DOSIJE, KINEZI U SRBIJI: Naša mala kuća nasred Puta svile

DOSIJE, KINEZI U SRBIJI: Naša mala kuća nasred Puta svile


Istraživali smo šta rade Kinezi u Srbiji. Šta znamo o njihovom svakodnevnom životu, koliko ih se rađa, koliko umire, gde ih sahranjuju? Čime se bave? Koliko vrede poslovi velikih kineskih kompanija, a koliko malih trgovaca? Zašto neki napuštaju, a drugi tek sad dolaze u Srbiju?

Ukupna vrednost projekata koje Srbija realizuje s Kinom iznosi oko tri i po milijarde evra. Reč je o realizovanim i ugovorenim projektima. Gotovo trećina tog iznosa, oko 1,3 milijarde evra, odnosi se na infrastrukturne projekte: izgradnja mostova, auto-puteva, železničkih pruga… Potom slede projekti iz oblasti energetike, čija je vrednost oko milijardu evra…

Ove brojke stvaraju potpuno drugačiju sliku o Kini i Kinezima u Srbiji. Godinama su oni bili doživljavani samo kao trgovci svakojakom robom sumnjivog kvaliteta koji stanuju u komunama od po više desetina članova u stanovima od 50-ak kvadrata u novobeogradskim blokovima i ne razumeju ni reč srpskog jezika.

Da je to neko prošlo vreme, ukazuje i sama činjenica da je broj Kineza u Srbiji praktično prepolovljen u odnosu na vreme od pre osam-devet godina, kada ih je na ovim prostorima bilo oko 10.000. Ali zato, umesto sitnih trgovaca, u Srbiju sve češće dolaze poslovni ljudi, predstavnici manjih ili većih firmi, koji su spremni da ulažu u Srbiju – od kupovine posrnulih/propalih fabrika do podizanja novih pogona i kupovine poljoprivrednog zemljišta.
Sve je više i kineskih turista, čiji je broj lane, bar u Beogradu, bio za 50 odsto veći nego 2015. godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar