Zima kod „kavčana“

Zima kod „kavčana“

Veljko Belivuk; Foto: Tanjug


Veljko Belivuk, jedan od vođa navijača Partizana i osoba, iako ne javno imenovana, zbog koje je državni vrh krajem prošle godine najavio obračun sa mafijom, pobegao je iz Srbije u Crnu Goru, i to u Kotor – bazu svojih saradnika iz kavačkog klana. Kako saznaje “Ekspres”, Belivuk u Kotoru živi prijavljen u jednom stanu i pod zaštitom je bliskog saradnika vođe „kavčana“ Slobodana Kašćelana, odnosno cele te ekipe i to sa očiglednom namerom da ovde ostane malo duže.

U Crnu Goru Belivuk je otišao sa svojim prvim saradnikom Markom Miljkovićem, koga u srpskoj policiji ocenjuju i kao mozak ekipe. Po toj računici Belivuk, koji slovi za vođu navijačke ekipe, u srpskoj policiji ocenjen je kao sila klana.

Povezane vestiNajunosnije zanimanje – navijač

Da je Belivuk u Crnoj Gori, otkriveno je u utorak, kada su crnogorski mediji objavili da je dan ranije bio priveden na informativni razgovor.

Bez poternice

-Policija je zaustavila Belivuka u ponedeljak i pošto je reč o bezbednosno interesantnoj osobi, on je detaljno pretresen i pozvan na informativni razgovor u OB Kotor. Sa njim je obavljen razgovor i izvršena detaljna kontrola. Nije bilo osnova za zadržavanje ili lišavanje slobode, pa je on posle informativnog razgovora pušten – objavile su podgoričke „Vijesti” pozivajući se na informacije iz vrha crnogorske uprave policije.

Izvor “Ekspresa” iz crnogorske policije objašnjava da za Belivukom srpska policija nije raspisala nikakvu poternicu, da se on u Crnoj Gori ne dovodi u vezu ni sa jednim krivičnim delom, tako da samim tim ne postoje okolnosti za njegovo privođenje.

-On je, međutim, prema našim podacima označen kao vođa klana koji blisko sarađuje sa kavačkim klanom, a takođe prema podacima koje smo dobili od kolega iz Srbije, on se operativno dovodi u vezu sa nestancima nekoliko navijača, iako za njim ni u jednom od tih slučajeva nije podneta krivična prijava. Na te okolnosti je sa njim i vođen informativni razgovor – kaže izvor “Ekspresa”.

On nije želeo da kaže da li je i šta Belivuk pričao, ali navodi da i on i Miljković u Crnoj Gori, odnosno u Kotoru borave pod zaštitom Kašćelanove ekipe.

-Pretpostavljamo da je Belivuk pobegao iz Srbije iz straha da ne bude uhapšen u najavljenoj borbi protiv organizovanog kriminala i da planira da prezimi u Crnoj Gori, možda i duže. Zavisi kako se bude odvijala situacija u Srbiji – kaže naš izvor.

Povezane vestiČas ih vidiš, čas ih ne vidiš

Ono što nije jasno jeste to kako je crnogorska vlast uopšte dozvolila Belivuku da uđe u njihovu zemlju budući da i sami priznaju da je zaveden kao bezbednosno interesantna osoba. Dozvola za Belivukov nesmetan ulazak i boravak u Crnoj Gori upitan je posebno kada je poznato da su pod zabranom ulaska u ovu zemlju svi zavedeni kriminalci iz Srbije, ali ne samo oni. Pod ovom vrstom blokade bili su i Vlado Georgiev i Matija Bećković.

Preuzimanje klana

S druge strane, “situacija u Srbiji”, kada je Belivuk u pitanju, ponajviše zavisi od napretka policije u istragama nestalih navijača: Gorana Veličkovića Goksija i Lazara Vukićevića, ali i njegovih saradnika, dvojice Crnogoraca – Damira Hodžića i njegovog šuraka Adisa Spahića. Veličković je nestao 3. avgusta prošle godine, a Vukićević i njegovi saradnici iz Crne Gore 14. oktobra. Njihova sudbina i dalje je narazjašnjena, a zbog sukoba koji su imali sa Belivukom policija veruje da nisu među živima. Najveću glavobolju policiji u ovim slučajevima pričinjava činjenica da tela nestalih još nisu nađena.

Zbog ovih slučajeva predsednik Aleksandar Vučić je i najavio udarac maljem u mafiju, navodeći da je reč o sukobu dva klana, ali i da je problem što su se u tu borbu uključili ljudi iz državnog sistema.

Povezane vestiNa čijim leđima je meta?

Iako nije naveo nijedno ime niti mafijaša, niti njihovih saradnika i zaštitnika iz državnih institucija, javnosti, a pogotovo Belivuku je bilo jasno ko je cilj ove državne akcije. Zato je očigledno i rešio da pobegne iz Srbije i to u Crnu Goru, gde kod saradnika iz kavačkog klana ima sigurno utočište.

Saradnja sa kavačkim klanom potiče još iz vremena kada je “Janjičarima” upravljao Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, a u čijoj je ekipi bio Belivuk, i to kao njegov glavni saradnik.

Stanković je ubijen u oktobru 2016, nekoliko meseci nakon što je u javnosti objavljen snimak napada njegovih saradnika – Belivuka i Darka Ristića na direktora FK Partizan Miloša Vazuru i pripadnike njegovog obezbeđenja. Snimak je ostao upečatljiv i po delu u kome Stanković prilazi kameri video nadzora i pokazuje srednji prst.

Veljko Belivuk i Aleksandar Stanković

Veljko Belivuk i Aleksandar Stanković

Moć koju je ovim postupkom pokazao nije trajala dugo. Izrešetan je 13. oktobra ispred teretane u blizini Okružnog zatvora u Beogradu, a sa njim u društvu tada je bio i Belivuk.

U trenutku kada je ubijen, kako “Ekspres” saznaje, Aleksandar Stanković imao je sakrivenih 500.000 evra pripremljenih za plaćanje robe kavačkom klanu. Informaciju gde je taj novac sakriven Belivuk je pokušao da izvuče pritiscima od majke i verenice ubijenog Stankovića, ali do danas policiji nije poznato da li je uspeo da se domogne pola miliona evra. Određene indicije postoje posebno kada je u pitanju deo istrage ko mu je u tim pritiscima pomagao.

Posle ubistva Stankovića, ulogu vođe klana, koji je zahvaljujući saradnji sa kavačkom ekipom već uspostavio dominaciju u beogradskom podzemlju, preuzeo je Belivuk. Napad na Vazuru i njegovo obezbeđenje okončan je tako što je Belivuk u Prvom osnovnom tužilaštvu priznao da je učestvovao u incidentu, a zatim sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivičnog dela po kome je osuđen na godinu dana kućnog zatvora.

Ta presuda još nije stupila na snagu u trenutku kada se Belivukovo ime povezalo sa novim zločinom u beogradskom podzemlju – ubistvom Vlastimira Miloševića.

Više pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa. . .

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar