RIJALITI ISTRAGA: Medijsko ubistvo Jelene Marjanović

RIJALITI ISTRAGA: Medijsko ubistvo Jelene Marjanović


Tužilaštvo i MUP odugovlačenjem u istrazi o smrti pevačice i očito tempiranim hapšenjem osumnjičenog 17 meseci posle zločina pokazuju da se nisu izlečili od dečjih bolesti dodvoravanja političarima, i to direktno kroz tabloidno blato

Tužilaštvo i policija, koji su tek godinu i po dana od ubistva pevačice Jelene Marjanović uhapsili njenog supruga Zorana Marjanovića kao mogućeg ubicu, nisu nas ubedili da najzad dobro rade svoj posao. Nisu pokazali ni da su se smilovali da prikupe jake materijalne i neposredne dokaze pre nego što nekoga stave iza brave. Pokazali su samo, po ko zna koji put, da rade brzopleto i da im je značajnije da naprave selfmarketing nego da otkriju ko stoji iza jednog od najsurovijih ubistava u Srbiji u poslednjih nekoliko godina. I ta promocija „ozbiljnog rada” inspektora i tužilaca usmerena je ne samo ka nekrofilskoj prirodi naše medijske, ali i svekolike javnosti već posebno ka vlastodršcima, po principu “učiteljice, znam ja, znam ja”. Onda se političari upecaju znajući da će im to doneti dosta dobrih poena, i istrče sa izjavama u kojima unapred osude ljude protiv kojih ni optužnica nije podignuta. Kada svemu tome dodate diskurs rijalitija (Zoran Marjanović je uhapšen po izlasku iz „Zadruge”) i tabloidno vođenje istrage, uz kontinuirano curenje informacija, dobijate još jedan aferaški slučaj, kakvi retko dobijaju sudski epilog.
Taj medijski aspekt vrlo je bitan. Osim što se novine bave isključivo pitanjima da li je Zoran imao pomagače, da li je Jelena imala ljubavnika, kako je „mala Jana”, u celu priču uključene su i televizije, odnosno rijaliti magovi Željko Mitrović i Milomir Marić. Marić je najpre najavio da će Marjanović biti uhapšen u rijalitiju, a onda ga je Mitrović, zajedno s majmunom i ostalima, uveo u „Zadrugu”. Mediji sve vreme imaju važnu ulogu jer se preko njih u javnosti plasiraju svi važni detalji i pravac istrage, zbog čega u tome učestvuje bukvalno cela Srbija.
Najnovija otkrića medija upućuju na to da je povod za svađu supružnika bila odluka Jelene Marjanović da se razvede i iseli iz kuće, zbog čega ju je Zoran u naletu besa udario u glavu i onesvestio. Potom ju je, uz pomoć nekoga od ukućana, odneo u kupatilo. U tom haosu, Zoran ili neko od ukućana je dohvatio neki tupi predmet i njime krvnički udarao Jelenu po glavi sve dok je nije ubio, pisao je „Informer”. Za sada je teško sa sigurnošću utvrditi da li su smrtonosne udarce zadali Zoran, njegov brat Miloš, otac Vladimir ili majka Zorica. Međutim, postoje ozbiljne indicije da su Jelenu potom svi zajedno umotali u neki tepih ili ćebe, a onda telo odvezli kolima do obližnjeg nasipa, gde je sutradan pronađena u kanalu. Odmah posle zločina, kupatilo su detaljno oprali i očistili varikinom kako bi prikrili sve tragove.
Međutim, Zoranov otac Vladimir Marjanović u izjavi za „Ekspres” negira da je njegov sin ubica.
– Ne mogu ništa da kažem dok se proces ne završi. Razumite me, ne želim da nanesem štetu svom sinu, koji je ionako nevin – rekao je stariji Marjanović, i dodao da su novi dokazi izmišljeni:
– Ne postoje dokazi. Kao ni moj izgubljeni telefon. To su budalaštine.
Branilac Zorana Marjanovića, advokat Veljko Delibašić, kaže da je ogorčen načinom na koji se vodi istraga protiv njegovog klijenta i da zbog svih nelogičnosti sumnja da se Marjanoviću „nameštaju dokazi”.
– Iako prema Zakonu o krivičnom postupku branioci imaju pravo da razgledaju predmet odmah nakon saslušanja okrivljenog, to se do danas nije dogodilo (sreda pim. aut.), iako smo pismeni zahtev tužilaštvu podneli još u ponedeljak. Tužiteljka nam je objasnila da predmet ne možemo da vidimo jer listovi u predmetu nisu zalepljeni i jer se još čeka da stigne nalaz i mišljenje veštaka patologa o povredama i vremenu smrti – ističe Delibašić i dodaje:
– To nam daje za pravo da ozbiljno sumnjamo kako se dokazi pakuju, nameštaju, uklapaju. Šokantno je i to što nalaz i mišljenja patologa o nastanku povreda i vremenu smrti stiže punih godinu i po dana posle ubistva. Postojeći dokazni materijal nije dovoljan ni da se Zoran osumnjiči, a kamoli da se zatvori, a ne znam ni odakle medijima informacije o pronađenom blatu na njegovim pantalonama jer o tome nema zvaničnih potvrda – ističe Delibašić.

Ne mogu ništa da kažem dok se proces ne završi. Razumite me, ne želim da nanesem štetu svom sinu, koji je ionako nevin. Ne postoje dokazi. Kao ni moj izgubljeni telefon. To su budalaštine, rekao je Vladimir Marjanović

Da je vođenje ovog slučaja u najmanju ruku čudno, smatra i advokat Toma Fila, koji ističe da je posebno problematično to što se celokupna istraga, bazirana na indicijama i sumnjama, vodi u medijima.
– Istraga se vodi kada postoji osnovana sumnja, a suđenje počinje kada postoje dokazi o kojima se može raspravljati. Problem je taj što u javnosti postoje razne sumnje i indicije koje su od početka ukazivale na Zorana Marjanovića. To nije ništa novo jer je i njegovo ponašanje impliciralo i policiji i javnosti da je on ubica. Međutim, sve indicije na svetu padaju u vodu onog trenutka kada se pojavi dokaz. Problem je i to što branioci još uvek ne znaju šta su dokazi. Videćemo uskoro da li su sada izašli s nečim novim ili je to samo neki marketing MUP-a pošto se približavaju izbori – navodi advokat.
Fila dodaje da je u novijoj istoriji srpskog pravosuđa bilo sijaset primera kada su procesi pred institucijama prolongirani, ali su uredno vođeni u medijima, da bi na kraju isti ti slučajevi, poput Bogoljuba Karića i stečajne mafije, pali na sudu.
– U ovom slučaju postoji strašan pritisak javnosti, i brine me da se sve to ne završi tako da se neko optuži, sa dokazima ili bez njih, samo kako bi se pokazalo da je MUP odradio svoj posao jer se približavaju gradski izbori – ističe Fila.

Ne možemo da vidimo predmet jer navodno listovi u predmetu nisu zalepljeni i još se čeka nalaz veštaka. To nam daje za pravo da ozbiljno sumnjamo kako se dokazi pakuju, poručio je advokat odbrane Veljko Delibašić

Advokat Borivoje Borović poručuje da u trenutku kada okrivljeni iznosi odbranu pred tužiocem u sklopu tužilačke istrage njegova odbrana mora biti obaveštena o dokazima tužilaštva.
– To je takozvana jednakost oružja. Tužilac je u ovoj fazi istrage dužan da, čim sasluša osumnjičenog, njegovoj odbrani dostavi krivičnu prijavu i nalaze veštaka, DNK, obdukcije… Ne može on da raspolaže time, a da odbrana tumara u mraku. Vlast se verovatno u ovom slučaju osećala pogođeno što su privatni istražitelji koje je angažovala Jelenina sestra prvi došli do nekih nalaza pa su navrat-nanos pokušali da dovrše istragu. To je zato što je policija od početka traljavo radila svoj posao – zaključuje Borović.

UZORCI BLATA SA ČAK 150 LOKACIJA

Na savet nezavisnih forenzičara, policija je analizirala blato i zemljište na većem prostoru nasipa gde je, prema tvrdnji muža, trčala pevačica Jelena Marjanović, piše „Politika” pozivajući se na izvore iz istrage.
Na različitim lokacijama na nasipu iskopano je 150 rupa odakle je uzeto zemljište, a posle višemesečnog analiziranja uzorci sa 150 lokacija bili su upoređeni s tragovima blata koji su pronađeni na telu ubijene pevačice da bi pronašlo se tačno mesto ubistva. U kasnijoj fazi analizirani su tragovi blata koji su otkriveni na pantalonama Zorana Marjanovića, čime je pronađen dokaz na osnovu kojeg je on osumnjičen za ubistvo.

1 comment

Dodajte komentar

+ Ostavite komentar