UBICE MOG OCA, REALNOST I FIKCIJA: Biba i Doušnik, i na javi i u TV seriji

UBICE MOG OCA, REALNOST I FIKCIJA: Biba i Doušnik, i na javi i u TV seriji


Kako funkcioniše mešetarenje u srpskim medijima verodostojno je prikazano u „Ubicama moga oca”, gde su urednici medija prikazani kao poslušnici političara i policijskih mešetara. Tako u seriji postoji dnevni list „Doušnik”, čiji urednik snishodljivo komunicira s ministrom policije i bez pogovora pušta u štampu sve što ovaj od njega traži, makar to bila i najprljavija nameštaljka

Iako reditelj i koscenarista serije „Ubice moga oca” godinama živi i radi u Americi, očigledno je da veoma dobro poznaje mafijaško-policijsko-medijske relacije u Srbiji, koje je više nego verodostojno prikazao u prvih deset epizoda emitovanih na RTS-u. Mnogi događaji u ovom TV trileru odigrali su se u našoj stvarnosti, od kojih najupečatljivija scena kada mladog inspektora guše kesom odgovara realnom događaju kada je u beogradskoj policiji 2002. godine na saslušanju umro slikar Dragan Malešević Tapi, kome je prethodno iznuđivan iskaz davljenjem. Ili to što ničim ne može da se demantuje da su pojedini likovi u seriji građeni na osnovu stvarnih ličnosti koje su nekada drmale srpskom policijom.

Naravno, praviti srpsku krimi-priču, a u to ne ubaciti medije sasvim je nemoguće te ne čudi rečenica iz jedne od epizoda da „iza svakog ozbiljnog policajca stoji ozbiljan tabloid”.

U realnoj Srbiji ovo je bilo pravilo koje je prestalo da važi, valjda zato što više nema ni ozbiljnih policajca ni ozbiljnih tabloida. Osim jednog, koji je već nekoliko puta pocepao rešenje o razrešenju s dužnosti, čime se kvalifikovao za šefa na nivou celog srpskog MUP-a, kome, međutim, nedostaje bitna karika, ozbiljan tabloid. Njegov domet je sporadično plasiranje informacija. Ne tako davno, u vreme prethodne policijske garniture koja se još pošteno nije ni privikla na penziju, važilo je pravilo da se, u dogovoru s političkom vrhuškom, odredi osoba ili više njih za hapšenje, posle čega kreće njihov medijski odstrel. Tabloidi, ali ne samo oni, služili su za to da se prokazani kroz naslovnice provuku kroz blato i da im se tu, na licu mesta, i presudi pa nek nevinost posle dokazuju na sudu, što su mnogi i učinili.

Kako je to funkcionisalo u stvarnosti, verodostojno je prikazano u „Ubicama moga oca”, gde su urednici medija predstavljeni kao poslušnici pojedinih političara i policijskih mešetara. Tako u seriji postoji dnevni list „Doušnik”, čiji urednik snishodljivo komunicira s ministrom policije i bez pogovora pušta u štampu sve što ovaj od njega traži, makar to bila i najprljavija nameštaljka. Slučajno ili ne, tek u realnosti u Srbiji postoji najtiražniji dnevni list „Informer”, što u prevodu znači „doušnik.” Da li je svaka sličnost slučajna ili namerna, zaključite sami.

336724_23-5U seriji „Ubice moga oca” pojavljuje se najpopularnija devojka iz kraja po imenu Biba, a u stvarnom životu u policijskoj akciji „Sablja” uhapšena je Biba Šekularac zbog bliskosti sa „zemuncima”

U poslednjoj, desetoj epizodi „Ubica moga oca”, u lokalni kafić dolazi najpopularnija devojka iz tog kraja po imenu Biba. Onim malo starijima, ovo ime, tačnije nadimak, ostao je urezan u sećanju iz vremena policijske akcije „Sablja”, kada je uhapšena izvesna Aleksandra Šekularac zvana Biba, koja je dovođena u vezu sa zemunskim klanom.

Prema zvaničnom saopštenju policije iz tog vremena, Biba, tada 19-godišnja devojka, smatrala se „saradnikom zemunskog klana”, a bila je u bliskim odnosima s Miloradom Ulemekom Legijom i vođom klana Dušanom Spasojevićem Šiptarom. U istom saopštenju, objavljenom 25. marta, navodi se da je „istraga pokazala da je bila veoma uticajna među zemuncima, koji su je smatrali za moćnu i opasnu devojku”. Da je „redovno viđana u prestižnim beogradskim klubovima i na splavovima”, kao i da se „uvek pojavljivala u luksuznim automobilima, često u pratnji pravog konvoja automobila”.

Po izlasku iz pritvora, ona je dala intervju, naravno tabloidu, u kojem je opisala svoje poznanstvo s Legijom:
„Legiju sam upoznala u mom kraju, na Senjaku. U mojoj ulici, nedaleko od bivše australijske rezidencije. Tu su oni često boravili, tu im je bila, kako su govorili, bazna jedinica. Vozila sam rolere i često sam ga viđala kako po kraju šeta dogu. Tog dana, bilo je to 1999. godine, on je vozio auto i stao je kad me je video. Popričali smo, upoznali se, ono klasično… On kaže: „Milorad”, ja odgovorim: „Aleksandra”. Tada nisam imala pojma ko je on zapravo. Posle sam počela da ga viđam tu u kraju, u „Kafe kafeu”, ali tada je već imao jedan auto s telohraniteljima koji ga je pratio, bio je sav istetoviran, onako, skine se u majicu u kafiću… Bio je interesantan nama klinkama…”
Biba, ali stvarna, nedavno je privođena u beogradsku policiju jer je došla u sukob s jednim od šefova srpske policije, istim onim koji je više puta pocepao uručeno mu rešenje o razrešenju s dužnosti…

Biba iz serije iskusno je izbegla kišu metaka prilikom napada na mladog inspektora koga glumi Vuk Kostić.

U drugoj sezoni „Ubica moga oca”, kako je najavljeno, okosnica priče gradiće se oko ubistva jedne pevačice, što je opet preslikana priča iz realnog života. Reč je o pevačici Jeleni Marjanović, koja je prošle godine usmrćena na nasipu u Borči. Njen ubica do danas nije pronađen iako je u više navrata najavljivano da će se to koliko sutra rešiti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar