Region
14.05.2018. 10:02
R.E./Beta

NOVA BALKANSKA RUTA: 120.000 migranata ide ka BIH, Republika Srpska zabrinuta, policija pojačava priustvo u opštinama sa Federacijom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da u Republici Srpskoj ne postoje uslovi za zbrinjavanje migranata. Osim toga, ona je istakla da Vlada RS neće prihvatiti nijednu odluku Saveta ministara BiH koja se odnosi na zbrinjavanje migranata u tom entitetu BiH.

Ona je posle posebne sednice Vlade RS, posvećene ovoj temi, navela da postoje informacije o tome da prema BiH dolazi između 50.000 i 120.000 migranata.

Cvijanovićeva je još kazala da će MUP RS pojačati prisustvo u rubnim opštinama s Federacijom BiH, dok će od Granične policije biće zatražena jača kontrola granice. Prema njenim rečima, jedna od mera može biti i zatvaranje granica za migrante.

"Ne smemo da budemo naivni. Možemo imati ogromne probleme, jer ljudima koji dolaze ne može se utvrditi identitet, a nemamo ni njihovu zdravstvenu istoriju", rekla je premijerka RS.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da podržava zaključke Vlade RS i da oni koji su izazvali ovu krizu, a to je po njegovim rečima zapadna alijansa, treba da snose odgovornost.

“Učinićemo sve da zaštitimo dosadašnji način života. Ne želimo promene strukture stanovništva i poduzećemo sve mere kako bi zaštitili imovinu i ljude", rekao je Dodik.

On je pozvao BiH da pod hitno zatvori granicu, kako su to ranije učinile Mađarska i Hrvatska.

Savet ministara BiH sutra će u Sarajevu održati konsultativni sastanak u vezi s migrantima koji u poslednje vreme stižu u BiH.

U Bosnu i Hercegovinu je u prvih deset dana maja dnevno ulazilo između 80 i 120 migranata i oni su smešteni na području Sarajeva i Bihaća.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić izjavio je ranije da BiH nema dovoljno kapaciteta da smesti migrante, ako budu stizali u većem broju.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima, od početka godine u BiH je ušlo 3.449 migranata, ali ne postoje precizni podaci koliko je njih već otišlo prema zemljama EU.

Ujić je ranije rekao da je problem što migranti stalno stižu, zbog čega se podaci menjaju iz dana u dan, dodavši da je situacija sada malo teža, jer sporije odlaze iz BiH zbog toga što je Hrvatska dodatno zaštitila svoje granice.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve