AUSTRALIJSKI DON: Crnogorac na čelu mafije sa kengur-kontinenta

AUSTRALIJSKI DON: Crnogorac na čelu mafije sa kengur-kontinenta


 Ko je Vaso Ulić, čovek za koga australijska policija veruje da je najozbiljniji kriminalac na tom kontinentu iako tamo nije bio od 2005 godine?

Balkanski kriminalci su najveća pretnja australiskoj državi zato što su neverovatno dobro infiltrirani u likalne zajednice i vrlo su čvrsto povezanimeđusobno ali i sa najvećim svetskim kriminalnim grupama– stoji u izveštaju australijske federalne policije koja se bavi organizovanim kriminalom. Ovaj izveštaj koji do detalja opisuje šemu funkcionisanja najače kriminalne grupe u Australiji i čija šema funkcionisanja podseća na zbrkano ptičje gnezdo ustvari je vrlo ozbiljna i detaljna. Ili bar tako smatraju australiski policajci. Čovek za koga sumnjaju da je na njenom čelu, Vaso Ulić, pedesetpetogodišnji Podgoričanin, ne misli tako.

U svojoj suštini šema na kojoj su radili pripadnici australijske policije svodi se na veze starih kriminalnih grupa iz tzv.“stare škole” Sidnejskog podzemlja, sa azijskim kriminalnim bandama, italijanskom mafijom i motorciklističkim bandama poput Bandidosa i Odmetnika. I na čelu svega toga ili još bolje čovek koji sve to povezuje sa kolumbijskim kartelima i azisjkim i evropskim proizvođačima sintetičkih droga famozni Vaso Ulić. U suštini četrdeset godina organizovanog kriminala u Australiji na jednom mestu.

Ko je Vaso Ulić, čovek za koga australijska policija veruje da je najozbiljniji kriminalac na tom kontinentu iako tamo nije bio od 2005 godine? Rođen je 1960 godine u Podgorici, a 1979 godine je otišao put Sidneja u vreme kada je kako to stoji u pomenutom izveštaju jugoslovenska tajna policija namerno slala svoje ljude sa zadatkom da se bave kriminalom za svoj tračun u inostranstvu a da se za račun drćžave malo bave uklanjanjem državnih neprijatelja, uglavnom ustaške i četničke emigracije. U tom talasu je došao Ulić.

Radio je prvo na čuvenoj King Kros ulici ili kako je australijanci zovu Zlatna milja, ulica u kojoj je skoncentrisan sav kriminal u sidneju. Počeo je od najneuglednijih poslova ali je vrlo brzo napredovao i sarađivao je , navodno sa najvećim kriminalnim imenima u Australiji poput Bila Bajeha, Džordža Frimena i Džordža Savasa. Prvi put mu je formiran špolicijski dosije 1980 godine, bio je vrlo aktivan u čuvenom ratu bandi iz 1980 godine u kome je došlo do surovog obračuna azijskih bandi sa anglosaksonskim za prevlast na sidnejskom tržištu.

Ulića je policija Novog Južnog Velsa vodila kao najvećeg dilera heroinom u Sidneju. Kažu da je jako dobro znao da se nosi sa australisjkom policijom i d aje bio vrlo uspešan u podmićivanju. Naročito je bio izdašan prema pripadnicimam Agencije za borbu protiv narkotika

Ulića je policija Novog Južnog Velsa vodila kao najvećeg dilera heroinom u Sidneju.
Kažu da je jako dobro znao da se nosi sa australisjkom policijom i da je bio vrlo uspešan u podmićivanju. Naročito je bio izdašan prema pripadnicimam Agencije za borbu protiv narkotika. 1993 godine ubijen je izbacivač Europa Sio koji je dugovao Uliću veliki novac i Vaso je bio glavni osmunjičeni. Bio je u bekstvu. policajci u civilu su ga spazili u blizini Edelson parka ali kada su se spremali da ga uhapse bili su popzvani. Kasnije se saznalo da je neki korumpirani policajac upozorio Ulića i da je zato dobio gomilu novca.

Ulić je pobegao u Evropu, tačnije u Italiju, ali Interpol ga nije stavio na poternicu zato što nikako nije dobijao dokumentaciju od australijske policije. Dokumenta i dokazi su bili izgubljeni negde. Tek 1995 godineje Ulić uhapšen u Nemačkoj i izručen je Australiji. Optužbe za ubistvo su ipak posle dve godine odbačene. Posle toga Vaso Ulić se bavi legalnim poslovima, uglavnom sa nekretninama mada policija ga dovodi u vezu pranjem novca preko azijskih poreskih rajeva u Hong Kongu, Makaou i Singapuru ali i sa ubistvima Frenka Mejora, poznatog kriminalca 2004 godine i Boba Ljubića, milionera i trgovca automobilima 2005 godine.

U novembru 2004 godine Ulić je potužen za učešće u švercu 160 kilograma ekstazija koji je stigao u australiju iz Belgije u skriven u kontejneru sa nameštajem. Procenjena vrednost zaplene je bila 50 miliona australijskih dolara. Pretpostavljali su da je organizator bio Ulić koji je već tada povremeno boravio u Rimu i navodno je tamo posredstvom QWestern Uniona primao velike svote novca koje su mu slali članovi bbande Odmetnika koji su bili zaduženi za ritejl, odnosno prodaju narkotika na malo i njihovu distribuciju po celoj Australiji. To miu je bio signal da istog momenta napusti Australiju u koju se više nije vraćao.

“Nemojte o tome, molim vas . Pa, ko u te laži može da poveruje? Saznaću u čijoj kuhinji je sve to režirano. Danas je najteže meni, mojoj porodici, staroj majci koja mora sve ovo da trpi. Zvala me rodbina iz Australije i svi su u šoku…”

Takođe, sumnja se i da upravo on stoji iza pokušaja krijumčarenja 44 kilograma sintetičke droge MDMA zaplenjene na brodu Minica u luci Frimantl. Policajci koji su radili na njegovom slučaju opisuju ga kao pametnog, smirenog i opasnog. Uživa veliki autoritet u kriminalnom svetu i prema njihovim procenama povezan je sa bar devet ubistava u Australiji. Veliki je poznavalac vina, naročito crnog vina iz regije Barosa kojeg je preferirao isključivo ako je dozrevaoo u buradima od francuskog hrasta.

S druge strane Ulić, koji je bio glavna tema u australlijskim medijima 2015 godine o svemu tome srpskim i crnogorskim medijima je rekao da u optužbe protiv njega najveća glupost.

– Nemojte o tome, molim vas . Pa, ko u te laži može da poveruje? Saznaću u čijoj kuhinji je sve to režirano. Danas je najteže meni, mojoj porodici, staroj majci koja mora sve ovo da trpi. Zvala me rodbina iz Australije i svi su u šoku.

Kaže da je u Australiji živeo lepo, bavio se građevinskim poslovima, krstario od Sidneja do Perta i drugim krajevima te daleke zemlje, bavio se ugostiteljstvom.

– U vreme SFRJ i SRJ dolazili su u moj restoran mnoge državne zvanice iz Jugoslavije. Možda i danas ima neko od njih živ, ko bi mogao da potvrdi ove moje reči. U Crnu Goru sam se vratio 2003. godine na porodično ognjište Kakaričku goru gde imam vinograde i oko šest hiljada čokota loze. Jednu kuću smo gradili otac i ja, i u njoj svi živimo, a tu su još i dva automobila. To je sve! U međuvremenu sam dobio kredit od Investicionog razvojnog fonda koji ću otplaćivati naredne tri godine. Radi se o sredstvima koja sam namenio za izgradnju svog vinskog centra. Proizvodim vrhunsko vino i dobru domaću lozu. Dođite da ih probamo…

SVEDOK ATENTATA NA VUKA DRAŠKOVIĆA

Ime Vase Ulića i njegovog brata Nikole spominje se i u istrazi oko pokušaja atentata na Vuka Draškovića u Budvi 1999 godine. Oni su bili označeni u medijim kao ključni svedoci ali se nikada nisu odazvali pozivima suda ni u Crnoj Gori ni u Srbiji. Ulići su u to vreme boravili u Italiji i nisu bili dostupni pravosudnim organima tako da je njihova uloga u pokušaju atentata na lidera SPO-a ostala nerasvetljena.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar