ZVEZDAN JOVANOVIĆ: Tužilaštvo u slučaju pobuna JSO nije vodjeno zakonom, već političkim interesima

ZVEZDAN JOVANOVIĆ: Tužilaštvo u slučaju pobuna JSO nije vodjeno zakonom, već političkim interesima

FOTO OKSANA TOSKIC


Optuženi u postupku zbog pobune Jedinica za specijalne operacije (JSO) 2001. godine, Zvezdan Jovanović danas je počeo da iznosi završnu reč, i negirao da je to bila oružana pobuna, dodavši da je Tužilaštvo za organizovani kriminal u podnošenju optužnice bilo vodjeno, ne zakonom, već interesima određene političke grupe.

“Tužilaštvo nije bilo zakonski motivisano, već politički, u cilju političke kampanje (…) Tužilaštvo nije imalo nameru da se bavi činjeničnim stanjem, već interesima male grupe političara”, rekao je Jovanović u Specijalnom sudu.

On je kazao da je krivičnu prijavu za pobunu JSO podneo Srdja Popović kako bi omogućio da Čedomir Jovanović i Beba Popović utiču na suđenje, “peru svoje krvave ručice i prikrivaju kriminalne poslove”.

Jovanović je rekao i da je dva puta bio “na meti” Tužilaštva za organizovani kriminal i da je “ponovo zatečen podmetanjem lažnih dokaza i svedoka”, te da “Tužilaštvo ponovo nastavlja da zadovoljava političare kriminalce”.

Jovanović je rekao da je optužnica podignuta “na osnovu priča”, bez relevantnih svedoka.

“Da li bi pripadnici policije i Tužilaštva smeli da se ovako bahato ponašaju da nisu imali podršku političara – kriminalaca, koji su delom i danas u vlast?”, pitao je Jovanović.

On je sudjenje nazvao “trećerazrednom dramom” i kazao da se 2018. godine sudi za pobunu koje nije bilo “nepostojećoj jedinica, da je počinila delo protiv danas nepostojeće Republike Jugoslavije”.

Jovanović je rekao da je Tužilaštvo koristilo svedoka Dejana Milenkovića – “Bagzija”, za koga je pitanje koliko je kredibilan svedok, jer je, po sopstenim rečima, učestvovao u dogovoru za pobunu JSO. Dodao je da je “Bagzi” otmičar, kriminalac i terorista, i ocenio da je Tužilaštvo trebalo da tuži Milenkovića.

On je naveo i da je Ljubiša Buha Čume svedok sumnjivog kredibiliteta.

Nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek – Legija i još osam pripadnika te jedinice su optuženi za oružanu pobunu.

Medju optuženima su i Zvezdan Jovanović, Dušan Maričić, Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković.

Po optužnici, JSO je od 9. do 17. novembra 2001. godine otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Djindjića, da prekine sa pobunom.

Operativni deo JSO borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput – 10. novembra Novi Sad-Subotica, a drugi 12. novembra autoput kroz Beograd kod Sava centra.

Sudjenje za Pobunu JSO se nastavlja sutra iznošenjem završnih reči optuženih.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar