bugarska tajna policija, koja vrlo intenzivno sarađuje sa opozicionom VMRO-DPMNE, i kojoj razotkrivanje ove afere ide u interes rušenja premijera Zorana Zaeva i njegove vladajuće SDSM”, kaže za “Ekspres” izvor iz srpskih bezbednosnih službi, koji je više nego upućen u dešavanja u Severnoj Makedoniji.

Saso Miljaklov

Saso Miljaklov

Akciju rušenja Zaeva, ali i njegovog okruženja, prvenstveno brata Vicea, kao i jednog od njegovih glavnih savetnika Zorana Bašanovića, bivšeg estradnog menadžera u Srbiji, osim bugarske službe, vodio je i najmoćniji bivši bezbednjak Makedonije – Sašo Mijalkov.

Upravo u njegovoj režiji, kako ekskluzivno saznaje “Ekspres” posle hapšenja Jovanovskog i Milevskog, usledila je propogandna mašinerija, i to po starom oprobanom receptu.

Mijalkov je sa Nikolom Gruevskim, sa kojim je u rođačkim odnosima, smatran najmoćnijim čovekom u Makedoniji tokom decenije vladavine VMRO- DPMNE od 2006. do 2016. godine. Taj uticaj je počeo vrtoglavo da pada u poslednje tri godine, a Mijalkov se našao u centru nekoliko sudskih postupaka. Optužen je u postupcima koji su uzdrmali tamošnju javnost: „Target-Tvrđava”, „Trezor”, „Tortura”, „Titanik 2″, a zatim je protiv njega pokrenuta i istraga u slučaju „Imperija” u kojoj je prvooptuženi bio upravo najbogatiji makedonski biznismen Jordan Kamčev zvani Orce, koji je bio i glavna meta ucene u aferi “Reket”.

Slučaj “Imperija”, kako objašnjava naš izvor, pokazao se kao kamen spoticanja u odnosima Mijalkova i premijera Severene Makedonije Zorana Zaeva.

“Zoran Zaev je Saši Mijalkovu najpre obećao da u ovom slučaju neće biti krivično gonjen. Sklopljen je dogovor, ali Zaev nije ispoštovao dato obećanje i protiv Mijalkova je u ovom slučaju zvanično pokrenuta istraga. Mijalkov naravno nije bio zadovoljan takvim razvojem situacije. A onda je po izbijanju afere “Reket” video svoju šansu za osvetu, ali i za rušenje Zaeva i ponovno vraćanje VMRO-DPMRE i naravno sebe na vlast. Kao neko ko i dalje u svojim rukama drži moćne poluge, doduše one neformalne, ali ne manje važne, Mijalkov je lako uspeo da se dokopa video snimaka koji su nastali tokom istrage razotkrivanja učesnika afere “Reket”. U pitanju su snimci koji su objavljeni na portalu italijanskog desničarskog lista “La Verita”. Upravo je Mijalkov preko svojih veza i kontakata “doturio snimke italijanskom portalu”, tvrdi naš izvor.

Snimci završili kod Italijana

Na prvom snimku, koji je objavljen 20 dana nakon hapšenja Bojana Jovanovskog, vidi se kako biznismen Jordan Kamčev, žrtva iznude, broji novac i predaje ga Jovanovskom, koji zauzvrat treba da se dogovori sa tužiocem Katicom Janevom da Kamčeva oslobodi zatvorske kazne. Na snimku se vidi i Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, u pratnji jednog muškarca, koji sa dve “luj viton” torbe napušta kuću. Makedonski mediji objavili su da je Jovanovski navodno od Kamčeva tražio osam miliona evra kako bi preko svojih veza i prijateljskih kontakata sa tužiocem obezbedio da se sudski postupak protiv njega obustavi, kao i da je u torbi koju je Jovanovski izneo iz kuće Kamčeva bili oko milion i po evra.

Bojan Jovanovski

O ozbiljnosti afere mnogo više govori drugi objavljeni snimak, na kome se u razgovoru Jovanovskog i Kamčeva čuje i glas šefice Specijalnog tužilaštva u Skoplju Katice Janeve. Na snimku se čuje kako Jovanovski i Kamčev razgovaraju o vraćanju pasoša biznismenu kako bi mogao da putuje u Tursku, poslom. U razgovor se preko spikerfona uključuje i tužiteljka Janeva kojoj Jovanovski kaže da je “sve u redu, da je sve dogovoreno i da su apsolvirane sve nejasnoće”. Janeva zatim izgovara da je „veoma zauzeta, ali da drži pod kontrolom tužiteljku Lile Stefanovu”, bez koje, kako objašnjava, ne može ništa.

U daljem snimljenom razgovoru se čuje i kako Jovanovski kaže biznismenu Kamčevu da će se sresti i sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, za koga kaže da je upoznat sa “njegovim slučajem”.

Tužiteljka Stefanova, koju je Katica Janeva spomenula u razgovoru sa Jovanovskim i Kamčevim, inače u Specijalnom tužilaštvu vodi slučaj “Imperija”, u kojem je Kamčev prvooptuženi. Stefanova je nakon što je italijanski portal “La Verita” objavio snimak spornog razgovora izjavila da su ona i šefica Specijalnog tužilaštva Katica Janeva već imale neslaganje oko slučaja u koji je umešan Kamčev, precizirajući da je Janeva zahtevala da se slučaj zatvori plaćanjem nanete štete državi, bez zatvorskih kazni, što, inače, krivični zakon u Severnoj Makedoniji predviđa kao mogućnost. Na drugoj strani je i mogućnost zatvorske kazne, oduzimanje imovine…

Katica Janeva

Šefica Specijalnog javnog tužilaštva Severne Makedonije u ostavci Katica Janeva, po naredbi državne tužiteljke Javnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Vilme Ruskoske, uhapšena je 21. avgusta u Skoplju, a na teret joj se stavlja zloupotreba službene dužnosti i ovlašćenja u slučaju predmeta “Reket”.

“Radi se o krivično pravnom događaju koji ne treba da se politizira. Nema nijedne indicije da su nezakonito pribavljena sredstva završila kod domaćih ili stranih političara”, izjavio je novinarima u Skoplju državni javni tužilac Ljubomir Jovevski posle hapšenja Katice Janeve.

On je potvrdio da je Janeva stekla imovinsku korist u nameštaju vrednom 298.000 denara.

Na novinarsko pitanje gde je novac iznuđen od preduzetnika Jordana Kamčeva, Jovevski je kratko rekao da je „to osetljivo pitanje” i da više detalja u ovom trenutku ne može da kaže.

Janeva je posle hapšenja privedena u Krivični sud u Skoplju, gde je na saslušanju izjavila da nije kriva, kao i da će dalji postupak pokazati da ona nije umešana u aferu.

Za Janevu je odranije poznato da se, u nepromenjenim okolnostima, složila sa ukidanjem mere zatvorskog pritvora za Kamčeva u slučaju “Imperija” i zamenila ga merom kućnog pritvora. Kasnije je donela i odluku da se Kamčevu vrati oduzeti pasoš. Prihvatila je i da se u ovom predmetu Kamčevu obezbedi status zaštićenog svedoka, kao i da se ceo slučaj zatvori dogovorom, koji isključuje zatvorsku kaznu, i predviđa samo neznatnu novčanu nadoknadu državi.

Foto Nemanja Jovanović

Foto Nemanja Jovanović

Imena umešanih političara

Uprkos izjavi tužioca Ljubomira Jovevskog da “ne postoje indicije da su nezakonito pribavljena sredstva završila kod domaćih i stranih političara”, saznanja “Ekspresa” koja potiču od srpskih bezbednosnih struktura govore upravo suprotno, da su srpski i makedonski političari upravo vrh ove kriminalne piramide, i to oni koji su u najbližem okruženju premijera Zorana Zaeva.

“Uhapšeni Jovanovski i Mileski nisu radili sami, a ni biznismen Jordan Kamčev nije njihova jedina žrtva. Informacije o reketiranju u Makedoniji sprske bezbednosne službe prikupljaju odavno i one ukazuju da je centar iznude u najbližem okruženju premijera Zorana Zaeva, odnosno da su glavni organizatoru njegov brat Vice Zaev i savetnik Zoran Bašanović. Bašanović je taj koji je pod svojom kontrolom držao Jovanovskog, poznatijeg kao Boki 13. Sve što je Boki 13 radio, u stvari je organizovao Bašanović. Takođe, Jordan Kamčev nije jedini biznismen koji se našao na meti njihove iznude. Pre njega, Bašanović je preko Jovanovskog organizovao reketiranje mnogih makedonskih i albanskih biznismena. Kamčev je samo poslednji na toj listi koji im je došao ili će im tek doći glave. I svaki put je taj reket išao po starom oprobanom receptu. Tražili su novac od biznismena, kojima je jasno bilo naznačeno da u varijanti da plate o njima neće biti objavljivani inkrimisani podaci, koji bi mogli da im nanesu ozbiljnu štetu. TV 1 je korišćena kao paravan za iznudu, odnosno mreža na kojoj bi ti inkrimisani podaci bili objavljeni. Pretpostavljamo da je uloga Vice Zaeva bila upravo vezana za dobijanje tih inkrimisanih podataka… Cifra koju su do sada iznuđivači dobili je, prema našim podacima, veća od 50 miliona evra”, kaže sagovornik “Ekspresa” navodeći da su do sada svi ucenjivani biznismeni pristajali da daju novac, jer bi svako objavljivanje na vrlo popularnoj TV 1 moglo da im nanese veću štetu.

 Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Međutim, podaci o reketiranju nisu ostali skriveni. Dolazili su do srpske, bugarske, ali i ostalih službi koje prate dešavanja u Severnoj Makedoniji.

“Bašanović, posle razotkrivanja afere “Reket”, nije u dobrim odnosima sa premijerom Zaevim, iako mu je on produžio ugovor o saradnji, po kom za savetničku poziciju Bašanović mesečno prima platu od 1.500 evra. Poslednje informacije ukazuju da se Bašanović sprema da promeni politički tabor. On je svestan koliko je afera “Reket” uzdrmala poziciju Zaeva, i koliko tek može da je uzdrma i zato već nekoliko dana intenzivno pokušava da dogovori tajni sastanak sa Sašom Mijalkovim kako bi se preko njega pozicionirao i prema VMRO-DPMNE. On sigurno ima dobre adute, odnosno informacije o Zaveu, koje bi išle u korist sadašnjoj opoziciji, ali je pitanje da li će premijer Zaev, u slučaju pada sa vlasti, sa sobom povući i Bašanovića”, kaže naš izvor.

Više pročitajte na sajtu Ekspresa…

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar