STARAC ZAPALIO CARSKU BARU: Vatra planula na njegovoj parceli pa se proširila na rezervat

STARAC ZAPALIO CARSKU BARU: Vatra planula na njegovoj parceli pa se proširila na rezervat


Zrenjaninska policija uhapsila je Beograđanina M. T. (81), zbog postojanja osnova sumnje da je on izazvao požar zbog koga je goreo Specijalni rezervat prirode Carska Bara.

Policija, sumnja da je on 14. oktobra izazvao požar na svojoj parceli koji se potom proširio na više stotina hektara trske, trave i niskog rastinja u Specijalnom rezervatu prirode Carska Bara u mestu Ečka kod Zrenjanina.

Vatrogasci, meštani i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz banatskih sela u okolini Zrenjanina uspeli su kasno sinoć da ugase požar koji je zahvatio oko 800 hektara njiva, šuma i rastinja, uključujući i značajan deo Specijalnog rezervata prirode Carska bara.

U gašenju je učestvovalo 26 vatrogasaca spasilaca sa devet vozila, kao i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Zrenjanina.

Osumnjičeni M.T. je uz krivičnu prijavu priveden tužilaštvu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Da podsetimo, vatra je izbila u nedelju posle podne u atarima sela Stajićeva, Perlez i Belo Blato, a do požara je došlo tako što je nekolicina meštana zapalila strnjišta svojih njiva, ali se zbog jakog vetra požar brzo proširio i na rezervat Carska bara.

Sektor za vanredne situacije MUP-a apelovao je juče na građane da ne pale otpad, niti travu i biljne ostatke na otvorenom jer je to zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara. Kazne se za fizička lica kreću od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna lica od 300.000 do milion dinara.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar