ALMODOVAR U KANU: Zašto sam se posle 10 godina vratio “ženskom filmu”

ALMODOVAR U KANU: Zašto sam se posle 10 godina vratio “ženskom filmu”

IZMEĐU DVE VATE Ema Suarez, Pedro Almodovar i Adriana Ugarte


Napravio sam mnogo filmova o majkama, ali verujem da je Hulijeta, ako je uporedim sa drugim mojim junakinjama  – jakim ženama koje su sposobne da se izbore i sa onim što nam se čini nadljudskim, najugroženija jer je žrtva gubitka, kaže Almodovar

Filmom “Hulijeta”, koji je u utorak, premijerno prikazan na 69. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, slavni španski režiser Pedro Almodovar vratio se “ženskom univerzumu” u svom prepoznatljivom živopisnom maniru, piše Daily Mail.

Ostvarenje, u kojem Ema Suarez igra glavnu žensku ulogu, a Adriana Ugarte njen lik iz mlađih dana, govori o sredovečnoj ženi koja pada u depresiju posle ćerkinog nestanka. Ona živi sama jer joj je suprug Huan, kojeg igra Danijel Grao, preminuo je nekoliko godina pre tog događaja.

Mislim da sam se vratio na mesto s kojeg sam počeo i koje neću napustiti, a to je “ženski univerzum” – rekao je Almodovar koji je u Kanu 1999. dobio Zlatnu palmu za film “Sve o mojoj majci”.

Poslednji film u čijem je fokusu bila žena Španac je snimio pre deset godina kada je u ostvarenju “Vrati se” glavnu rolu poverio omiljenoj glumici Penelope Kruz. U “Hulijeti” se bavi drugom omiljenom temom – materinstvom.

Napravio sam mnogo filmova o majkama, ali verujem da je Hulijeta, ako je uporedim sa drugim mojim junakinjama – jakim ženama koje su sposobne da se izbore i sa onim što nam se čini nadljudskim, najugroženija, ona je žrtva gubitka – rekao je režiser na konferenciji za novinare.

Foto: AP /Joel Ryan CRVENI TEPIH Almodovar sa ekipom filma "Hulijeta"

Foto: AP /Joel Ryan CRVENI TEPIH Almodovar sa ekipom filma “Hulijeta”

I Almodovarov dvadeseti film je prepun boja – crvene, narandžaste i plave- koje filmu daju jedinstveni kolorit.

– Ja sam dete filmova u boji. Prvi film koji sam gledao kao dete bio je u koloru, veoma čist, sa kontrastnim bojama. Moji filmovi su pomalo barokni, a ja sam i dete 60-ih, tako da je sve to uticalo na moje “preterano” bojenje filmova – kaže Almodovar.

Na pitanje novinara o umešanosti režisera i njegovog brata Agustina Almodovara u aferu “panamski papiri”, u kojima se navodi da su devedestih godina vodili of-šor kompaniju na Devičanskim ostrvima kako bi izbegli plaćanje poreza, Almodovar kaže:

Da se snima film o tome, ne bih bio ni u odjavnoj špici niti pomenut uopšte – smatra Španac.

ROBERT DE NIRO SE VRATIO U RING

Holivudski glumac Robert de Niro prošetao je crvenim tepihom na Kroazeti pre projekcije bokserske drame “Ruke od kamena” venecuelanskog reditelja Džonatana Jakubovica, koja je van zvanične konkurencije festivala.

Foto: AP/Joel Ryan

Foto: AP/Joel Ryan

Prošlo je mnogo godina od kada je publika skandirala legendarnom panamskom bokseru Robertu Duranu što se desilo posle kanske premijere filma koji govori o životu sportiste koji je imao nadimak “kamene ruke”. Duran i De Niro, koji u filmu igra trenera slavnog boksera, nisu mogli da sakriju suze pozirajući na crvenom tepihu.

Inače, De Niro je u Kanu dobio nagradu za životno delo za pet decenija dugu glumačku karijeru.

Velika je čast biti nagrađen u Kanu. Rekao sam jednom i ponoviću: Bože, hvala ti na Francuzima –  rekao je 72-ogodišnji glumac u Kanu.

 

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar