BEOGRADSKE HORSKE SVEČANOSTI 2018: Srpska prestonica od 28. do 30. septembra domaćin najvećeg horskog festivala u regionu

BEOGRADSKE HORSKE SVEČANOSTI 2018: Srpska prestonica od 28. do 30. septembra domaćin najvećeg horskog festivala u regionu


U periodu od 28. do 30. septembra 2018. godine realizuje se najveći horski festival u regionu “Beogradske horske svečanosti” u organizaciji Gradskog hora Beograd .

Beogradske horske svečanosti su iternacionalni festival koji će imati u programu svečano otvaranje prvog festivalskog dana sa orkestrom Stanislav Binički, takmičenje horova u dve kategorija i revijalni program svakog festivalskog dana sa dodelom nagrada i priznanja u velikoj dvorani Doma omladine Beograda.

Hor Logo final fest

Revijalni deo programa se odvija svako veče festivala sa gostima iz inostranstva i muzičkim nastupima Beogradskih profesionalnih horova ,a to su: VIVA VOX , PHILIP KOUTEV NATIONAL CHOIR (osvajači Grammy awards za najbolji world music album), Collegium Musicum, Theodosii

Sav prihod od ulaznica će se donirati u humanitarne svrhe.

Članovi stručnog žirija i organizatori su: Darinka Matić – Marović – dirigent, profesor emeritus,
Milan Aćimović – Dirigent, direktor festivala, Snežana Savičić – Sekulić – prvakinja Beogradske opere, Radmila Smiljanić – profesor emeritus – primadona, Arsen Čarkić – pijanista i professor klavira, Ivan Jevtić – kompozitor, Vesna Šouc – dirigent, Aleksandar Sedlar – dirgent I kompozitor Vasil Hadžimanov – pianista i kompozitor.

Darinka 2

Hor Viva Vox iz Beograda, predvođen dirigentkinjom Jasminom Lorin, bave se izvođenjem popularne muzike isključivo glasovima, bez instrumentalne pratnje (a cappella), uz ritmičku podršku bitboksa, vokalne tehnike kojom se imitiraju zvuci bubnjeva i perkusija, po čemu su jedinstveni u našoj zemlji. Širu popularnost u zemlji i svetu stekli su u julu 2011. godine, kada je video snimak njihovog izvođenja pesme Du hast nemačkog benda Rammstein postao viralni hit na društvenoj mreži YouTube. Usledio je koncert u beogradskom Sava Centru 1. decembra 2011. godine, za koji su karte bile rasprodate već dve nedelje unapred. Na ovom koncertu prvi put su u svom maniru izveli miks pesama britanskog benda The Prodigy koji je po popularnosti nadmašio njihovu obradu pesme Du hast. Samo godinu dana kasnije, početkom decembra 2012., Viva Vox je
red prepunom velikom salom Sava Centra održao ne jedan, već tri koncerta u nizu. Ostatak sveta dobio je priliku da ih sluša uživo na turnejama u Poljskoj, Češkoj, Austriji, Belorusiji i mnogim drugim zemljama.

Akademski hor “Collegium musicum” osnovan je 1971. godine, a od tada se sastojao od studentkinja beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti. Od samog početka, umetnički vođa i dirigent hora bila je i još uvijek je Darinka Matić-Marović sa dirigentom Draganom Jovanović. Repertoar hora nudi dela iz 11. veka do savremene i avangardne muzike.

NAGRADE KOJE SU OSVOJILI:

2003 – Druga nagrada na Međunarodnom festivalu pravoslavne muzike u Hajnowki-Poljskoj
2002. – Prva nagrada na 6. Međunarodnom festivalu chora u Pekingu- Kini, kao i prva nagrada za najbolje izvedene kineske kompozicije i nagradu za najbolji dirigent takmičenja.
2002 – Specijalna nagrada publike za tumačenje i muzička dostignuća na 48. horoskopskom takmičenju u Kork-Irskoj.
2000. – Zlatna medalja u ženskoj kategoriji, Nagrada za najbolju izvedbu narodne pesme, Apsolutna prva nagrada u polifoniji i nagrada za najbolji hor festivala na 6. takmičenju svetske muzike u Prevezi- Grčkoj.
1999. – Druga nagrada na Međunarodnom takmičenju Maasmechela – Belgija.

1998. – Prva nagrada za izvedbu polifone muzike na Međunarodnom takmičenju u Torrevieji – Španija.
– Apsolutno prvo mesto za izvođenje polifone muzike, Specijalna nagrada za izvođenje polifone muzike, Prva nagrada za izvođenje nacionalne muzike na Međunarodnom festivalu u Gorici – Italija
– BBC nagrada
– Dve zlatne medalje na desetom Svetskom festivalu mladih i učenicima u istočnom Berlinu- Apsolutno prvo mesto za izvođenje polifone muzike i prvu nagradu u nacionalnoj kategoriji na Međunarodnom takmičenju u Llangollenu – Velika Britanija
– Apsolutno prvo mesto za izvođenje polifone muzike u Arezzu – Italija

Državni folklorni ansambl Philip Koutev osnovan je 1951. godine. Od samog početka formiran je kao profesionalna grupa. Prvi skromni, ali talentovani mladi pevači, plesači i muzičari
odabrani su na nacionalnom takmičenju. Zajedno sa svojim umetničkim talentom doveli su u ansambl neverovatno folklorno bogatstvo njihovih rodnih mesta. Kreativni doprinos razvoju i konsolidaciji ansambla ima mnoštvo umetničkih lidera:
Sjajni muzički aranžmani i koreografske kompozicije su rezultat velikog talenta i dubokog znanja bugarskih folklora, kao što su jedinstveni Philip Koutev i Margarita Dickova. Oni su pretvorili scensku realizaciju folklora na nivo profesionalne umetnosti.

Ansambl Phillip Koutev danas širi lepotu bugarskog folklora na svetu, pretvarajući svaki koncert u lep i jedinstven doživljaj. Osnivač i glavni umetnički direktor ansambla od osnivanja bio je veliki bugarski kompozitor Philip Koutev (1903 – 1982), jedan od najvažnijih folklorista u Bugarskoj istoriji. Dirigent ansambla je Maestro Georgi Andreev.

Theodosii Spassova znaju kao”kavalskog igrača sveta” Zaista, fanovi Theodosii Spassova širom sveta čine veoma širok krug. Rođen 4. marta 1961. godine u gradu Isperih, završio je Nacionalnu
školu narodnih umjetnosti Philip Kutev u Kotelu, a potom i Akademiju za muziku, ples i likovne umetnosti u Plovdivu. Poznat je kao virtuozni kaval performer, koji je sposoban da svira bilo koju folku melodiju sa stilom. Ono što ga čini još popularnijom su njegove originalne ideje, čija realizacija okuplja muzičare različitih žanrova. Prvi je svirao džez na kavalu, a mešanje tradicionalne narodne muzike sa elementima džeza i klasične muzike je na temelju skoro svih originalnih dela koje je komponovao Theodosii. Theodosii Spassov je razvio svoj jedinstveni stil igranja. Njegovi nastupi su neobična sinteza tradicionalnog folklora, džeza i klasične muzike. Poslednjih godina je bio zauzet komponovanje rezultata za film i pozorište, kao i muziku za
simfonijski orkestar i kaval. Snimio je preko 38 CD-ova, koji su sadržali solo nastupe i saradnju sa različitim muzičkim formacijama.

Theodosii svira sa narodnim, jazzskim i klasičnim orkestrima i bendovima, poznatim bugarskim i stranim muzičarima, uključujući Muzičke grupe bugarskog nacionalnog radija, bugarski državni radio i televizijski ženski vokalni hor, poznat po projektu Le Mystère des Voix Bulgares, Philip Koutev ansambl, Ivo Papazov, Georgi Yanev, Petar Ralchev, Milcho Leviev, Yildız İbrahimova, Simeon Shterev, Veselin Nıkolov, Petar Petrov, Anatolij Vapirov, akustična verzija, bend indijskog perkusionista Trilok Gurtu, Rabih Abou-Khalil, Glen Velez, Dave Liebman, Glen Moore, Mino Cinélu, Paul McCandless, Billy Cobham, Marc Johnson, Kazumi Watanabe. Već tri godine bio je član irske muzičke i plesne kompanije Riverdance. Njegova saradnja sa dirigentom Kristjanom Jarviom, gitaristima Vlatkom Stefanovskim i Miroslavom Tadićem za projekat Balkanske groznice zajednički su predstavljeni Londonskim simfonijskim orkestrom, Filharmonijom Monte-Karlo, Simfonijskim orkestrom Radio MDR-a Leipzig, Simfonijskim orkestrom Bugarske nacionalne radio-simfonije i Makedonska filharmonija.
Godine 1995. Newsweek ga je navela među najtalentovanijim istočnoevropskim muzičarima u koloni Best of the East, naglašavajući da “Spassov ne samo preživi postkomunističku kulturnu pustinju. Zapravo je izmislio novi muzički žanr.”
Pored njegovih nastupa u živo, Theodosii učestvuje u snimanju za film i pozorište. Radi zajedno sa umetnicima kao što su Ennio Morricone i Carlo Siliotto.
Theodosii Spassov je nosilac mnogih priznanja i nagrada, među kojima je i Međunarodna akademija umetnosti u Parizu (1996), nagrada Muzički umjetnik godine (1997. i 2002.), statueta Apolona Toxophorosa za njegov izraziti doprinos bugarskoj muzici i svetu uspeh (2001), nagrada Nacionalnog filmskog centra za filmsku muziku (2007 i 2016), nagradu Dobri Čintulov za doprinos bugarskoj kulturi (2009). 2011. godine predstavljen mu je najviša čast bugarskog  Ministarstva kulture, Zlatnog doba, za njegov značajan doprinos razvoju i popularizaciji bugarske kulture i tradicionalne muzike.
Takođe mu je dodeljena i Odredba Svetih Ćirila i Metodija od strane bugarske države – prvog razreda sa ovratnikom, za izuzetan doprinos bugarskoj kulturi (2013), počasnu titulu Doctor honoris causa od strane Akademije za muziku, ples i likovne umetnosti u Plovdivu (2014) i proglašen je za Umetnika za mir u 2015. godini.

 

 

Raspored festivala:

28.9.
10:00 časova velika sala Doma omladine, okupljanje svih takmičarskih horova najkasnije
do 10:30 časova iz obe kategorije i generalna proba sa orkestrom za otvaranje festivala.
12:00 Svečano otvaranje festivala:
Orkestar Stanislav Binički i takmičarski horovi. Kompozicije: Oda Radosti, O Fortuna
Carl Orff i Bojerka Hristić.
12:45 pauza
13:30 Nastup takmičarskih horova   iz grupe A (duhovna muzika)
15:00 pauza
16:00 Nastup takmičarskih horova   iz grupe A1 (svetovna muzika)
18:00 pauza
18:30 proglašenje pobednika natpevavanja po grupama i dodela priznanja
19:00h pauza
20:00h Revijalni program: Koncert COLLEGIUM MUSICUM
29.9.
20:00 Vokalni jazz sastav MING
20:45h VIVA VOX HOR
30.9
15:00 projekcija filma o životu St.St. Mokranjca
20:00 Revijalni program:
Koncert National Ensemble Philip Koutev Bugarska feat. Theodosii Spassov (kaval)

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar