GINEKOLOG IZ KONGA I ROBINJA “ID” DOBITNICI NOBELOVE NAGRADE ZA MIR: Dobili su priznanje za napore da se zlostavljanje okonča

GINEKOLOG IZ KONGA I ROBINJA “ID” DOBITNICI NOBELOVE NAGRADE ZA MIR: Dobili su priznanje za napore da se zlostavljanje okonča

FILE - The combo of file photos shows Doctor Denis Mukwege, from the Democratic Republic of Congo, left, on Nov. 26, 2014 and Yazidi woman from Iraq, Nadia Murad on Dec. 13, 2016 as they both address the European parliament in Strasbourg, France. The Nobel Peace Prize on Friday, Oct. 5, 2018 was awarded to the Congolese doctor and a Yazidi former captive of the Islamic State group for their work to highlight and eliminate the use of sexual violence as a weapon of war. (AP Photos/Christian Lutz, file)


Kongoanac Denis Mukvege i Nadia Murad dobili su ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir za napore za okončanje upotrebe seksualnog nasilja kao oružje u ratu, saopšteno je danas u Oslu.

Mukvege, ginekolog iz Demokratske Republike Kongo koji se specijalizovao u lečenju žrtava silovanja i ekstremnog seksualnog nasilja, kritičan je prema kongoanskoj vladi. Murad, pripadnica Jazidi zajednice bila je zarobljenica grupe Islamska država i sama žrtva seksualnog nasilja.

Oni su dobili nagradu za “svoje napore da se okonča upotreba seksualnog nasilja kao oružja u ratu i oružanim sukobima”, saopštio je danas Norveški Nobelov komitet.

Ginekolog i žrtva, Denis Mukvege i Nadia Murad su otelotvorenje svetskog pokreta koji prevazilazi okvir samo sukoba kao što je pokret “I ja” (MeToo) koji je nastao pre godinu dana otkrićima o seksualnom zlostavljanju u medijima, prenosi agencija Frans pres.

Prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir je bila Međunarodna kampanja za uništenje nuklearnog oružja (ICAN) zbog napora u privlačenju pažnje javnosti  na katastrofalne humanitarne posledice upotrebe nuklearnog oružja.

Već su dodeljene ovogodišnje  Nobelove nagrade za medicinu, fiziku i hemiju i ostaje još da se objavi nagrada za ekonomiju. Nobelova nagrada za mir jedina je koja se dodeljuje u Norveškoj.

Ove godine izostaje dodela Nobelove nagrade za književnost, koja je odložena za jednu godinu zbog skandala o silovanju koji je potresao švedsku Akademiju u okviru tornada pokreta “I ja”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar