(FOTO) Biljana Popović Ivković: MUP će se obračunati sa kriminalcima koji zloupotrebljavaju decu


Odlučni smo da se snažno i sveobuhvatno obračunamo sa kriminalnim grupama i pojedincima koji vrbuju mlade ljude, pre svega decu, ali i seksualno i radno eksploatišu druge građane“,  istakla je Popović Ivković

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković izjavila je danas u Kraljevu da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa drugim državnim institucijama, odlučno da se u potpunosti suprotstavi trgovini ljudima i da intenzivno radi na suzbijanju ove vrste kriminaliteta.

Popović Ivković je na konferenciji, povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima, istakla da je Republika Srbija usvojila Strategiju prevencije i suzbijanja trgovine ljudima za period od 2017. do 2022. godine, koja podrazumeva i zaštitu žrtava, pre svega dece i žena.

Foto MUP Srbije

Foto MUP Srbije

„Odlučni smo da se snažno i sveobuhvatno obračunamo sa kriminalnim grupama i pojedincima koji vrbuju mlade ljude, pre svega decu, ali i seksualno i radno eksploatišu druge građane“,  istakla je Popović Ivković.

Državni sekretar je ukazala da je Ministarstvo unutrašnjih poslova problem trgovine ljudima prepoznalo kao jednu od važnih tema za edukaciju dece u ranom uzrastu i važnost da prepoznaju šta je prevara, radna eksploatacija i kako da se od tih opasnosti zaštite.

Ona je navela da od početka ove školske godine, u okviru predmeta „Osnovi bezbednosti dece“, koji je uveden u škole na incijativu Ministarstva unutrašnjih poslova, policijski službenici drže predavanja učenicima četvrtog i šestog razreda o bezbednosnim izazovima sa kojima se mogu suočiti, među kojima je i trgovina ljudima.

Foto MUP Srbije

Foto MUP Srbije

„Nama su deca najvažnija i naš primarni zadatak je da osiguramo njihovu bezbednost i da ih na vreme edukujemo i naučimo kako da se zaštite, jer je to najvažnije u ranom uzrastu“, istakla je Popović Ivković.

Ona je navela da, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u Srbiji poslednjih godina dominira unutrašnja trgovina ljudima, koje eksploatišu naši državljani, a da smo u manjoj meri zemlja porekla žrtava trgovine ljudima i zemlja tranzita. Takođe, kako je dodala, u odnosu na prethodne godine beležimo pad radne eksploatacije.

Državni sekretar je navela da je zabeležen i blagi pad broja žrtava trgovine ljudima, sa 55 koliko je identifikovano u 2016. godini, na 27 koliko je evidentirano ove godine.

Popović Ivković je istakla da se protiv trgovine ljudima moramo boriti snažnije i ujedinjeni, ne samo pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, već i sve druge državne institucije i predstavnici civilnog sektora.

„Danas smo u Kraljevu kako bi pružili podršku lokalnom koordinacionom timu u ovom gradu, koji je jedan od 17 timova u Srbiji koji se bavi problematikom trgovine ljudima, razvijanjem svesti, prevencijom i zaštitom žrtava. Pripadnici MUP-a će, u saradnji sa drugim državnim institucijama, nastaviti snažnu borbu na suzbijanju trgovine ljudima“, rekla je Popović Ivković.

Tokom posete Kraljevu, državni sekretar Biljana Popović Ivković posetila je i Policijsku upravu u ovom gradu i razgovarala sa načelnikom i drugim policijskim starešinama.

Foto MUP Srbije

Foto MUP Srbije

Načelnik PU Kraljevo Željko Rajković preneo je državnoj sekretarki da je stanje bezbednosti na teritoriji ove uprave dobro i da je u ovoj godini, u odnosu na isti period prethodne, registrovan manji broj krivičnih dela, kao i da su sva najteža krivična dela rasvetljena.

Policijska uprava u Kraljevu je od početka godine zaplenila 40 odsto više opojne droge, u odnosu na isti period 2016. godine, a u saradnji sa poreskom policijom i drugim policijskim upravama, ove godine zaplenjeno je i oko 1.500.000 paklica cigareta.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar