Vranjanac – ključna figura krađe kokaina u Valensiji

Vranjanac – ključna figura krađe kokaina u Valensiji


Davor T. (31), za koga se veruje da je sa Kotoraninom Igorom Dedovićem (43), jednim od vođa škaljarskog kriminalnog klana organizovao šverc više od tone kokaina zaplenjenog u Rumuniji ključna je figura čuvene krađe 200 kilograma kokaina u Valensiji 2004. godine, zbog koje je počeo najkrvaviji obračun u istoriji balkanske mafije, rat škaljarskog i kavačkog klana koji je do sada odneo više od 30 života.
On je fizički ukrao 200 kilograma kokaina i preneo je u stan Gorana Radomana u Valensiji. Droga je ostala tu sve do Radomanovog povratka sa Kube, nakon čega je prodao i zadržao novac, zbog čega je navukao “bes” dotadašnjih partnera, koji su oformili kavački klan. Radoman je bio prva žrtva zaraćenih kotorskih klanova.
U sredu 20. marta rumunska policija počela je filmsku akcija koja je u naredna dva dana dovela do rekordne zaplene kokaina. Te srede, na parkingu u okrugu Tulca pronađen je paket od jednog kilograma kokaina, koji je, kako je ubrzo utvrđeno prilikom utovara ispao iz kombija registrovanog u Bukureštu. Istraga, koja je usledila okončana je hapšenjem jednog srpskog državljanina u okrugu Prahova, severno od Bukurešta. Dva dana kasnije, u petak 22. marta, policija je od lokalnog meštanina dobila dojavu da u istočnoj Rumuniji, na jednoj od divljih plaža u mestu Sveti Đorđe, dva kilometra od delte Dunava, plutaju džakovi ispali iz prevrnutog čamca. Policajci koji su izašli na teren zatekli su 36 džakova koji su plutali u vodi, kao i džakove nasukane na obali. Svi identični džaku, koji je tri dana ranije nađen na parkingu… Ukupna zaplena kokaina u džakovima teška je 1.040 kilograma kokaina, čistoće od oko 90 odsto koji, kako je izjavio zvaničnik rumunske policije Adrian Lambrino, potiče iz Južne Amerike.
Rumunski mediji, pozivajući se na policijske izvore ubrzo su objavili detalje akcije krijumčarenja, koja se organizatorima očigledno pretvorila u noćnu moru. Naime, krijumčari koji su drogu u džakovima prevozili čamcem, najverovatnije su, zbog oluje i nepoznavanja terena izgubili kontrolu i udarili o rečno dno, usled čega se čamac prevrnuo.
U nekoliko narednih sati po pronalasku kokaina, rumunska policija je na graničnom prelazu Đerdap dva, na granici sa Srbijom, postavila “zamku” za još jednog muškarca, osumnjičenog da je učestvovao u švercu kokaina: državljaninu Srbije, koji se, kao putnik vozio u automobilu srpske registracije.
Prema pisanju rumunskih medija, tamošnja policija ubrzo je identifikovala uhapšene Srbe. Radi se o Vranjancima: Tode Krstićem (50) i Nenadu Cvetkoviću (43), vozačima u jednom transportnom preduzeću.
U dalju istragu, odmah je uključena i srpska policija koja je, vrlo brzo sklopila ceo “mozaik” operacije krijumčarenja i kao vođe akcije “označila” Vranjanca Davora T. (31) i Igora Dedovića (43), jednog od vođa škaljarskog klana. Njih dvojica su, prema nezvaničnim policijskim informacijama, ušli u posao finansirajući tovar kokaina po pola. O koliko se ukupno kokaina radilo, nije poznato jer je sudeći po džaku koji je nađen na parkingu jasno da su krijumčari deo narko-pošiljke uspeli da prebace na “sigurno mesto” i to pre nego što je policija otkrila prevrnuti čamac.
Davor T. je čovek koji je konkretno, fizički ukrao spornih 200 kilograma kokaina u Valensiji, kaže za “Ekspres” izvor iz bezbednosnih institucija.
Krađa kokaina u Valensiji dugo godina je bila obavijena velom misterije. A onda su, jedan po jedan detalj počeli da isplivavaju u javnost.
Kao glavni organizator krađe označen je Cetinjanin, Goran Radoman, u čijem stanu u Valensiji je završilo 200 kilograma spornog kokaina.

Više detalja o saznanjima vezanih za početak obračuna škaljarskog i kavačkog klana možete pročitati u novom broju Ekspresa.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar