Povodom Dana RS Brnabićeva odlikovana Ordenom RS na lenti

Povodom Dana RS Brnabićeva odlikovana Ordenom RS na lenti

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/MO)


Predsednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović danas je povodom 9. januara – Dana Republike premijerki Srbije Ani Brnabić u Banjaluci uručila Orden RS na lenti.Brnabićeva je odlikovana za “naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Srbije i Srpske, kao i za nemerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj RS”.

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/MO)

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/MO)

“Lenta je potvrda odgovorne politike predsednika i Vlade Srbije”, izjavila je Brnabić i čestitala svim gradjanima RS praznik.

Orden RS na lenti koji je danas uručen premijerki Brnabić ustanovljen je 1993, a dobili su ga ranije i ;Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik – ratni lideri bosanskih Srba koji su pred Haškim tribunalom osuđeni za ratne zločine.

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/MO)

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/MO)

Predsednica RS Željka Cvijanović danas je u Palati Republike uručila odlikovanja za 16 pojedinaca, institucija, organizacija i udruženja.

Odlikovan je i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov Ordenom sa zlatnim vencem za rad i izvanredne zasluge u medjunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa Rusije i Srpske.

Izmedju ostalih, odlikovan je i srpski košarkaš Dejan Bodiroga.

Posthumno je odlikovan i general-major Slavko Lisica koji je u ;Hrvatskoj osudjen za ratne zločine i granatiranje Šibenika 1991, kao pukovnik u Kninskom korpusu kojim je komandovao Ratko Mladić.

Cvijanović je kazala da je Lisica odličje koje je danas uručeno njegovom sinu zaslužio kao neustrašivi ratnik i borac za slobodu srpskog naroda.

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/MO)

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/MO)

Republika Srpska danas proslavlja Dan republike, a centralni dogadjaji je svečani defile na Trgu Krajine u Banjaluci.

Večeras će biti održana i svečana akademija u Sportskoj dvorani “Borik”, a potom prijem u Administrativnom centru Vlade.

Odlukom gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića u centru grada zatvoreno je više od stotinu ugostiteljskih objekata.

U gradu su pojačane mere bezbednosti.

Ustavni sud BiH je novembra 2015. godine proglasio neustavnim i diskriminišućim 9. januar kao Dan Republike, jer se na taj dan obeležavala i krsna slava RS – Sveti arhidjakon Stefan.

U RS je potom održan referendum na kome su gradjani podržali da se 9. januar i dalje slavi kao Dan RS.

Potom je RS ukinula odredbe Zakona o praznicima RS koje su se odnosile na 9. januar, a Narodna skupština RS je usvojila novi Zakon o Danu RS, prema kojem se taj dan i dalje obeležava 9. januara, ali kao sekulаrni i neobavezujući praznik.

U hotelu Holidej in u Sarajevu 9. januara 1992. godine tadašnji srpski poslanici u parlamentu Socijalističke republike BiH usvojili su Deklaraciju u proglašenju Republike srpskog naroda u BiH i od tada se 9. januar obeležava kao Dan RS.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar