DIGITALNO RESTAURIRAN KLASIK ” PETRIJIN VENAC” PRED BEOGRADSKOM PUBLIKOM: Besplatna projekcija kultnog ostvarenja Srđana Karanovića

DIGITALNO RESTAURIRAN KLASIK ” PETRIJIN VENAC” PRED BEOGRADSKOM PUBLIKOM: Besplatna projekcija kultnog ostvarenja Srđana Karanovića


Beogradska publika imaće priliku da u četvrtak, 15. novembra u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1, u terminima od 18 i 20:30 časova, pogleda projekciju filma “Petrijin venac” snimljenog u produkciji Centar filma, koji je digitalno restauriran u okviru projekta “Vip Kinoteka”.

Publici će se na besplatnoj projekciji u 20:30 časova, obratiti reditelj Srđan Điđa Karanović, glavna glumica u ovom filmu Mirjana Karanović, kompozitor Zoran Simjanović, producent Milan Cvetković, kao i Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i Igor Tomić iz kompanije Vip mobile.

Filmsko ostvarenje reditelja Srđana Karanovića, snimljeno 1980. godine, biće prikazano u novom kvalitetu slike i tona. Snimljen po istoimenoj knjizi Dragoslava Mihailovića, film je ostao zapamćen po interpretaciji Mirjane Karanović kojoj je uloga Petrije debitantska.

Prikaz posleratnog perioda u malom rudarskom mestu u Srbiji verodostojno su predstavili velikani srpske filmske scene među kojim su Pavle Vujisić, Branko Cvejić, Marko Nikolić, Radmila Živković, Dragan Maksimović, Miloš Žutić, Olivera Marković, Ljiljana Krstić, Veljko Mandić i drugi. Priča o teškom životu, ali i nesalomivom duhu Petrije ispraćena je muzikom poznatog filmskog kompozitora Zorana Simjanovića.

Projekat „Vip kiinoteka“ ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Ovim projektom, koji se sprovodi u saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile i koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

Film će u narednom periodu krenuti put Srbije i biće prikazan u više od 10 gradova.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar