MEĐUNARODNI DEČIJI FESTIVAL POD ZNAKOM PITANJA: Slavni pesnik Ljubivoje Ršumović dao ostavku kao i polovina Saveta festivala

MEĐUNARODNI DEČIJI FESTIVAL POD ZNAKOM PITANJA: Slavni pesnik Ljubivoje Ršumović dao ostavku kao i polovina Saveta festivala


Idejni tvorac i autor Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici Slobodan Marković, kao i polovina članova Saveta festivala, među kojima je i jedan od najpoznatijih domaćih književnika za decu i njegov predsednik Ljubivoje Ršumović, podneli su ostavke na svoje funkcije u festivalu.Kako se navodi u tekstu ostavki koje je Marković uputio gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu i prosledio medijima, iako je formalno još uvek direktor i selektor tog festivala, u stvarnosti se sve aktivnosti u vezi s pripremom 25. festivala mesecima unazad obavljaju u potpunosti mimo njega, a samo održavanje je pod znakom pitanja.

Osim njega, kako navodi u tekstu, 14. avgusta polovina članova Saveta podnela je ostavke, jer je Izvršni producent Otvoreni univerzitet iz Subotice “samovoljno suspendovao odluke Saveta i preuzeo rukovodjenje festivalom mimo Statuta i Osnivačkog akta”.

Ostavke, čiji je tekst Marković takođe prosledio medijima, podneli su predsednik Saveta Ljubivoje Ršumović, teatrolozi Zoran Maksimović i Miroslav Radonjić, novinarka Gordana Đurđević.

Marković je u tekstu ostavke naveo kako je bilo planirano da se na najbolji mogući način realizuje predstojeći jubilarni festival i da se tako zaokruži i četvrt veka, kako je ocenio, uspešnog rada na festivalu, o čemu svedoče i brojna visoka gradska, državna i medjunarodna priznanja, a da je potom planirao da se povuče.

Međutim, kako je naveo, umesto toga, zbog narušenog poverenja, loše komunikacije i odnosa izvršnog producenta prema festivalu, ukinuto je radno mesto izvršnog direktora festivala, što je, kako je ocenio, ugrozilo dalje funkcionisanje manifestacije.

“Zbog svega pomenutog, došlo je do zastoja u pripremama festivala i program koji je Savet usvojio novembra 2017. nije mogao biti realizovan u septembru mesecu, kako je prvobitno bilo planirano. Međutim, odluka Saveta da se Festival pomeri za kraj oktobra ili početak novembra, kako bi se makar deo tog planiranog programa realizovao, ignorisana je od strane izvršnog producenta. Festival je postao predmet nekih drugih interesa, dok su zanemarena sva načela i svi ciljevi postavljeni još prilikom osnivanja 1994, kojima smo se mi u našem radu vodili. Sve se to dešava u godini obeležavanja jubileja”, naveo je Marković u tekstu ostavke.

Dodao je da “svojim imenom i delom ne stoji iza onoga što će publici biti ponuđeno na ovogodišnjem, jubilarnom Festivalu”.

“Jedino što mi preostaje da sačuvam lični i profesionalni integritet je da podnesem ostavku i time iskažem i poštovanje prema članovima Saveta koji su to već učinili. Žao mi je što 25. festival neće biti obeležen na način dostojan jubileja. Hteli smo i mogli smo! Moglo se, a nije se htelo? Iz kojih razloga, ne znam”, naveo je Marković.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar