MINISTARSTVO ZDRAVLJA TVRDI: Srbi sve manje piju antibiotike

MINISTARSTVO ZDRAVLJA TVRDI: Srbi sve manje piju antibiotike

Beograd, 6. aprila 2016.-Izvrsna dirketorka AmCham Srbije Vera Nikolic (L) i ministar zdravlja Zlatibor Loncar (D) govori na konferenciji na kojoj ce biti predstavljeni zakljucci i preporuke studije "Moguci pravci za povecanje efikasnosti zdravstvenog sistema u Srbiji" Americke privredne komore u Srbiji i Ministarstva zdravlja. FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ nr


Zlatibor Lončar, ministar zdravlja,  rekao je da je kampanjom Ministarstva upotreba antibiotika u Srbiji u prethodne dve godine smanjena za trećina, dok na globalnom nivou raste.

On je na konferenciji  ,,Rezultati Kampanje za racionalnu upotrebu antibiotika u Srbiji” rekao da je maksimum prepisanih antibiotika u zemlji dostignut 2015. godine, a od tada je njihova upotreba umanjena za 32,8 odsto.

,,Tokom projekta održano je 35 edukativnih radionica u kojima je učestvovalo 7.000 zdravstvenih radnika. Posebnu pažnju posvećujemo edukaciji pedijatara, a prepisivanje antibiotika deci je smanjeno za 12 odsto”, rekao je Lončar.

On je dodao da će Ministarstvo ,,budno motriti” na apoteke, kako bi se sprečilo izdavanje takvih lekova bez recepta i apelovao na građane da antibiotike koriste samo u slučaju preke potrebe.

V.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović rekla je da je za sprovodjenje projekta veoma važno  informisanje građana o tom problemu, zbog čega je istakla značaj medija.

Na konferenciji je prezentovan i Nacionalni vodič dobre kliničke pakse za racionalnu upotrebu antibiotika, koji će na sajtu Ministarstva zdravlja biti dostupan i građanima i  lekarima.

Evropski dan svesnosti o upotrebi antibiotika obeležava se svake godine 18. novembra.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar