OPOMENA NARKO-KARTELA: Smrt producenta serije “Narcos”

OPOMENA NARKO-KARTELA: Smrt producenta serije “Narcos”


Karlos Portal, koji je za “Netflix” tražio lokacije za snimanje četvrte sezone “Narcosa” u Meksiku, pronađen izrešetan u automobilu

Kad se čovek nađe u pogrešno vreme na pogrešnom mestu… Svet filma, skupih i uspešnih TV serija nije samo svet glamura, lepih glumica, gomila novca i slava. Često je tu i smrt, a ponekad ona zna doći na najbizarniji mogući način.
Lokalni producent, koji je radio za “Netflix” i tražio nove lokacije za snimanje njihove hit serije “Narcos”, ubijen je u Meksiku u potrazi za lokacijama za četvrtu sezonu serije. Karlos Munjoz Portal, star trideset sedam godina, pronađen je mrtav u svom automobilu u centralnom Meksiku, u regiji koja je tek pod delimičnom kontrolom vlasti, a više pod uticajem narko-kartela koji u tom kraju imaju pogone za proizvodnju narkotika. Izrešetanog Munjoza pronašli su prolaznici u gradu Temalaskapa u ponedeljak. Ubica nije poznat i ne postoje svedoci zločina, mada vlasti tvrde da je istraga u toku, dok poznavaoci tamošnjih prilika pretpostavljaju da neće baš daleko odmaći.
Munjoz Portal, koji je radio i na filmovima poput onog o Džejmsu Bondu “Spektra”, kao i “Fast & Furious” i “Sicario”, već je ranije radio za “Netflix”, ali i druge holivudske produkcije i nije mu bilo prvi put da se kreće po opasnim i negostoljubivim mestima u Meksiku. Region u kome je izgubio život važi za jedan od najnebezbednijih u Meksiku.

15741033_10154606329375709_3476690765648035315_nDržavni organi ne znaju ništa o potencijalnom ubici, dok prijatelji veruju da iza svega stoje narko-karteli

Inače, u Meksiku već duže od jedne decenije traje obračun države i narko-kartela u kome je više od 200.000 ljudi izgubilo život. U ratu su svi, narko-karteli jedni protiv drugih, policija i vojska protiv svih narko-kartela, a u ceo sukob duboko su involvirane i američke bezbednosne agencije kao i one poput DEA koje se bave borbom protiv proizvodnje i trgovine narkoticima. SAD su životno zainteresovane, pošto većina droge proizvedene u Meksiku završi na kraju na njihovoj teritoriji, da se ovaj sukob drži pod kontrolom i da se zauzda rastuća moć narko-klanova u Meksiku. U tim borbama ne biraju se ni sredstva ni metode. Civili kao kolateralne žrtve su česta pojava, a ni represije nad stanovištvom kao metoda nisu retka pojava. Da bismo shvatili o kakvom se sukobu radi, dovoljan je i ilustrativan jedan podatak, samo u maju ove godine u ratu sa narko-kartelima nastradalo je 2.186 ljudi. To je više od 70 ubistava svakoga dana u ratu oko droge, najunosnije privredne grane u Meksiku. To je, inače, i najveći broj žrtava u jednom mesecu u poslednjih 20 godina. Karlos Portal je samo jedno ime više na tom spisku, a kako je stradao i da li je njegova smrt imala veze sa poslom koji je radio, zasad su samo spekulacije.
Prema jednoj verziji događaja, Karlos je ubijen jer se šetkao sa kamerom na pogrešnom mestu u blizini nekog objekta gde se proizvodi kokain, pa je neki malo nervozniji “sicario”, pritom revnosan u ispunjavanju svoje dužnosti, bez preterane provere odlučio da kamermana skrati za glavu. Opravdanje je uvek zgodno, prvo pucaj ako sumnjaš da li je u pitanju policija ili, ne daj bože, DEA. Druga verzija kaže da je ubistvo Portala bilo planirano od meksičkih narko-kartela kao poruka producentima i “Netflixu” da ih ostave na miru, pošto već neko vreme kruže glasine da je tema četvrte sezone upravo delatnost meksičkih kartela i da je radnja te sezone smeštena u Meksiko.

nintchdbpict000353572428Meksički karteli poslali opomenu produkciji da odustane od snimanja četvrte sezone, koja za temu treba da ima meksičke kartele

Jedno je kada pravite filmove i serije o kartelima koji su prestali da postoje pre dvadesetak godina ili kada pravite serije o onim organizacijama koje se danas bave tom delatnošću u punom kapacitetu. Navodno, producenti zaneseni uspehom serijala nisu napravili razliku između istorijskog osvrta i kontemporarnog pristupa, pa su morali biti indirektno opomenuti. Indirektno, ali krvavo i efikasno.
“Netflix” je rekao u izjavi: “Svesni smo odlaska Karlosa Munjoza Portala, poštovanog producenta za lokacije, i izjavili smo naše saučešće porodici”, dodajući: “Činjenice o njegovoj smrti još uvek nisu poznate, vlasti i dalje istražuju”.
Klaudio Barera, portparol generalnog državnog tužioca Meksika, mogao je samo spekulisati šta se desilo sa Portalom, jer zasad državni organi nemaju nikakav trag.
Poslednju sliku na svom nalogu na Instagramu Portal je okačio u nedelju po podne i to sa poljane blizu svog rodnog grada Pueblo u Meksiku.
Prijatelj Portala, koji se nekoliko dana ranije slikao s njim i tu sliku objavio na društvenim mrežama, napisao je da se prava istina o ovom događaju nikada neće saznati jer niko nema hrabrosti, ni svedoci koji sigurno postoje, ni policija koja zna šta se desilo, jer su svi u strahu od narko-kartela.

escobar_1200braBRAT PABLA ESKOBARA: “NETFLIX” TREBA DA MISLI O SVOJOJ ZAŠTITI

Nakon što je ubijen Karlos Munjoz Portal, brat Pabla Eskobara, Roberto de Hesus Eskobar Gavirija poslao je upozorenje autorima serije koja prati život njegovog brata.
U intervjuu za “Holivud reporter”, Eskobarov brat upozorio je “Netflix” da moraju poboljšati bezbednosne uslove. “Treba eliminisati sve pretnje. Jednom sam u džunglu nosio dva miliona dolara u novčanicama po 100 apoena. Vojska je tada tražila mene i Pabla. Odjednom su počeli da pucaju na nas. Pablo i ja, s još nekim ljudima iz obezbeđenja, potrčali smo prema malom kanalu s vodom i otplivali. To smo sve uspeli da sredimo bez oružja. Ako si pametan, ne treba ti oružje. Međutim, ako nisi, moraš ga koristiti. U ovom slučaju, ‘Netflix’ bi trebalo da angažuje plaćene ubice za sigurnost svojih ljudi”, izjavio je Eskobar.
On je prošle godine od “Netflixa” tražio milijardu dolara zbog korišćenja lika i priče njegovog brata bez dopuštenja porodice, međutim, “Netflix” mu to nije isplatio. “‘Netflix’ se boji. Poslali su nam dugo pismo da nas preplaše. Trenutno preko naših advokata pregovaramo s njima o isplati tih milijardu dolara. Ako ne plate, ugasićemo taj njihov mali šou. Mi posedujemo prava na sva naša imena te na ‘Narcos’ brend. Ne igram se s tim ljudima u Silicijumskoj dolini. Oni imaju svoje telefone i lepe proizvode. Ali ne poznaju život i nikad ne bi mogli preživeti u džungli Medeljina ili u Kolumbiji. Ja sam to uspeo. Njihove majke su ih trebale ostaviti u materici. To mi govorimo takvim ljudima koji dođu u Kolumbiju”, rekao je.
Danas 71-godišnji Roberto de Hesus Eskobar Gavirija bio je poznat kao šef plaćenih ubica, a 1993. godine je uhapšen i osuđen na 10 godina zatvora. Izašao je 2013. godine i osnovao “Escobar Inc.”, kompaniju koja ima sva prava na ime i priču Pabla Eskobara.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar