Za štrebera malo 88 doživotnih kazni

Za štrebera malo 88 doživotnih kazni


Indonežanski serijski silovatelj Rejnard Sinaga osuđen je 6. januara ove godine za 159 seksualnih krivičnih dela u Mančesteru, u Engleskoj, u periodu između 2015. i 2017. godine. Iako je policija sigurna da je žrtava daleko više, Sinaga je proglašen krivim za drogiranje i seksualno zlostavljanje 48 muškaraca, od kojih je 44 silovao. Najmanje još 70 žrtava nije identifikovano. Sinaga je imao četiri suđenja između 2018. i 2020. godine i izrečeno mu je 88 doživotnih kazni sa minimalnih 30 godina zatvora.

Policija veruje da je Sinaga silovao ili napao najmanje 195 muškaraca. Ispred noćnih klubova i pabova čekao je pijane mladiće koji su bili dezorijentisani i izuzetno ranjivi. Mamio ih je u svoj stan uz obećanje da će popiti piće i družiti se, napuniti mobilne telefone ili da mogu da prespavaju ako nisu u stanju da se vrate kući. Nakon toga ih je drogirao i silovao. Posle nekih napada hvalio se svojim postupcima na WhatsAppu. Većina njegovih žrtava nije bila svesna da je silovana, sve dok im policija nekoliko godina kasnije nije pokucala na vrata.

sinaga

“Zbog vašeg sitnog stasa i prijateljskog pristupa niko vas nije video kao pretnju i niko nije imao pojma o tome šta ste imali na umu”, rekla je sudija Suzan Godard. “Drogirali ste svaku od svojih žrtava, čekali ste da ostanu bez svesti, skinuli ih, a zatim ih silovali na najužasnije načine.”

Smešna odbrana

Sinaga je rođen 1983. u gradu Jambi u Indoneziji, u katoličkoj porodici. Diplomirao je arhitekturu 2006, preselio se u Veliku Britaniju sa studentskom vizom i počeo da studira na Univerzitetu u Mančesteru, gde je dobio diplomu magistra prostornog planiranja i magistra sociologije. Finansijski ga je izdržavao otac, po zanimanju bankar. Živeo je u centralnom Mančesteru, predstavljao se kao gej i navodno je imao mnogo momaka.

U avgustu 2012. je započeo doktorske studije humane geografije na Univerzitetu u Lidsu, koje nije završio. Njegova doktorska teza pod nazivom “Seksualnost i svakodnevni transnacionalizam među južnoazijskim homoseksualcima i biseksualnim muškarcima u Mančesteru” podneta je u avgustu 2016. godine, ali je ocenjena kao neuspešna.

Pročitajte još: Slobodu čeka 200 silovatelja

Kako policija veruje, žrtvama je u piće sipao drogu GHB, a zatim ih napadao dok su bili u nesvesti i sve to snimao mobilnim telefonom. Iako droga nije pronađena, stručnjaci su na suđenju rekli da veruju kako su muškarci sigurno bili drogirani, verovatno GHB-om ili nečim sa vrlo sličnim efektima. Čak i samo jedan miligram GHB može da onesvesti čoveka.

Gotovo sve njegove žrtve bile su heteroseksualci, a Sinaga je posmatrao njihovo “preobraćanje” kao sport. O jednoj žrtvi u januaru 2015, koju je video da se svađa sa svojom devojkom u noćnom klubu, napisao je u grupi na WhatsAppu: “Super Rej spasava momke od njihovih monstruoznih devojaka”.

Sinaga se izjasnio da nije kriv, pa su njegove žrtve bile primorane da prolaze kroz poniženje svedočeći na sudu i gledajući video snimke pred advokatima, porotnicima i novinarima. Tvrdio je da se samo “igrao”, da se muškarci na snimcima “prave mrtvi” kako bi ispunili njegovu seksualnu fantaziju i da su seksualni odnosi bili sporazumni. Porota je odbacila odbranu kao smešnu.
Njegovo najranije utvrđeno krivično delo dogodilo se za Novu godinu 2015.

Pročitajte još: Glasovi nestalih i dalje se čuju na misterioznom ostrvu

Silovani mladić star 22 godine nije se sećao ničega kada se ujutru probudio u stanu svog zlostavljača, prekriven ostacima hrane koju je povratio. Prethodno veče je s prijateljima otišao u noćni klub “Ric” gde je naručio piće i to je bilo sve čega je mogao da se seti. Kada se probudio na podu Sinaginog stana, ovaj mu je rekao da su se upoznali u klubu i došli u stan. Delovao je zabrinuto, pa se mladić, kao i mnogi drugi, osećao krivim zbog nametanja nepoznatom čoveku. Brzo je skupio svoje stvari i otišao kući.

U međuvremenu, Sinaga, koji ga je dva puta silovao dok je bio u nesvesti, veselo je slao prijateljima poruke da se pohvali. “Nisam dobio novogodišnji poljubac, ali već sam imao prvi seks 2015”, napisao je. “Upoznao sam ga u klubu pored moje zgrade. Bio je strejt u 2014. godini, a 2015. je prelomna za njegov prelazak u gej svet hahaha. Pa, bio je strejt sve dok se nismo probudili goli.”

Odvažni tinejdžer

Sledeću poznatu žrtvu silovao je 30. januara. Kasnije se na snimku u Sinaginom telefonu videlo kako je muškarac počeo da se budi i pokušao da se oslobodi, ali je Sinaga uspeo da ga zadrži na podu.

Jedan od silovanih je svedočio da se probudio na podu i primetio da je mokrio u snu. Sinaga je postao agresivan, vičući na njega da izađe. Kada je zatražio svoj telefon, Sinaga je zapretio da će ga ugristi ako ne ode. Policija će pronaći njegov telefon u stanu 18 meseci kasnije.

Nekoliko žrtava se seća da su pili viski ili pivo u Sinaginom stanu, ali ničeg više. Svi su se probudili u nepoznatom okruženju, bez ikakvog pojma o tome kako su tu stigli. Sinaga bi izmislio priču da im “objasni” kako su tu dospeli i oni bi brzo otišli.

Povezane vesti – Džini – Divlje dete ludog oca

U junu 2017. njegova poslednja žrtva bio je 18-godišnjak koji je tokom silovanja došao svesti. Nekoliko sati ranije uživao je u piću u noćnom klubu “Fektori”, ali se odvojio od svojih prijatelja i izašao na svež vazduh. Bilo je oko pola sata posle ponoći. Mladić je sedeo u blizini kluba kada mu je prišao nizak Azijac u ranim tridesetim godinama. Nakon nekoliko minuta razgovora predložio mu je da odu kod njega u stan i da odatle kontaktira svoje prijatelje. Tinejdžer se ne seća više ničega do trenutka dok se nije probudio. Čim je Sinaga shvatio da je svestan, počeo je da viče “provalnik” i “upomoć”. Usledila je tuča tokom koje je Sinaga nekoliko puta ugrizao mladića, ali je ovaj uspeo da se odbrani, pobegne i pozove policiju.

Kada su policajci stigli u Sinagin stan, našli su ga na podu bez svesti, s teškim povredama glave. Hitno je prebačen u bolnicu, a tinejdžer je uhapšen i ispitivan zbog sumnje da ga je napao. Ubrzo je, međutim, policiji postalo jasno da se bave nečim mnogo ozbiljnijim. Napadnuti tinejdžer je detektivima predao mobilni telefon za koji je rekao da ga je pronašao kod sebe, a da nije njegov. Otkrilo se da je telefon koristio Sinaga za snimanje svojih brutalnih napada. Dokazi pronađeni u tom telefonu, kao i u još jednom kasnije nađenom ispod Sinaginog kreveta, bili su dovoljni da se osigura istorijska presuda.

U dva telefona bilo je 3,29 terabajta video dokaza o napadima i silovanjima. Mnoge žrtve je bilo lako pronaći jer je Sinaga čuvao njihove telefone, satove i kartice kao trofeje. Policija je utvrdila da je snimio napad na 195 žrtava, od kojih većina nije identifikovana i možda nije ni svesna šta im se dogodilo.

Bezazlena pojava

Na suđenju Sinaga nije pokazao ni trunku kajanja. Sudija Godard je napomenula da joj se čini da je “uživao u sudskom procesu” i primetila ironiju svega toga – da nije snimao žrtve, većina njegovih sadističkih zločina ne bi bila otkrivena, a kamoli procesuirana.

Prijatelji i žrtve Rejnarda Sinage se slažu da nije bilo ničega sumnjivog u njegovoj bezazlenoj pojavi što bi sugerisalo da je sposoban za bilo kakvu vrstu nasilja, a kamoli za silovanje.
Visok 170 centimetara, sa mekim glasom, osmehom i naočarima, bio je nezanimljiva figura. “On je jednostavno simpatičan i krotak”, rekao je jedan njegov poznanik. “Ne mogu da zamislim ni da dobije kaznu za parkiranje. On je takav štreber.”

Žrtve su bile duboko uznemirene. Jedna je pokušala samoubistvo, a mnogi nisu ništa pomenuli najbližoj porodici i prijateljima. Neki od mladića kojima se obratila policija odlučili su da ne učestvuju u procesuiranju. Nakon izricanja kazne neki su izjavili:

Povezane vesti – Doktori nisu videli takva mučenja

“Događaji te noći imaju trajan uticaj na mene, utiču na moju sposobnost da verujem ljudima ili da priđem ljudima u normalnom javnom okruženju”.

“Želim mu još gore, želim da oseti bol i patnju koju sam ja osetio. Uništio je deo mog života.”
“Nikada u životu se nisam tako loše osećao i nisam znao kako da se izvučem. Dijagnostikovana mi je teška depresija i počeo sam lečenje.”

Sinagin otac je za BBC Indonezija izjavio da je njegov sin “dobio ono što je zaslužio”. Sinagina majka je rekla za “Sandej tajms” da nije bila svesna da je on gej: “Mi smo dobra hrišćanska porodica koja ne veruje u homoseksualnost”.

Organizacija “Sejflajn” je posle izricanja presude prijavila rekordan porast broja poziva njihove telefonske linije za muškarce koji su bili žrtve seksualnog zlostavljanja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar