Podignuta optužnica protiv dva policajca i dva bivša pripadnika “zemunskog klana”

Podignuta optužnica protiv dva policajca i dva bivša pripadnika “zemunskog klana”

Foto: Marko Đoković


Više javni tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv dvojice policajaca i dvojice bivših pripadnika “zemunskog klana”.

Optužnica je podignuta zbog sumnje da su 1997. godine počinli rabojništvo, a tokom kojeg je kidnapovan Novak Stevanić (22), koji se nedugo nakon toga ubio.

Optužnica je podignuta protiv pripadnika Žandarmerije Saše Đajića, zvanog Džaja, penzionisanog policajca Milana Radukića, kao i nekadašnjih pripadnika “zemunskog klana” Nikole Bajića i Gorana Ristića.

Portparol tužilaštva Leposava Vujanović rekla je Tanjugu da se oni optužnicom terete za krivično delo razbojništva. Optužnica još nije potvrđena tako da njeni detalji nisu saopšteni.

Policajci su u ovom slučaju bili uhapšeni sredinom marta, 21 godinu nakon izvršenja krivičnog dela za koje se sumnjiče.

Viši sud u Beogradu je tada odbio predlog tužilaštva da im odredi pritvor, dok je Ristić već bio u pritvoru zbog drugih krivičnih dela, a Bajić u zatvoru gde služi kaznu zbog krivičnih dela koja je počinio kao pripadnik “zamynskog klana”.

Đajiću je određen kućni pritvor.

Policija je nakon njihovog hapšenja u martu saopštila da su trojica osumnjičenih Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na napoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja.

Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka, navela je policija.

Mediji su preneli da je u ovom delu učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv “zemunskog klana” sada pokojni Zoran Vukojević.

Stevaniću su navodno prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima. Potom su ga ubacili u „golf 2″, za čijim je volanom bio Ristić i potom ga predali vođi klana Dušanu Spasojeviću, kako bi mu mladić rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Mediji pišu da je ova – prva “otmica” klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, razrešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje.

Nesrećni mladić, tokom čije otmice su “zemunci” opljačkali kuću njegovih roditelja i odneli 100.000 maraka i zlatni nakit, posle torture, ubio se u aprilu 1998. Uhapšeni su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar