TETOVAŽE RUSKE MAFIJE: Šta kriju tajni crteži na telu

TETOVAŽE RUSKE MAFIJE: Šta kriju tajni crteži na telu


U zatvorima i logorima u Sovjetskom Savezu razvijena je posebna tatu-ikonografija
Telesne slike bile su poseban način komunikacije u zatvorima. Neke su simbolizovale učinjeno delo (ubistvo, pedofilija, pljačka), druge karakteristike ličnosti (gej, narkoman…), kao i mesto koje nosilac zauzima u mafijaškoj hijerarhiji

Vodeći ruski stručnjak za ikonografiju tetovaža i kriminalistički stručnjak Arkadij Bronjikov u periodu od šezdesetih do osamdesetih godina 20. veka posetio je zatvore širom Sovjetskog Saveza i fotografisao hiljade robijaša kako bi dekodirao njihovu telesnu umetnost. Obišao je čak i najzabačenije logore u Sibiru i Uralu i na taj način pomogao u rešavanju mnogih zločina.
Britanska izdavačka kuća „Fuel” nedavno je objavila zbirku oko 180 fotografija tetoviranih kriminalaca iz sovjetskih zatvora koje je Bronjikov sačuvao, i to predstavlja verovatno najveću kolekciju ruskih kriminalnih dosije do sada, na čak 256 strana.

Političke i kriminalne poruke
Prema pisanju britanskog „Gardijana”, svaki simbol kod tetovaža ima različito značenje, i one su bile poseban način komunikacije u zatvorskoj i kriminalnoj supkulturi. Neke su simbolizovale učinjeno delo (ubistvo, pedofilija, pljačka), druge karakteristike ličnosti (gej, narkoman), a treće mesto koje nosilac zauzima u mafijaškoj hijerarhiji. Na primer, nož koji je proboden kroz vrat ukazuje na to da je robijaš ubio nekoga u zatvoru i da je na raspolaganju naručiocima za slična dela. Kako je utvrdio Bronjikov, vođe kriminalaca po pravilu nemaju puno tetovaža, samo nekoliko sedmokrakih ili osmokrakih zvezdica na ključnoj kosti, dok ih politički zatvorenici nemaju uopšte. Neki od najčešćih simbola su religijski: ruske crkve, krstovi, međutim, u sistemu sovjetskih zatvora ove tetovaže nemaju nikakve veze s verskim uverenjima i njihovo pravo značenje je ukorenjeno u mafijaškim tradicijama. Bogorodica i Hrist su među najpopularnijim tetovažama kriminalaca i mogu da budu simbol lojalnosti bandi ili da zatvorenik veruje da će oni oterati zlo… Crkva ili manastir se tumače kao simbol lopovluka, a broj kupola na crkvi označava broj presuda, dok krst pokazuje pripadnost lopovskoj kasti. Devica Marija sa Isusom talisman je lopova, predstavlja zaštitnicu od nesreće i bede. To takođe znači da je nosilac bio kriminalac još u u ranoj mladosti i da je „dete zatvora”.
S druge strane, đavo na ramenima zatvorenika pokazuje mržnju nad autoritetom. Ovaj tip tetovaža je poznat kao oskal (grin), pokazivanje zuba sistemu. Ponekad ih prate antisovjetski tekstovi. Dvoglavi orao je ruski državni simbol, koji datira iz 15. veka. Posle pada komunizma, zamenio je čekić i srp kao grb Ruske Federacije, i takve tetovaže predstavljale su hrabar simbol besa protiv SSSR-a. Takođe, nacistički simboli mogu značiti da zatvorenik ima fašističke simpatije, ali najčešće se tumače kao protest prema upravi zatvora ili logora. Tokom sovjetskog perioda, vlasti su silom uklanjale te tetovaže.

Naga žena koja gori na krstu simbol je ubistva žene. Broj komada drveta na lomači pokazuje godine kazne. Većina tetovaža urađena je na primitivan i bolan način

Bilo je i onih koji su tetovirali dolare, nebodere i mitraljeze sa inicijalima „US”, što je trebalo da pokaže ljubav zarobljenika prema američkom mafijaškom načinu života. Kip slobode pak podrazumeva želju za slobodom.

Urin koristili kao zaštitu
Dejmon Marej iz izdavačke kuće „Fuel” u intervjuu za „Vice” izjavio je da je u monografiji svaka slika praćena detaljnim opisom kako su tetovaže povezane sa određenim zločinom.
Na primer, naga žena koja gori na krstu simbol je ubistva žene. Broj komada drveta na lomači pokazuje godine kazne. Većina tetovaža urađena je na primitivan i bolan način. Proces tetoviranja je nekad trajao i nekoliko godina, a male slike su mogle da se načine za par sati rada. Obično je korišćen električni brijač na koji su zatvorenici kačili igle i ampule tečnog mastila, opisao je Marej, dodajući da su za pigment najčešće koristili spaljenu gumu u urinu.
– Urin se koristi kao oblik zaštite jer tetoviranje nije dozvoljeno te se često odvija u nečistim uslovima, koji mogu dovesti do infekcija, čak i gangrene. Najčešća posledica je upala limfnih čvorova, praćena temperaturom i drhtavicom. Zanimljivo je da su zatvorenici većinom tvrdili da su počeli s tetovažama tek iza rešetaka. U najčuvanijim zatvorima, između 95 i 98 odsto zatvorenika imalo je tetovaže, pokazuju prikupljeni podaci – navodi on.

ŠTA ZNAČI KOJI SIMBOL?

* Kravata – često se prisilno utiskivala na grudi drukara, koje su odale šefove špijuna i stale na stranu vlasti
* Dolar na kravati – krivično delo pranje novca
* Zmija oko vrata – oznaka narkomanije; kriminalci koji su to nosili smatrani su posebno opasnim recidivistima, koji su izvršili teške prekršaje poput ubistva ili pedofilije, i oni ne podležu uslovnom otpustu
* Epolete na ramenima pokazuju negativan stav prema sistemu, a nose ih visokorangirani kriminalci koji često imaju odgovarajući nadimak kao što su Major ili Pukovnik. Epolete s tri zvezdice ili lobanjama znače: „Ja nisam rob logora, niko me ne može prisiliti da radim”; „Jaki pobeđuju – slabi umiru” i „Konji umiru od posla”
* Oči na stomaku označavaju homoseksualnost (penis čini nos lica)
* Svetionik – želja za slobodom
* Pesnica znači da je robijaš odslužio više od pet godina kazne
* Ruža na grudima znači da je proveo 18 godina u zatvoru
* Lobanje i krstovi pokazuju da zatvorenik služi doživotnu kaznu
* Devojčica peca svoju haljinu ribarskom udicom je tetovaža koju obično nose silovatelji
* Sirena – zlostavljanje dece
* Svevideće oko ili oči – poruka „sve vas posmatram” upućena ostalim zatvorenicima
* Jedrilica znači da nosilac ne učestvuje u normalnom radu, on je pre putujući lopov sklon bežanju
* Kauboj koji puca pokazuje lopova koji je spreman da preuzme rizike i iskoristi svaku priliku
* Kovčeg – ubistvo, dok lobanja ukazuje na ubistvo za ubistvo

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar