POKUŠALI DA PROŠVERCUJU ANTIČKI NOVAC I BISTU LEGIONARA: Carinici sprečili krijumčarenje antikviteta


Carinski službenici na graničnom prelazu Batrovci sprečili su dvojicu Albanaca, srpskog državljanina iz Preševa (27), i makedonskog državljanina iz Kumanova (31), da iz zemlje iznesu veliki broj antikvitetnih predmeta i novčića, saopštila je Uprava Carina.

Zaplenjeni antikviteti; Foto: Uprava Carina

Zaplenjeni antikviteti; Foto: Uprava Carina

Prekršaj je otkriven kada je u sredu, 20. decembra, na pregled stigao “Audi A4” vranjskih registarskih oznaka u kome je pronađeno preko 2.235 starih kovanih novčića upakovanih u novine i najlonske kese, bista rimskog legionara izlivena u bronzi, kao i figurica bika izlivena u metalu.

Makedonski državljanin, vlasnik antikviteta, kažnjen je novčanim iznosom od 110.000 dinara, kao i zaštitnom merom privremenog oduzimanja predmeta do okončanja celokupnog postupka.Takođe, carinici su zadržali i automobil, s obzirom da vrednost prekršaja prelazi jednu trećinu vrednosti vozila.

Antikviteti će naknadno biti podvrgnuti veštačenju kako bi se utvrdilo da li su originalni, iz kog perioda potiču, kao i kolika im je vrednost, navodi se u saopštenju Uprave Carina.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar