Politika
17.07.2018. 14:25
R.E/b92.net

RAZGOVARALI U ČETIRI OKA: Završen razgovor Makrona i Vučića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Razgovori u četiri oka francuskog predsednika Emanuela Makrona i predsednika Srbije Aleksandra Vučića završeni su i trajali su duže nego što je bilo predviđeno.

Naime planirano je da tet-a-tet razgovor dva državnika bude polučasovni, a trajao je pun sat.

Šef francuske drzave dočekao je predsednika Vučića, uz vojne počasti, prisutnu gardu, ispred Jelisejske palate, nakon čega su započeli razovore.

Ovaj susret dvojice predsednika održava se u važnom trenutku, dan uoči nove runde dijaloga u Beograda i Prištine u Briselu, a prema ranijoj najavi Vučić i Makron će razgovarati o bilateralnim odnosima, naročito o ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na briselski dijalog i evropskim integracijama Srbije.

Nakon tet-a-tet razgovora predsednicima će se pridružiti saradnici na radnom ručku, koji predsednik Makron priređuje u čast srpskog kolege u Jelisejskoj palati.

Posle ručka predsednici će se obratiti novinarima.

Vučić i Makron razmenili su i poklon. Predsednik Srbije je francuskom kolegi poklonio specijalnu ediciju Aleksandrović vina u drvenoj kutiji sa ključem i Ratni dnevnik od 7. septembra 1918 godine, kopija sa prevodom na francuski, sa porukama, čestitkama, Stojana Protića i Poenkarea. Makron je Vučiću poklonio takođe vino, ako i specijalne držače za boce za vino.

Poseta predsednika Vučića Francuskoj je od velikog značaja za Srbiju imajući u vidu da je poslednji put jedan šef države boravio u Beogradu pre 18 godina, a tada je to bio Žak Širak.

Vučić je uoči odlaska u Pariz rekao da mnogo očekuje od razgovora sa predsednikom Makronom. "Mislim da je taj susret veoma važan za Srbiju. Nismo imali takvu komunikaciju u prethodnom periodu sa više francuskih predsednika i njihovih srpskih kolega", rekao je predsednik Srbije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve