186 GODINA OD PRVE GITARE U SRBIJI: Multimedijalni program od juna do oktobra u više srpskih gradova

186 GODINA OD PRVE GITARE U SRBIJI: Multimedijalni program od juna do oktobra u više srpskih gradova

photo: Pixabay


Multimedijalni muzički program koji prvi put integralno predstavlja kapitalne srpske solističke i kamerne kompozicije za gitaru biće organizovan od 19. juna do kraja oktobra 2018. godine u Novom Sadu, Vrdniku, Subotici, Valjevu i Kosovskoj Mitrovici, povodom 186 godina od pojave gitare u Srbiji.

Prema najavi organizatora, program “Tragom srpske gitare” biće izveden i na Festivalu klasične muzike Vrnjci, i ako tehnički ulovi dozvole u Gnjilanu, a u toku svih koncerata publici će biti predstavljeni video snimci fotografija, faksimila i propratnih tekstova.

Na programu su prve kompozicije Josifa Šlezingera nastale u Srbiji 1830; prvi srpski Divertimento za gitaru Georgija Milanovića iz 1842; prvi srpski Koncert za gitaru i orkestar Petra Stajića iz 1964, kao i premijerna izvodjenja niza dela srpskih autora poput Konjovića, Biničkog, Kulenovića, Ljudmile Frajt, Jaše Tomića i drugih.

Biće predstavljeno i prvo srpsko publikovano izdanje Milanovićeve “Škole za gitar”, štampane 175 godina nakon njenog nastanka (izdavač PROMETEJ Novi Sad, 2017).

U programu učestvuju sopran Svetlana Bojčević Cicović, tenor Slavko Nikolić, gitaristi Uroš Dojčinović i Andrej Jovanić, flautistkinja Iva Milošević i kvartet Intermeco. Autor je Uroš Dojčinović, a program organizuje Nimbus Art, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar