“MAME SU ZAKON”: Sutra protestna šetnja porodilja i trudnica u Beogradu

“MAME SU ZAKON”: Sutra protestna šetnja porodilja i trudnica u Beogradu

Foto: Printscreen


Trudnice i porodilje nezadovoljne Zakonom o podršci porodica sa decom organizuju u utorak, 25. septembra u Beogradu, protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije.

Protestna šetnja pod nazivom “Mame su zakon” počeće u 17.00 od Trga Nikole Pašića do Vlade Srbije.

Kako je na društvenim mrežama objavljeno, protest nije “politički obojen” i organizuju ga nezadovoljne trudnice i porodilje, od kojih će mnoge zbog promene načina obračuna tokom porodiljskog odsustva ili radi nege deteta primati veoma male mesečne iznose.

Narodna poslanica Tatjana Macura pripremila je i Predlog izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, o kome je na otvorenim sastancima razgovarala sa ženama širom Srbije.

Protestu su se za sada pridružile zaposlene i nezaposlene majke, političarke, advokatice, novinarke, članice udruženja, ali i građanke koje ne podržavaju ovakvu pronatalitetnu politiku.

Novim propisom oštećene su mame koje rade manje od 18 meseci u kontinuitetu, majke preduzetnice, mame koje imaju decu sa invaliditetom, deca koja su rođena kao 3. i 4. dete u porodici pre 1. jula, a imaju manje od 10 godina i mame koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar