OLIVER UBIJEN ZBOG PONUDE DA SVEDOČI PROTIV KADRIJA VESELJIJA

OLIVER UBIJEN ZBOG PONUDE DA SVEDOČI PROTIV KADRIJA VESELJIJA

Foto: Beta/Saša Đorđević


Oliver Ivanović ubijen je zbog saznanja o umešanosti Kadrija Veseljija, predsednika kosovske skupštine, u masakr na pijaci u Kosovskoj Mitrovici 1999. godine, a zbog kojeg su strane obaveštajne službe lideru GI SDP tokom boravka u pritvoru nudile status zaštićenog svedoka. Zbog saznanja o umešanosti Veseljija u ovaj zločin, koji je tada u medijima okarakterisan kao „Kosovsko Markale“, pre četiri godine ubijen je i Ivanovićev kum Dimitrije Janićijević, ekskluzivno otkriva „Ekspres“.

Iako na prvi pogled izgleda da u istrazi ubistva Ivanovića nema pomaka, do međunarodnih organizacija na KiM sve više pristižu strogo poverljiva dokumenta stranih obaveštajnih službi, a koja, kako „Ekspres“ ekskluzivno saznaje, otkrivaju ne samo mogući motiv ubistva već i ko je nalogodavac, pa čak i izvršilac zločina.

Poslednji izveštaj jedne strane službe otkriva da je sa Ivanovićem tokom pritvora obavljeno nekoliko razgovora u kojima mu je ponuđen status zaštićenog svedoka u postupku koji je trebalo da se pokrene pred novoformiranim Specijalnim sudom za ratne zločine u Prištini.

Ivanović je prema ovom dokumentu trebalo da bude svedok tužilaštva u postupku protiv aktuelnog predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija, koji je prethodno bio na čelu Albanske obaveštajne agencije SHIK.

„Ivanović je imao vrlo merodavna i dokaziva saznanja da je Veselji organizovao teroristički napad na pijaci u Kosovskoj Mitrovici, u kome su 13. marta 1999. poginule tri osobe, od kojih jedno dete, a 42 osobe lakše i teže povređene. Sve žrtve su bile albanske nacionalnosti“, kaže za „Ekspres“ izvor upućen u tajni dokument strane službe.

UBICA DOŠAO SA ZAPADA PREKO CRNE GORE

U dokumentu se, kako tvrdi naš izvor, navodi i sumnja da je informacija o sastancima predstavnika stranih službi i Ivanovića u zatvoru očigledno procurila do Veseljija.

„Iako su sastanci sa Ivanovićem odvijani u strogoj tajnosti, imamo saznanja da je informacija o njegovom mogućem svedočenju došla do Veseljija“, navodi se u tajnom dokumentu, u kome se, doduše bez konkretnih dokaza, navodi da je upravo Ivanovićevo eventualno svedočenje moglo da bude motiv njegovog ubistva.

U dokumentu se, kako navodi naš izvor, otkrivaju i detalji o mogućem izvršiocu zločina. Prema saznanjima strane službe, koja je vrlo aktivna na području KiM, ubica Ivanovića je na Kosovo došao iz Zapadne Evrope.

„Ubica je došao morskim putem do Crne Gore ili Albanije, odakle je ušao na teritoriju KiM“, podaci su ove službe. U dokumentu nije navedeno da li je identitet izvršioca poznat.

„Ako je poznato njegovo kretanje, odakle je krenuo i kako je stigao na KiM, onda je sigurno da ova strana služba zna i identitet izvršioca. Međutim, ime osobe na koju ova služba sumnja nije navedeno u dokumentu. Moguće je da je informacija o osobi na koju se sumnja dostavljena prištinskim vlastima, ali oni to do sada nisu obelodanili, niti su je dostavili srpskim pravosudnim institucijama. Isto tako nisu dostavili ni snimak kamere koja je bila postavljena na kancelariji Ivanovićeve stranke, ispred koje je ubijen, a zbog čega se veruje da na snimku postoji nešto što bi ukazalo na izvršioca zločina“, kaže naš izvor.

ZAŠTO JE UBIJEN IVANOVIĆEV KUM

Dokument dalje otkriva i povezanost Ivanovićevog i ubistva njegovog kuma Dimitrija Janićijevića, koji je ubijen četiri godine ranije.
Naime, u dokumentu se navodi i da je izvor informacije o Veseljijevoj umešanosti u zločin na pijaci u Kosovskoj Mitrovici bio Ivanovićev kum, Dimitrije Janićijević.
„Janićijević je informaciju da je Veselji organizovao teroristički napad dobio od albanskih državljana, i jedina osoba kojoj je to saznanje preneo bio je Ivanović. Ivanović je znao i od koga je Janićijević dobio informaciju. Radi se o živim ljudima, Albancima koji bi o tome mogli da svedoče. Upravo se na tu temu i razgovaralo sa Ivanovićem, i za to mu je nuđen status zaštićenog svedoka. Curenje informacija očigledno nije moglo da bude sprečeno, pogotovo što su ljudi koje čeka optužnica Specijalnog suda u Prištini životno zainteresovani da spreče svaki eventualni postupak protiv sebe, i to po svaku cenu. Spremni su i da plate informaciju, ali i da eliminišu svakog svedoka protiv sebe. Ivanović je mnogo toga znao i mogao je da bude veoma opasan svedok protiv Veseljija”, piše u dokumentu.

Izvor „Ekspresa” objašnjava i da bi svedočenje Ivanovića protiv Veseljija išlo naruku Hašimu Tačiju, predsedniku Kosova.

-Tači pokušava da se obračuna sa Veseljijem, a to je mogao da postigne Ivanovićevim svedočenjem o masakru na pijaci u Kosovskoj Mitrovici. Tači i Veselji su tokom rata bili zajedno u Dreničkom klanu, a potom su zajedno nastavili da se bave politikom, a osnovali su stranku Demokratska partija Kosova. S druge strane, Ramuš Haradinaj je bio Đikadini klan, a zatim je političku karijeru započeo osnivanjem Alijanse za budućnost Kosova. Pre dve godine su se ove partije udružile u takozvanoj ratnoj koaliciji. Tači je predsednik Kosova, Haradinaj premijer, a Veselji predsednik skupštine. Međutim, osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine je svu trojicu dovelo u problem iz koga pokušavaju da se izvuku bez optužnica. Između njih trojice je sada takva situacija da se svaki bori samo za sebe i svako ratuje protiv ostale dvojice kako bi sebe spasao procesuiranja pred Specijalnim sudom za ratne zločine”, objašnjava naš izvor.

KOSOVSKO MARKALE

Kobnog 13. marta 1999. godine, u razmaku od sat vremena, odjeknule su dve eksplozije. Prva u Podujevu, druga na pijaci u Kosovskoj Mitrovici. Obe u subotu, kada je i u jednom i u drugom mestu pijačan dan, pun ljudi. U Kosovskoj Mitrovici eksploziv je bio postavljen unutar pijace, is­pod jedne tezge, a u Podujevu na ulazu u pijac, u jednoj tradicionalno dosta prometnoj ulici. Izveštaji o broju nastradalih u ovim napadima su različiti. Srpski mediji pozivajući se na podatke OSCE tada su objavili da je u Kosovskoj Mitrovici poginulo troje, a ranjeno više od 40 osoba. Prema podacima albanskih medija, u Kosovskoj Mitrovici je ubijeno petoro, a ranjeno više od 60 osoba. U Podujevu su smrtno nastradala trojica muškaraca, a više od 30 osoba je ranjeno. Predstavnici verifikacione misije izvestili su o ukupno šestoro ubijenih i 58 ranjenih osoba.

Tadašnji šef regionalne Kosovske verifikatorske misije (KVM) OSCE-a u Kosovskoj Mitrovici Leif Vindmar bombaški napad u Kosovskoj Mitrovici okarakterisao je kao teroristički akt, ali nije precizirao ko je odgovoran za to.

Srpska i albanska strana su optužile jedna drugu za ovaj zločin, ali je interesantno da su čak i prištinski dopisnici albanske nacionalnosti vrlo brzo po obavljenom uviđaju izrazili uverenje da se radi o napadu OVK, izvedenom po scenariju tragedije u Markalama u Sarajevu, pa su i naslovi njihovih tekstova tada bili „Kosovsko Markale”.

-Srpska policija je tada obavila uviđaj i prikupljeni su dokazi da iza napada stoje Albanci, sa namerom da optuže Srbe. Albanci su pokušali da prebace krivicu na Srbe, ali su vrlo brzo prestali sa tom namerom jer su dokazi bili protiv njih. Taj policijski izveštaj i dalje postoji -objašnjava naš izvor.

On navodi i da je „Kosovsko Markale” tada trebalo Albancima jer se njihova delegacija spremala za nastavak razgovora u Parizu i potpisivanje dogovora u Rambujeu.
Ono što je ostalo najupečatljivije u albanskim medijima je opis same tragedije. „Prizor stradanja albanskih civila kakav nije viđen u najnovijoj istoriji.”

Dimitrije Janićijević (35), odbornik u Skupštini opštine Severna Mitrovica, ubijen je 16. januara 2014. nešto iza ponoći ispred svoje kuće u Ulici Rudarske čete u severnom delu Kosovske Mitrovice, hicima iz automatskog oružja. U mitrovačku bolnicu dovezen je bez znakova života. Janićijević je bio i kandidat za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica na prethodnim lokalnim izborima na listi Samostalne liberalne stranke (SLS). U momentu kada je ubijen imao je troje dece i sa suprugom je očekivao četvrto.

Među onima koji su Janićijeviću odali poslednju poštu bio je i njegov kum Oliver Ivanović.

-O tebi će misliti tvoji prijatelji kojih si imao mnogo, ali i tvoji neprijatelji koji su svoju mržnju pretvorili u rafal i smrt. Svi se pitaju šta je toliko važno da se oduzme jedan mlad život, ostave neutešni roditelji, mala deca, supruga i prijatelji. O tome danas i ubuduće treba da razmišljaju svi građani Mitrovice i okoline koji su skloni da bilo kakvo nasilje opravdaju, bilo ono malo ili veliko, jer malo nasilje rađa veće i završava se ubistvom -rekao je Ivanović opraštajući se od Janićijevića.

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda”, ubijen je 16. januara 2018, tačno četiri godine posle ubistva Janićijevića, oko 8 sati ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Na njega je  pucano iz oružja sa prigušivačem, pa kobne pucnje nije niko čuo. Ivanovićevo izrešetano telo pronašla je komšinica koja je krenula u prodavnicu po hleb. Policijska patrola u trenutku zločina nalazila se na svega 70 metara od mesta ubistva, ali nisu čuli ništa do vriska žene. Hitna pomoć je došla na mesto zločina u najkraćem roku i Ivanović je prebačen na hirurgiju, ali već tada nije davao znakove života. Nakon 45 minuta pokušaja da ga reanimiraju, lekari su proglasili njegovu smrt.

Na Olivera Ivanovića napadači su pucali sa ulice, a zatim pobegli automobilom marke „opel astra”, koji su zatim zapalili.

VESELJI JE PRAVI GOSPODAR KOSOVA

U trenutku kada je ubijen, Ivanović je bio na stepeništu, na ulazu u prostorije svoje stranke. Upucan je u leđa, iz duge „devetke”. Istragu ubistva Ivanovića najpre je povelo Okružno tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici, a zatim ga preuzelo Specijalno tužilaštvo Kosova, koje je do sada saslušalo nekoliko potencijalnih svedoka.
Rešat Miljaku, glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, u nekoliko izjava za medije nije želeo da odgovara na novinarska pitanja o fazi istrage i dokazima koje je tužilaštvo u Prištini preuzelo od kolega iz Kosovske Mitrovice.

Detalji istrage i sada su nepoznanica, a za sve vreme zvanični Beograd, čije Specijalno tužilaštvo takođe vodi istragu o ubistvu Ivanovića, i Priština uzajamno se optužuju ko kome uskraćuje informacije. Istog dana kada je ubijen Ivanović, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na vanrednoj konferenciji za medije izjavio da je za našu zemlju ubistvo Ivanovića „teroristički akt koji neće proći nekažnjen”.

Upravo na toj konferenciji Vučić je rekao i da je Veselji pravi gospodar Kosova.
„Nisu ni Hašim Tači ni Ramuš Haradinaj glavni na Kosovu, već je to gospodar Kosova Kadri Veselji, koji govori da će Kosovo stići do Niša. Neće stići”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je tada i da srpske bezbednosne službe nisu imale saznanja o postojanju direktnih pretnji Ivanoviću.
„Svakome je jasno kome bi na Kosovu i u međunarodnoj zajednici odgovaralo ubistvo Olivera Ivanovića. Ništa više o tome ne bih mogao da govorim, mislim da su svi razumeli. Ovo je teroristički akt i neće proći nekažnjeno. Počinilac će biti uhvaćen i kažnjen. Neka ne misle da mogu da ga sakriju ni Kosovska policijska služba ni Euleks, a nadam se da to i ne žele, jer ima nekog od koga neće moći da ga sakriju. Ako oni to ne urade kako treba, mi ćemo to uraditi. Vodićemo zasebnu istragu”, rekao je tada predsednik Vučić.

TAČI: ISTINA ĆE ZABOLETI I BEOGRAD I PRIŠTINU

Krajem jula, dan posle razgovora u Briselu, predsednik Kosova Hašim Tači najavio je da će prištinske vlasti u „bliskoj budućnosti izneti opipljive rezultate” istrage ubistva Olivera Ivanovića iz tvrdnju da će oni „izazvati glavobolju mnogima i na Kosovu i u Beogradu”.
„Prošlo je šest meseci od ubistva Olivera Ivanovića. Zabrinjavajuće je što ubice još nisu identifikovane. Prištinske institucije aktivno rade na rasvetljavanju ovog ubistva sa međunarodnim vlastima. One su imale kontakte i sa srpskim vlastima. Ovlašćenja su podeljena. Kosovske institucije će u bliskoj budućnosti izneti opipljive rezultate, koji će izazvati glavobolju mnogima, i na Kosovu i u Beogradu”, rekao je tada Tači

Svemoćni šef šiptarske tajne policije

Kadri Veselji, kojeg je predsednik Srbije označio kao pravog gospodara Kosova, aktuelni je predsednik kosovskog parlamenta i lider Demokratske partije Kosova (DPK) od kada je njegov bliski prijatelj Hašim Tači izabran za kosovskog predsednika. Veselji je nekoliko dana pre ubistva Ivanovića poručio Beogradu da se Albanci „neće zaustaviti do Niša“ ako „Srbija pokuša da se vrati“ na Kosovo i Metohiju. Veselji se ranije nalazio na čelu obaveštajne službe ŠIK, koja je nastala i delovala u okviru Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), čije zločine će istraživati Specijalni sud. Veselji i Tači, zajedno sa aktuelnim premijerom Ramušom Haradinajem, protive se radu Specijalnog suda i pokušavaju, preko poslaničke inicijative u kosovskom parlamentu, da ukinu odluku o formiranju te pravosudne institucije, koju je doneo parlament u prethodnom sazivu. Obaveštajna služba ŠIK zvanično je ugašena 2008. godine, a ime Kadrija Veseljija spominje se uz Tačija u izveštaju Saveta Evrope u aferi trgovine ljudskim organima, uglavnom srpskih zatvorenika, tokom rata 19891999. godine. Prema navodima medija, kao jedan od komandanata grupe „Crna ruka“ zajedno je sa Tačijem i Džavidom Haljitijem učestvovao u kidnapovanjima i ubistvima Srba, ali i neposlušnih Albanaca. Veselji je, prema tim informacijama, zajedno sa još nekim pripadnicima OVK uticao na zaštićene svedoke u haškim procesima, pretio im, zastrašivao ih i organizovao njihova ubistva, a četvoricu je, kako se tvrdi, lično likvidirao. Za Veseljija se navodi da je bio i član Albanske informativne agencije, koja je delovala u okviru FARK-a, albanske oružane formacije samoproglašene Republike Kosovo, u kojoj su bili pretežno bivši oficiri JNA i radnici DB-a i MUP-a albanske nacionalnosti. U jednom govoru u kosovskom parlamentu o „opravdanoj borbi OVK“ Veselji je rekao da je ta formacija formirana da bi se „borila da dokrajči aparthejd srpskog režima, gde su Albanci tretirani kao građani drugog reda“. Inače, Veselji je kao šef paraobaveštajne službe ŠIK na Kosovu predmet brojnih istraga. U okviru istraga koje se protiv Veseljija vode, u izveštajima Komisije EU o ekonomskoj situaciji u ratu Republike Kosovo bio je označen za glavnog „blagajnika“ terorista. Grupa koju je kontrolisao navodno se bavila trgovinom raznovrsnim proizvodima, od droge do ljudskih organa. Po izboru za predsednika kosovskog parlamenta Veselji je građanima na KiM obećao da će zadržati „partnerske i prijateljske odnose sa SAD“ i da nema ništa sporno u tome što je vodio nekadašnju tajnu službu Kosova jer je, kako je rekao, i bivši predsednik SAD Džordž Buš mlađi takođe nekada bio saradnik CIA. Veselji je u Švajcarskoj 2009. osnovao firmu kao srpski državljanin, odnosno sa srpskim pasošem.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar