BESMRTNA KINEMATOGRAFIJA: 27. Međunarodni festival etnološkog filma od 9. do 13. oktobra u Etnografskom muzeju

BESMRTNA KINEMATOGRAFIJA: 27. Međunarodni festival etnološkog filma od 9. do 13. oktobra u Etnografskom muzeju


Retrospektiva etnološkog filma sa svih kontinenata – 27. Međunarodni festival etnološkog filma – biće održan od 9. do 13. oktobra u Etnografskom muzeju. Tokom pet festivalskih dana biće prikazano 53 filma iz 27 država u Art bioskopu Museum, ali i Kinoteci.

Program Festivala je podeljen u četiri celine – takmičarska selekcija u okviru koje će biti prikazano 26 filmskih ostvarenja, informativni, studentski i specijalni program.

Festival je pokrenut 1992. godine u želji da se jednim događajem obuhvate filmska ostvarenja koja za temu imaju folklor i običaje balkanskih i slovenskih naroda, mahom televizijske produkcije. Ubrzo je prerastao u manifestaciju koja obuhavata zavidan obim tema iz kulturne i socijalne antropologije sa svih kontinenata. Misija Festivala je da iznova podseća na značaj kulturnog nasleđa, i da javnosti pruža sliku o bogatstvu i raznovrsnosti kultura.

“Međunarodni festival etnološkog filma ne izdvaja samo duga tradicija, već i široki opus filmskih ostvarenja koji na jednom mestu okuplja različite teme, pristupe, metode istraživanja tradicionalnog i modernog načina života i svedoče o tradiciji i kulturi različitih država i kontinenata kroz vreme. Dakle, filmski programi opisuju tradiciju i kulturu, koje se reflektuju i na globalne promene”, naveo je Saša Srećković, izvršni direktor Festivala, i dodao da je ove godine u fokusu festa Indija, koja će predstaviti šest filmskih ostvarenja u okviru programa „Indiografija“, a kao deo specijalnog programa biće prikazani nagrađeni filmovi sa Festivala etnografskog filma iz Pekinga.

“Festival sa ovako dugom tradicijom nudi publici raznolik, bogat i izuzetno vredan program. Verujem da svako, prema svojim afinitetima i interesovanjima, može da izabere program ili film koji će mu pružiti bolji uvid i razumevanje sveta i društva oko nas. Postoji određena veza evropskih i svetskih Kinoteka i etnografskog filma; naime, zahvaljujući bogatoj arhivi u kojoj se nalaze mnogi sačuvani filmovi, mi danas imamo uvid u običaje, način života, izgled gradova, jer takav film je najbolji hroničar određene epohe, što je i cilj ovakvih filmskih manifestacija”, istakao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i jedan od članova žirija.

Danijel Rafaelić, istoričar i egiptolog sa Sveučilišta u Zagrabu, pozdravio je ovaj veliki projekat i istakao da mu je vrlo drago da Srbija i Hrvatska imaju vrlo jake etnološke filmove.

Svečana dodela nagrada biće organizova u subotu, 13. oktobra, kada će biti dodeljene glavna nagrada Grand Prix „Dragoslav Antonijević“, nagrade za najbolji domaći,  za najbolji inostrani i za najbolji studentski film.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar