KASNIJI BRAK, KASNIJE I POTOMSTVO: Žene na jugu Srbije prvo dete rađaju sa 26 godine, na Vračaru sa 33…

KASNIJI BRAK, KASNIJE I POTOMSTVO: Žene na jugu Srbije prvo dete rađaju sa 26 godine, na Vračaru sa 33…

Foto: YouTube screenshot /Ilustracija


Tokom prošle godine u Srbiji je zaključeno 36.047 brakova, što je za skoro 1.000 manje nego pre dve godine. Prema službenim podacima, pomera se i starosna granica, i u brak se ulazi sve kasnije.
Muškarci pred matičara staju, u proseku, sa 34 godine, a žene sa 31. Samo pet godina ranije muškarci su u brak ulazili sa 33 godine, a žene sa 29, podaci su Zavoda za statistiku.

Kasniji brak, kasnije i potomstvo. Žene na jugu Srbije rađaju prvo dete sa 26 godina, a na Vračaru, na primer, sa 33 godine.
Psiholog Branka Tišma kaže da je jedan od razloga što se mladi sve kasnije odlučuju za brak ekonomska nesigurnost, ali su, primećuje i zanemarene tradicionalne vrednosti.

“Mladi kasno dobijaju posao i jako dugo žive sa svojim roditeljima. Kada bi ušli u brak, morali bi da žive sa svojim roditeljima u malim stanovima, i da i dalje budu izdržavana lica. To nije zgodno”, kaže Tišma za Tanjug.
Takođe, sve više mladih nastavlja školovanje, završava fakultete, a kada se i zaposle obično imaju klizno radno vreme i nemaju previše vremena za druženje, te veze danas lako pucaju.

“Veze su danas drugačije nego što su bile ranije. Druge norme i vrednosti su ušle u njihove živote, tako da brak nije trenutno jedna od cenjenih vrednosti, da bi tome težili. A oni koji vrednuju brak, vrlo često nisu u situaciji da ga formiraju”, pojasnila je Tišma.

Matičar Nemanja Đurović, počeo je da radi pre 15 godina i kaže da je danas manje venčanja nego u tom periodu.
“Promenila se i starosna granica mladenaca. U ovom trenutku možemo reći da na Zvezdari mladi u brak ulaze posle tridesete godine, kada zagaze u četvrtu deceniju”, kaže Đurović.

Đukić Dejanović: I države blagostanja imaju problem sa “belom kugom”
Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović potvrđuje, pozivajući se na analize i istraživanja, da mladi u Srbiji odlažu brak i rađanje dece.

“I odluka o rađanju prvog deteta se odlaže”, kaže Đukić Dejanović.
Ukazuje da ekonomska nesigurnost nije jedini razlog za taj fenomen, te ukazuje da se u celoj Evropi beleži manji broj brakova.
I države blagostanja, kaže, imaju problem sa “belom kugom”. Dodaje da mladi moraju biti u fokusu lokalnih samouprava, te da je važno usklađivanje rada i roditeljstva.

Kako bi finansijski pomogla parovima sa decom, država danas za svako rođeno prvo dete izdvaja jednokratno 100.000 dinara, za svako drugo 10.000 dinara mesečno – dve godine, za treće 12.000 dinara – 10 godina, četvrto 18.000 – 10 godina.
Srbija nije jedina zemlja gde se mladi sve kasnije odlučuju za brak i sve kasnije dobijaju potomstvo.

Slično je i u zemljama regiona. U Hrvatskoj, na primer, muškarci pred matičara odlaze u proseku sa 31,3 godine, a žene sa 29.
U Crnoj Gori žene se u proseku udaju sa 28, a muškarci sa 31,5 godina, a “najmlađi” su bračni parovi u BiH, gde se žene u proseku udaju se 26, a muškarci sa 29 godina.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Mihailo Alić

    Naravno da ekonomska situacija nije osnovni problem. Feministkinje su sa Zapada finansirane da vode depopulacionu i antinacionalnu politiku i da žene od porodice plaše (10 puta preuveličanim) nasiljem u porodici, i neplaćenim kućnim radom (lažni mit), a muškarce od braka odbijaju donošenjem zakona za njihov progon (zbog “nasilja” u porodici, ili “seksualnog uznemiravanja” na fakultetu ili poslu), kao i politikom nepravedne podele tekovina (starateljstva nad decom i imovine) po razvodu.

+ Ostavite komentar