NE MOŽE NAM NIKO NIŠTA, JAČI SMO OD SUDBINE

NE MOŽE NAM NIKO NIŠTA, JAČI SMO OD SUDBINE

Foto: Ekspres/ Nemanja Jovanović


Političko biće u Republici Srpskoj u narednom izbornom ciklusu neće birati samo svoje predstavnike u najviše nivoe vlasti, jer ovi izbori imaju posebnu boju i znamenje. Milorad Dodik, predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, u intervjuu za „Ekspres” kaže: „Pobediću opet, ali sada mnogo ubedljivije nego ranije”. Ako se to dogodi, kao što je to bilo u minulih sedam izbornih ciklusa od 2006, njegovim političkim oponentima ne preostaje mnogo izbora: ili će na biro rada da traže posao koji bi eventualno umeli da rade, ili će završiti na psihijatriji.
Zvanično kampanja za opšte izbore u Republici Srpskoj počinje 7. septembra, ali ona je krenula mnogo ranije. Žestoko! Sva konvencionalna i ona druga oružja već su upotrebljena.

Zanimljivo, kampanja je počela krajnje prljavo. Politički protivnici optužuju ne samo Vas lično, premijerku Željku Cvijanović i ministre već i vaše porodice.
-Potpuno neprihvatljiv pristup kampanji, primetili ste dobro da se radi o prljavoj kampanji, kakvu do sada nismo videli. To je domet ljudi koji nemaju šta drugo da kažu o politici, nego pokušavaju na taj način da diskvalifikuju druge. Danas moja politička grupacija u RS ima toliko dobrih stvari koje je uradila, a koje su od opšte buke i galame bili skrajnute, da mi nemamo vremena da se bavimo prljavom kampanjom. Usmereni smo na promociju rezultata i predstavljanje onoga što ćemo činiti u narednom periodu. Onima koji smatraju da će na taj prljavi način skupiti neki politički poen čak ne mogu ni da zabranim da to rade. Nepristojno je da se izmišljaju stvari koje idu za tim da se porodice diraju, da se tvrdi da su deca radila ovo ili ono. To nije tačno i nije dokazano, to može da dokaže sud, a ne oni. To je samo u funkciji čiste političke diskvalifikacije, i ništa drugo nije u pitanju. Da li je moralno ili nije, to biraju oni koji to rade, ja neću nijednu ružnu reč reći.

Da li smatrate da istraga o ubistvu mladića Davida Dragičevića teče adekvatnom brzinom? Već 150 dana održavaju se protesti tim povodom u Banjaluci.
-Mi prvo ne znamo da li je reč o ubistvu, to još nije rečeno. Postoje osnovi sumnje da se to desilo. Nisam u to uključen, ne znam detalje, niti je moje da se u to uključujem. Ono što znam jeste da je sad jedan međunarodni tim advokata, gde je i gospođa Nobilo, veoma korektno rekao da su bili u tužilaštvu i da su zadovoljni kako tužilaštvo postupa po tom predmetu. Moje kao političara nije da se mešam u rad institucija. Postoje spekulacije i tendencije da se neke negativne stvari upravo prebace na politički teren, ali tu treba ostaviti pravosuđe da radi svoj posao. Bio bi problem da institucije izvršne ili zakonodavne vlasti sprečavaju pravosuđe da radi svoj posao. Pitajte njih da li ih iko sprečava. Ne. Naše je da to obezbedimo, kao i plate tužiocima, ništa više.

Ipak, i dalje traju protesti…
-To nema više tu snagu, zadržalo se kao refleksija ovde i u regionu, posebno u medijima. Postoji okupljanje i ja ne mogu ništa više da kažem, osim izražavanja saučešća ocu pokojnog Davida. Bez obzira na to šta on i koliko govorio, čak ni na njegove političke izjave kako „BiH treba da živi, a RS da nestane”, kako neće biti izbora i ostalo, ne odgovaram. Sve su to izjave čoveka duboko povređenog sudbinom koja ga je zadesila, ja nemam prava da to komentarišem. Međutim, te skupove su drugi iskoristili. Postoji informacija o plaćanju tih skupova, o mnogim nedostojnim događajima između njih samih u tom okupljanju. U svakom slučaju, to nije glavna tema u RS.

Šta očekujete od ovih izbora?
-Očekujem ubedljiviju pobedu nego ikada ranije. Sedam izbornih procesa mi smo pobeđivali zaredom, to je 14 godina u kontinuitetu na opštim i lokalnim izborima. Najbolji rezultat smo imali 2006. godine, a sad očekujem još veće brojke. Imali smo prekid od pet godina, a i pre toga smo bili na vlasti. Republika Srpska postoji 26 godina, a mi smo na vlasti skoro 15.

Zbog čega su izbori u RS, skoro svi dosadašnji, predstavljani kao borba između života i smrti?
-Drugi tako to postavljaju. Pozivam vas da vidite kako to izgleda. Kod nas se svaki miting završava pesmom i igrom i veseljem. Mi to ne doživljavamo na taj način. U suštini leži to što zapadnjaci pokušavaju da odrede ko su lideri i da biraju navodne narodne predstavnike. I onda se desi problem da izaberu nekog Milorada Dodika, mimo volje Zapada. Odjednom dolazi 40 britanskih oficira za društvene mreže, za medijske podmetačine i mnogo čega drugog.

Nije to samo bratsko grljenje
Imate odlične odnose sa Srbijom. Bilo je važno da se to pretoči i u ekonomsku saradnju.
– Da, tu su razni projekti, od izgradnje hidrocentrala na Drini, do vrtića, puteva, mostova. To nije više samo bratsko grljenje, već konkretne stvari kroz koje ćemo integrisati naš narod.

Opširnije o razgovoru sa predsednikom Republike Srpske pročitajte u štampanom izdanju Ekspresa, koje je od petka na kioscima!

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar