SINIŠA MALI: Penzije do 32.285 dinara biće veće pet odsto

SINIŠA MALI: Penzije do 32.285 dinara biće veće pet odsto


Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će Vlada Srbije doneti odluku o povećanju penzija za pet odsto za penzionere sa najnižim primanjima.

Mali je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom završetka prve kontrole novog programa sa Medjunaodnim monetarnim fondom rekao da će povišicu dobiti penzioneri čija su pimanja manja od 32.285 dinara.

Ministar je zahvalio šefu misije MMf-a Džejmsu Rufu na podršci za takvu meru, za koju je ocenio da je veoma važna.

Podsetio je da je ukinut zakon o privremenom umanjenje penzija i da će svi penzioneri imati veće penezije od osam do 13,3 odsto.

Mali je zahvalio penzionerima jer su podneli težak teret reformi.

Najavio je da će 2019. godine biti definisan novi sistem indeksacije penzija, koji će se primenjivati u 2020. godini i na taj način dodatno osigurati stabilnost isplata penzija.

“Doneta je i odluka o faznom napuštanju zakona o privremenom smanjenju plata, pogotovo u delu koji se odnosi na javna preduzeća, javno-komunalna preduzeća, koji deo svojih plata kroz uštedu uplaćuju u budžet”, rekao je Mali i dodao da se radi na sprovodnju reforme plata.

Istakao je da je dogovoreno koliki je prostor za povećanje plata od 2019. gdoine, a da će do kraja oktobra izaći sa preciznim podacima koliko će to povećanje biti.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Dr Miggyy

    Pre par dana ministar Đorđević, a sada ministar “dr” Mali se postavili kao mačeha penzionerima, jer će penzije vratiti na nivou 2014. godine i da će porasti dodatno od 8,8 do 13, 2% (i biće veće no ikad?), a zaboravio da su troškovi života otišli, u tom periodu, više od 20%. Usklađivanje penzija na dalje će se vršiti po ličnom nahođenju i dobre volje vođe. O povraćaju otete penzije, osim neiznuđene zahvalnosti, nema ništa. Biće, al’ na sudu. Koja debilasta stvorenja, bukvalno otmu penzije i mudro ćute, svaka njima pseća čast. Penzosi, po preporuci ΛV, svoje “spasioce” šalju u majčinu!.

+ Ostavite komentar