UHAPŠENI POLICAJCI, DIREKTORI I ŠEFOVI LOKALNIH SAMOUPRAVA: Pripadnici MUP-a u više uhapsili su 37 osoba zbog različitih oblika korupcije i privrednog kriminala

UHAPŠENI POLICAJCI, DIREKTORI I ŠEFOVI LOKALNIH SAMOUPRAVA: Pripadnici MUP-a u više uhapsili su 37 osoba zbog različitih oblika korupcije i privrednog kriminala


Pripadnici MUP-a u više gradova u Srbiji uhapsili su 37 osoba zbog različitih oblika korupcije i privrednog kriminala, među kojima i direktora pančevačke Azotare, dok je njih 56 privedeno zbog niza opštih kriminalnih dela

Tokom više odvojenih akcija na suzbijanju kriminala i korupcije na teritoriji Srbije, policija je u ponedeljak uhapsila 93 osobe, dok su protiv još 38 lica podnete krivične prijave u redovnom postupku. Osumnjičeni se terete za dela korupcije i privrednog kriminala: poreska utaja, primanje i davanje mita, zloupotreba službenog položaja, pronevera, ali i za dela opšteg kriminala: neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, iznuda, razbojništvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i ugrožavanje sigurnosti. U okviru suzbijanja korupcije i privrednog kriminala uhapšeno je 37 osoba zbog sumnje da su u periodu od 2009. godine do danas počinili više krivičnih dela kojima su oštetili budžete Republike Srbije, AP Vojvodine, više lokalnih samouprava, privrednih subjekata i fizičkih lica u ukupnom iznosu od 8.350.106 evra. Takođe, 56 osoba je lišeno slobode zbog krivičnih dela u oblasti opšteg kriminala i krijumčarenja narkotika. Pripadnici MUP-a izveli su akciju u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Pančevu, Kikindi, Jagodini, Zaječaru, Kraljevu, Kruševcu, Nišu, Leskovcu i Vranju. Među uhapšenima se, između ostalih, nalazi šest policijskih službenika, bivši rukovodilac opštine Trstenik, inspektor Ministarstva za zaštitu životne sredine, zaposleni u Ministarstvu pravde, zaposleni u gradskim upravama u Vranju i Nišu, zaposleni u poreskim upravama u Zaječaru i Leskovcu, kao i više odgovornih lica u HIP Azotari u Pančevu i u Elektrodistribuciji Niš.

Miljan Đurović

Miljan Đurović

Ojadili Azotaru za 180 miliona dinara
Policijska akcija u Pančevu završila se hapšenjem Miljana Đurovića, direktora HIP Azotare, kao i dvojice bivših odgovornih lica tog pančevačkog preduzeća, P. Đ. i N. P., zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili Azotaru za 180.621.287 dinara. Kako se navodi u saopštenju MUP-a, sumnja se da su oni tokom 2015. godine, prekoračivši ovlašćenja i suprotno zahtevu Službe tehničke pripreme i potrebama HIP Azotare, prihvatili ponudu privrednog društva „K. M. Mont” iz Petrovaradina i nabavili tehnički neprihvatljive cevi, zbog čega je došlo do njihovog pucanja.
Inače, pančevačka Azotara je u januaru ove godine izgubila polovinu planirane proizvodnje, nakon čega je Đurović, kako su tada preneli lokalni mediji, smanjio zaposlenima plate i do 25 odsto. Direktor je tada rekao da to nije popularno rešenje, ali da je „racionalno i ekonomski jedino moguće u okolnostima u kojima posluje Azotara”. Istovremeno, u tom periodu je formirana Specijalna luka, nekada deo Azotare, kao poseban privredni subjekt, na čijem čelu je takođe Đurović. Spekulisalo se da, dok radnicima kasni plata, direktor prima dve zarade.
Tokom akcije suzbijanja korupcije, policija je privela i Predraga Mališanovića iz Subotice, vlasnika firme „Azohem”, koji je zbog finansijskih malverzacija u Agrobanci hapšen 2012. godine zajedno s Jozefom Kasom, dugogodišnjim predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara i nekadašnjim gradonačelnikom Subotice. Podsetimo, Kasa je osumnjičen da je u periodu od 2007. do 2010, kada je bio direktor subotičke filijale Agrobanke, učestvovao u nezakonitom pribavljanju koristi Mališanoviću koja je iznosila više od 13 miliona dinara.
Takođe, po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva, uhapšen je Branko Miljuš zbog sumnje da je kao odgovorno lice u preduzeću „PPG marketing i distribucija” d.o.o. oštetio Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine za dva i po miliona dinara. Naime, on je taj novac dobio na ime sufinansiranje projekta „Pres izdanje za Vojvodinu”, ali on nikada nije realizovan u skladu sa zakonom. Inače, bivši direktor „Presa” Branko Miljuš blizak je saradnik Vuka Jeremića, a bio je i jedan od šefova njegove kampanje na poslednjim predsedničkim izborima.

Zloupotrebe službenog položaja
Kruševačka policija uhapsila je B. H. i M. B., odgovorna lica preduzeća „Ekokarika” d.o.o. Beograd, i M. L., odgovorno lice za upravljanje otpadom tog preduzeća, zatim J. S., odgovorno lice preduzeća „Step trans”, i B. V., radnika tog preduzeća, kao i B. V., odgovorno lice JKP „Energetika” iz Trstenika, koji se sumnjiče da su nezakonito dobijali kredite. U periodu od januara 2012. do aprila 2013. godine, odgovorna lica „Ekokarike” prodavala su neprerađeno otpadno ulje JKP „Energetike”, koje je prethodno trebalo biti prerađeno, pored čega je i nezakonito vršeno sagorevanje navodno prerađenog otpadnog ulja. Inače, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine odobrilo je, u periodu od 2015. do 2017. godine, podsticajna sredstava PD „Ekokarici” i PD „Step transu” na osnovu lažnih izveštaja da su pohranili opasni otpad, koji su, navodno, preuzeli od drugih privrednih društava, iako na to nisu imali pravo. Na taj način je državni budžet oštećen za 43 miliona dinara.
Zbog zloupotrebe službenog položaja uhapšena je i J. J. (39) iz Trstenika, za koju se sumnja da je kao odgovorno lice Udruženja građana „Fond za unapređenje resursa građana” u tom gradu od 2009. do 2012. godine prisvojila 3.086.000 dinara, što je bilo namenjen za isplatu putnih troškova radnika angažovanih na projektima „Nega starih i invalidnih lica” i „Uređenje javnih površina i sanacija divljih deponija”, koje su finansirali Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Policija u Jagodini uhapsila je S. J., koja se tereti da je kao zaposlena u Osnovnom javnom tužilaštvu u Paraćinu u proteklih sedam godina nezakonito stavljala novac na svoje tekuće račune kod više banaka, kao i na račune svojih sinova. Tako je oštetila budžet za 15.246.695 dinara, od čega je deo iznosa trebalo da bude uplaćen za poreze i doprinose zaposlenih u Osnovnom javnom tužilaštvu u Paraćinu.
Niška policija uhapsila je jednog zaposlenog i jednog bivšeg radnika Elektrodistribucije u Nišu za koje se sumnja da su oštetili to javno preduzeće za više od dva miliona dinara. Naime, uhapšeni su M. P., odgovorno lice službe za prijem i kontrolu mernih mesta u Elektrodistribuciji Niš, i radnik te kompanije A. T. zbog sumnji da je M. P. više puta u periodu od 2014. do 2016. godine naložio A. T. da umanjuje obračune neovlašćene potrošnje pojedinim korisnicima ili da je uopšte ne obračunava.

Utaja poreza, mito, ugrožavanje sigurnosti…
U Subotici su lišeni slobode odgovorno lice „Agro tehnolodži” M. V. zbog sumnje da je utajio porez, i odgovorna lica preduzeća „Kompani SU Azotara” P. M. i J. Ć. zbog sumnje da su zloupotrebili položaj odgovornih lica. MUP je saopštio da je M. V. u saučesništvu s još jednom osobom od avgusta 2015. do aprila 2017. godine, u nameri da izbegne obavezu utvrđivanja i plaćanja akciza i poreza na dodatu vrednost na promet žestokih alkoholnih pića proizvođača „Agro tehnolodži”, organizovao ilegalnu proizvodnju. Sumnja se da su posredstvom više privrednih subjekata alkoholna pića uneli u veleprodajne i maloprodajne objekte, kao i da su za to koristili falš dokumentaciju i navodili fiktivne poslove. Za uhapšene P. M. i J. Ć. se sumnja da su od juna 2013. do septembra 2015. godine, na ime neizmirenog dugovanja prema PD „Grain International” Novi Sad, ovom privrednom društvu preneli u vlasništvo veštačko đubrivo u količini od oko 1.600 tona koje nisu imali na svojim zalihama. Osim toga, nisu izmirili dospele obaveze na ime preuzetih sirovina za proizvodnju iako su ih prodali i naplatili od svojih kupaca, oštetivši tako novosadsko preduzeće za 993.823 evra.
Inspektorka terenske kontrole Poreske uprave filijale u Leskovcu D. B. uhapšena je zbog sumnje da je počinila krivično delo primanje mita, dok je odgovorno lice jednog ugostiteljskog objekta privedeno zbog davanja mita. Naime, MUP navodi da je D. B. u julu primila mito od Lj. M. u vidu turističkog aranžmana u Grčkoj u vrednosti od 293.500 dinara za protivuslugu da ne kontroliše poslovanje njegovog ugostiteljskog objekta po službenoj dužnosti.
Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsile su M. M. iz Zrenjanina zbog osnova sumnje da je počinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti kada je putem društvene mreže Tviter pretio predsedniku Pokreta slobodnih građana Saši Jankoviću, predsedniku Narodne stranke Vuku Jeremiću, novinaru Nezavisnog društva novinara Vojvodine Igoru Besermenjiju i novinarki Tatjani Vojtehovski.

Pali i policijski službenici
Pripadnici MUP-a u Beogradu uhapsili su trojicu policijskih inspektora – Beograđanina N. I. (40), Ž. D. (31) iz Loznice i D. M. (34) iz Kraljeva zbog pokušaja iznude dva miliona dinara od privatne firme u Arilju. Naime, osumnjičeni su ucenjivali vlasnike ariljskog preduzeća za prodaju voća da oproste dug J. L. (36) iz Beograda, koja je takođe uhapšena.
Uhapšeni su i rukovodilac Policijske ispostave Kanjiža M. K. i jedna osoba zaposlena na upravnim poslovima Ž. B. zbog sumnje da su primali mito, dok su F. P. i A. C. lišeni slobode zbog davanja mita. Navodno je Ž. B. primio 1.350 evra i 15.000 dinara da bi prijavio prebivalište F. P. i A. C. na teritoriji Kanjiže, dok je M. K. od njih dvojice tražio i dobio vozilo kako bi uticao na terenske provere za 15 osoba s teritorije Kosova i Metohije.
Zbog zloupotrebe službenog položaja, uhapšen je Staniša Nenadić, rukovodilac Policijske stanice Bač, i N. J., koji se tereti za falsifikovanje službenih isprava. Postoje sumnje da je Nenadić u junu ove godine zloupotrebom pristupnih šifara drugog policijskog službenika iz računara uzeo podatke jedne osobe iz Subotice, a zatim ih prosledio N. J. On je to iskoristio da napravi lažnu ispravu pomoću koje je od oštećenog planirao da uzme novac. Prema navodima MUP-a, sumnja se i da je S. N. tokom čitave 2014. godine, dok je radio u Saobraćajnoj policijskoj ispostavi, sklonio iz evidencije 13 saobraćajnih prekršajnih naloga.
Priveden je i V. D., policijski službenik u PU Kikinda, zbog sumnje da je primao mito kada je jednoj osobi privremeno oduzeo kamion s drvima kako bi navodno proverio njihovo poreklo, iako je znao da je sve po zakonu. Zatim je od oštećenog tražio da, u zamenu za robu, preda 300 evra njegovom bratu B. D., koji je takođe uhapšen.

ŠTA JE ZAPLENJENO:

* 3,3 kg marihuane
* 170 g heroina
* 53 g kokaina
* 280 g amfetamina
* 17 komada ekstazija
* 510 g smeše za uvećanje količine narkotika
* 8 digitalnih vagica
* 5 pištolja
* 2 lovačke puške
* 1 automatska puška
* 1.582 komada municije različitog kalibra
* 60 g plastičnog eksploziva
* 8 vozila
* 16 mobilnih telefona

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar