Sredstva za čišćenje štete plućima kao pakla cigara dnevno

Sredstva za čišćenje štete plućima kao pakla cigara dnevno

Several brands of Philip Morris International Inc. cigarettes are arranged for a photograph in Tiskilwa, Illinois, U.S., on Tuesday, April 17, 2012. Philip Morris International Inc. is scheduled to release first quarter earnings data on April 19. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images


Naučnici smatraju da se štetna sredstva mogu zameniti krpom od mikrovlakana i vodom.

Redovna upotreba sredstava za čišćenje utiče na zdravlje pluća jednako kao pakla cigareta, pokazala je nova studija.

Istraživanje, u kom je učestvovalo više od 6.000 ljudi, a koje je trajalo preko 20 godina, pokazalo je značajne zdravstvene probleme uglavnom kod žena nakon dugogodišnjeg korišćenja ovih sredstava.

Naučnici koji su sproveli studiju sugerišu da sredstva za čišćenje treba izbegavati. Bolje ih je zameniti mikrofiber tkaninama i vodom.

“Kratkoročno, ovi proizvodi utiču na nastanak astme, ali ne znamo kakav dugoročni uticaj umaju”, ističe profesor sa Univerziteta Begeb Sesil Svons.

“Bojali smo se da toliko hemikalija, koje uništavaju disajne puteve iz dana u dan, iz godine u godinu, mogu da izazovu poremećaj funkcije pluća.”

Studija je objavljena u časopisu Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Naučnici su nakon ispitivanja ustanovili da žene koje su redovno koristile hemijska sredstva za čišćenje unose u pluća manju količinu vazduha.

Naučnici su istakli i da je njihovo istraživanje u nekim slučajevima bilo ograničeno, pa tako broj muškaraca koji je bio izložen sredstvima za čišćenje bio je mnogo manji nego broj žena.

Hemikalije iz sredstva za čišćenje iritiraju osetljivu sluzokožu koja oblaže pluća, što vremenom dovodi do trajnog oštećenja pluća.

“Poruka ove studije jeste da dugo korišćenje ovih proizvoda prouzrokuje znatno oštećenje pluća”, navodi autor studije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar