ZATVOR U DOBA KORONE: Maska, toplomer pa u ćeliju

ZATVOR U DOBA KORONE: Maska, toplomer pa u ćeliju

Shutterstock


Svi zatvorenici u Srbiji su pod pojačanim zdravstvenim nadzorom od 10. marta kada su u skladu sa preporukama
Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije, a u cilju sprečavanja moguće epidemije koronavirusa, donete nove mere u svim kazneno-popravnim zavodima i okružnim zatvorima u Srbiji.

Te mere, kako navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, podrazumevaju da su sve novoprimljene osobe u zavodima izdvojene u manjim sobama.

“Oni su pod pojačanim zdravstvenim nadzorom. Sve osobe koje dolaze u pritvor ili stupaju na izdržavanje kazne prolaze lekarski pregled. Ukoliko neko od njih ima znake respiratorne infekcije, odnosno oboljenja disajnih organa, povišenu temperaturu, kašalj, kijanje otežano disanje, bol u grlu, biće odmah odveden u odvojenu sobu i odmah će biti kontaktirana epidemiološka služba Zavoda za zdravstvenu zaštitu zdravlja radi davanja uputstava i sprovođenja propisanih postupaka za slučajeve kod kojih se postavi sumnja na infekciju koronom”, kažu u Upravi.

Takođe, od 14. februara u svim zavodima se primenjuju pojačane mere higijene.

“To se odnosi na što češće pranje ruku, pranje podova, dezinfekciju opreme, radnih površina, što češće provetravanje prostorija i produženi boravak pritvorenika i osuđenika na svežem vazduhu. Oni su do sada, u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, imali pravo da na svežem vazduhu budu najmanje dva sata, što će sada, u skladu sa mogućnostima, biti produženo”, navode u Upravi.

Jedna od posebnih mera je da su od 14. februara posete Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu zabranjene, a ova
mera će ostati na snazi.

“U ostalim zavodima sve posete, koje su do sada trajale sat vremena, narednih 14 dana biće ograničene na 15 minuta
sa samo jednim posetiocem koji je u obavezi da nosi masku ukoliko u prostoriji za posete ne postoji staklena prepreka. Vanzavodska prava i pogodnosti kao što su slobodan izlazak u grad, posete porodici i srodnicima za vikend i praznicima, nagradno odsustvo iz zavoda do sedam dana u toku godine, korišćenje godišnjeg odmora izvan zavoda, kao i radno angažovanje van ustanova do daljeg će biti odloženi. Osuđenici su obavešteni da će odmah nakon normalizacije stanja sva njihova suspendovana prava i pogodnosti biti nadoknađeni. U ovom trenutku prijem paketa nije zabranjen, ali su odložene sve grupne i druge posete zavodima, a onima kojima je u prethodnom periodu to odobreno, a još nisu realizovali posetu, to odobrenje se povlači”, navode u Upravi.

Takođe, u svim zavodima se beskontaktnim toplomerima redovno proverava telesna temperatura zaposlenima koji dolaze u smenu, kao i svim osobama koje po bilo kom drugom osnovu dolaze u ustanovu.

“Osobama kod kojih bude ustanovljena povišena temperatura neće biti dozvoljen ulazak u ustanovu, a u svim slučajevima sumnje na infekciju kako zaposlenih tako i kod pritvorenika i osuđenika biće odmah kontaktirana epidemiološka služba Zavoda za zdravstvenu zaštitu zdravlja”, navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Šiju maske za lice

Kazneno-popravni zavod za žene u Požarevcu, kao i KPZ u Sremskoj Mitrovici i Nišu, počeli su u svojim krojačkim pogonima da šiju zaštitne maske za lice za sopstvene potrebe u celom sistemu izvršenja krivičnih sankcija. Radi se o maskama za jednokratnu upotrebu, kao i o onima koje mogu više puta da se koriste, a namenjene su, na prvom mestu, zaposlenima, osuđenim i pritvorenim osobama, kao i posetiocima koji nemaju obezbeđene maske.

Ova tri zavoda su već počela sa distribucijom maski, koje se od prošle nedelje koriste i u drugim kazneno-popravnim zavodima.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar