GODIŠNJICA OSNIVANJA PRVE ZAJEDNIČKE DRŽAVE JUŽNIH SLOVENA: 99 godina od nastanka Kraljevine SHS

GODIŠNJICA OSNIVANJA PRVE ZAJEDNIČKE DRŽAVE JUŽNIH SLOVENA: 99 godina od nastanka Kraljevine SHS


Pre 99 godina osnovana je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, koja je nakon toga promenila osam naziva i iz monarhističkog uređenja prešla u republiku

Prvog decembra 1918. godine, u Palati Krsmanović na Terazijama u Beogradu, regent Aleksandar I Karađorđević proglasio je prvu zajedničku državu Južnih Slovena – Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Kraljevina SHS zauzimala je teritoriju današnje Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, i najveći deo današnje Hrvatske i Slovenije.

Kraljevina Srbija je prvi put zvanično iznela stav o ujedinjenju Južnih Slovena u jednu državu kroz Nišku deklaraciju, 7. decembra 1914. godine, dok su prvi konkretni pregovori o njenom uređenju vođeni tri godine kasnije.

Na Krfu je 1917. godine doneta Krfska deklaracija koja je ustanovila naziv države, monarhističko uređenje, teritoriju, ravnopravnu upotrebu imena sva tri naroda, pisma, veroispovesti, jednakost svih građana, opšte biračko pravo i tajno glasanje.Osnove Ženevskog sporazuma iz 1918. godine bile su ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu nedeljivu državu i ponuda Crnoj Gori da uđe u Kraljevinu SHS. Tim sporazumom je predviđeno i da spoljašnje granice budu određene samoopredeljenjem naroda.

Uslovi za stvaranje Kraljevine SHS stvoreni su po završetku Prvog svetskog rata, posle propasti Austrougarske monarhije i Otomanskog carstva.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Ljuba

    Pa to je bila uzlazna lestvica napretka Balkana, dobitkom rata dobili smo i državu , gubitkom rata izgubili smo je . Danas bi trebalo po političkoj liniji stvoriti zajednički balkansku državi sa imenom SBD – Sjedinjene Balkanske Države , ekonomski i vojno zajedničke — Srbija, Makedonija, BiH, Crna Gora, Hrvatska , Slovenija , Albanija , Bugarska , Rumunija, a za ustupak tom zajedništvu i Kosovo da dobije granice kao i Republika Srpska , Svaka bi imala svoj glavni grad a glavni grad SBD bio bi PRIZREN. Sa radom i ljubavlju bili bi smo vrlo velika i bogata zemlja uz saradnju sa svim zemljama sveta

+ Ostavite komentar