ENGLESKI KRISTIJAN: Najpoznatiji osuđenik u Britaniji, za 45 godina samo tri meseca bio na slobodi!

ENGLESKI KRISTIJAN: Najpoznatiji osuđenik u Britaniji, za 45 godina samo tri meseca bio na slobodi!


Čarls Bronson, najpoznatiji osuđenik u Velikoj Britaniji, od svoje devetnaeste je samo tri meseca bio na slobodi za ukupno 45 godina

Niko ne zna kako se to tačno dogodilo, ali nekako je dečak iz dobre i ugledne porodice, uglađen i lepih manira, mališan koji je bio vrlo inteligentan i koji je voleo školu porastao u mišićavog siledžiju i kriminalca koji već 26 godina sprovodi svojevrstan teror u britanskim zatvorima. Čarls Bronson je akumulirao neverovatan spisak osuđujućih presuda u kojima je kažnjen za manje-više sve što postoji, uključujući i ranjavanje, pretnje ubistvom, uništenje zatvorske imovine, kao i za otmicu i uzimanje talaca. I to sve za vreme dok se nalazio u zatvoru.
Njegovo je ponašanje bilo toliko destruktivno da je u svojoj karijeri promenio ukupno 120 zatvora, pa je čak jedno vreme bio zatvoren u po zlu čuvenim Brodmoru, Remptonu i Ašvortu. Ova tri zatvora su najsigurnija i najčuvanija u Velikoj Britaniji i u njih se zatvaraju samo najteži osuđenici. Poznati su i po tome što u njima kaznu izdržavaju zatvorenici sa psihičkim poremećajima. Ali za razliku od većine kriminalaca nasilnika, ništa u Bronsonovom detinjstvu nije ukazivalo na to da bi mogao da postane kriminalac. Mladi Majkl Paterson, kako mu je zapravo ime, dolazi iz jedne jako ugledne i poštovanje velške porodice. Njegovi roditelji Ejra i Džo Paterson vodili su klub konzervativaca u Aberistvitu, a njegovi ujak i ujna su bili gradonačelnici tog grada u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog veka. Njegova ujna Ejlin Peri je izjavila: „Kao dečak je bio predivan. Bilo je očigledno da je bistar, mnogo je voleo drugu decu, kao što su i ona volela njega.”

Ona kaže da je njen nećak uleteo u svet kriminala kao muva bez glave kada se njegova porodica preselila u Mersisajd. Tamo je zastranio zahvaljujući lošem društvu koje ga je okruživalo. Posle nekog vremena, kada je već imao 18 godina, odlučio je da promeni ime. Nazvao je sam sebe Čarls Bronson po glumcu iz Holivuda koji mu je bio uzor. „On nikada ne tuče starije od sebe i uvek se brani”, govorio je Paterson. Ubrzo se preselio u London, a za život je zarađivao boreći se u ilegalnim boks mečevima u londonskom Ist Endu. Boksovalo se do krvi, bez pravila, rukavica i druge zaštitne opreme, a Čarls je poput svog idola bio prepoznatljiv po tankim brkovima. No ni to ga zanimanje nije dugo držalo pa je ubrzo kao snagator počeo da nastupa u cirkusu. Ali i to je bilo kratkog daha.

Oženio se u devetnaestoj i dobio sina Majkla, ali se razišao sa ženom Ajrin kada je otišao da odsluži sedmogodišnju kaznu zbog oružane pljačke. U zatvoru je vrlo brzo postao poznat kao osoba kratkog fitilja i teške ruke. Dok je ležao kaznu, nekoliko puta je napadao fizički svoje kolege zatvorenike, ali se nije libio ni da nasrne na čuvare. Tako je veći deo svoje kazne proveo u samici. Pušten je 1988. godine, ali je samo dva meseca nakon puštanja na slobodu ponovo uhapšen zbog pljačke. Osuđen je na četiri godine i pušten je na slobodu 1992. Međutim, opet je, ovaj put nakon tri nedelje, uhapšen zbog sumnje da je organizovao pljačku. Kada se sve sabere, Čarls je u poslednjih 45 godina samo tri meseca proveo na slobodi, a većinu vremena, 42 godine od 45 koliko je proveo u zatvoru, boravio je u samici.

Osuđen je i treći put 1998. godine na kaznu od sedam godina zatvora zato što je u zatvoru Belmarš u Londonu kidnapovao dvojicu iračkih terorista i još jednog zatvorenika i uzeo ih kao taoce. Insistirao je da ga taoci oslovljavaju sa „Generale” i rekao je pregovaračima da će pojesti nekog od talaca ako mu se ne udovolji zahtevima. A zahtevi su bili sledeći: helikopter kojim bi odleteo na Kubu (što je nemoguće tom letelicom učiniti iz Engleske), dva uzija sa 5.000 komada municije, sekira i jedan lažni pasoš. U jednom momentu krize, Čarls je tražio da ga jedan od Iračana jako udari metalnim poslužavnikom po glavi. Kada je ovaj to odbio, Čarls je u napadu besa šest puta žiletom sebi isekao rame. Kasnije je rekao čuvarima: „Počeću da im zavrćem vrat. Ja sam broj jedan otmičar u zemlji!”

Dva puta je u zatvoru otimao druge zatvorenike i službenike. Veći deo od 45 godina, koliko je ukupno u zatvoru, proveo je u samici

Nakon nekoliko sati je savladan. Na suđenju je izjavio da je kriv kao Adolf Hitler i dodao je da je tada bio na misiji ludila, ali da je sada na misiji mira i da je sve što želi u tom trenutku da ode kući i da na miru popije kriglu piva sa svojim sinom. Međutim, i pored osude, Čarls nije dugo bio miran. Ubrzo je napravio novi skandal. U opsadi koja je trajala 44 časa, kao taoca je uzeo zatvorskog učitelja Fila Danijelsona. Naoružan sa dva noža, vezao je nesrećnog čoveka konopcem i vukao ga tako bezmalo dva cela dana. Tokom ove talačke krize, Čarls je dva puta pokušao sam sebi da naudi. Prvo je razbio sebi flašu o glavu, a zatim je pokušao da se ubije strujom kad je iščupao veš-mašinu iz zida dok je bila u funkciji. Kako je kasnije izjavio, hteo je da se sprži kao na električnoj stolici.

Čarls se ponovo oženio dok je boravio u zatvoru Vudhil 2001. godine. Izabranica njegovog srca je bila Fatima Saira Rehman, poreklom iz Bangladeša. Upoznali su se tako što je videla njegovu sliku u novinama pa mu je kao obožavateljka slala pisma. Posle venčanja, Čarls je ponovo promenio ime u Čarls Ali Ahmed, ali je nakon četiri godine brak završen razvodom.

Po treći put je promenio ime 2014. godine. Ovaj put se nazvao Čarls Salvador, u čast svog omiljenog umetnika, slikara Salvadora Dalija. Tri godine kasnije, britansku javnost je uzdrmala vest da se Čarls Salvador ponovo ženi. Ovaj put njegova izabranica je bila Pola Vilijamson, epizodna glumica iz britanskih sapunica, starleta i striptizeta.
Čarlsovi obožavaoci tvrde da, pored tog evidentnog lošeg temperamenta, on poseduje i drugu stranu. Radio je na mnogim projektima koji su bili osmišljeni da odvrate mlade ljude od puta kojim je on pošao. On je fantastičan ilustrator i njegovi radovi su objavljivani u mnogim novinama i časopisima. Novac od honorara je uplaćivao u dobrotvorne svrhe. Čarls je jako privržen deci i životinjama i naročito je bio aktivan u radu organizacija koje se bave zaštitom životinja. Tako je svojevremeno napisao jednom prirodnjačkom muzeju koji je izlagao preparirane životinje: „Čovek kao ja je rođen da bi život proveo u kavezu. Zato ostavite životinje na miru da vam ne bih iščupao glavu iz ramena!”

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar