OBLEŽAVANJE 235. GODINA OD ROĐENJA REFORMATORA SRPSKOG JEZIKA: Izložbe u Srbiji, Hrvatskoj i Kanadi (VIDEO)

OBLEŽAVANJE 235. GODINA OD ROĐENJA REFORMATORA SRPSKOG JEZIKA: Izložbe u Srbiji, Hrvatskoj i Kanadi (VIDEO)


Povodom 235. godišnjice rođenja reformatora srpskog jezika i ćirilice Save Mrkalja, u Beogradu će u sredu, 15. avgusta biti otvorena izložba, dok će u Mrkaljevom rodnom mestu Sjeničak u Hrvatskoj biti predstavljena spomen-ploča.

Izložba će biti otvorena u klubu “Tesla”, Savski trg 9 u Beogradu, dok će spomen-ploča, čiji je autor akademski vajar Ljubiša Mančić, biti otkrivena na crkvi Svete Petke, na hramovnu slavu 27. oktobra u Sjeničaku, na Kordunu, u Hrvatskoj.

https://www.youtube.com/watch?v=RhLxGua9E2U

Predloženo je i da u Busijama, naselju u kojem pretežno žive izbegla lica, osnovna škola čija je gradnja pri završetku, nosi ime po Savi Mrkalju.

Godina Save Mrkalja, kako su najavili organizatori, biće obeležena izložbom u Trebinju i Vindzoru u Kanadi, tribinom u Trsteniku a naučni skup u Beogradu biće održan 4. oktobra.

Izložbe su do sada organizovane u Čikagu i Okvilu (Kanada), a u okviru prezentacije srpske kulture u Parizu u junu je održana prezentacija o Mrkaljevom životu i delu.

Takođe, u sklopu ovog jubileja, predviđeno je izdavanje Sabranih dela Save Mrkalja, koje priprema profesor doktor Duško Pevulja, Univerziteta u Banjaluci.

Sava Mrkalj, gotovo zaboravljeni filolog, prvi reformator srpske ćirilice i jezika, filozof, djakon, pesnik i jedan od najprosvećenijih Srba sa početka 19. veka, rodjen je 1783. u Sjeničaku, Vojna krajina.

U delu “Salo debeloga jera libo azbukoprotres” objavljenom u Pešti 1810. godine zalagao se za reformu tadašnjeg zastarelog i nerazumljivog pravopisa i tražio primenu fonetskog pisma baziranog na narodnom jeziku i pravila “piši kako govoriš”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar