DIGITALNO RESTAURIRANA VERZIJA KLASIKA „TRI KARTE ZA HOLIVUD“ PRED BEOGRADSKOM PUBLIKOM

DIGITALNO RESTAURIRANA VERZIJA KLASIKA „TRI KARTE ZA HOLIVUD“ PRED BEOGRADSKOM PUBLIKOM


Deseti digitalno restaurirani film u okviru projekta „Vip kinoteka“

„Tri karte za Holivud“, filmsko ostvarenje iz 1993. godine, u kojem su zapažene uloge ostvarili neka od najvećih imena srpske kinematografije, prikazano je sinoć u novom sjaju zahvaljujući projektu „Vip kinoteka“, u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke.

Bozidar Nikolic, Bogdan Diklic, Vesna Stanojevic, Milos Kodemo, Olivera Viktorovic, Milenko Jeremic

Publika je imala priliku da pogleda digitalno restauriranu verziju ovog klasika koji je rađen u režiji Božidara Nikolića i produkciji Centar filma.

Premijeri su prisustvovali i oni koji su na ovom filmu radili – reditelj Božidar Bota Nikolić, scenograf Milenko Jeremić, glumci – Bogdan Diklić, Vesna Stanojević, Vesna Čipčić, Lidija Pletl, Olivera Viktorović i Miloš Kodemo.

Radnja ovog kultnog ostvarenja, za koje je scenario pisao Željko Mijanović, odvija se 1962. godine u malom mestu u Jugoslaviji, u kojem legendarni Branislav Lečić u ulozi policajca, priprema građane na dolazak Maršala Tita. Ova drama koja ima elemente komedije, sa druge strane prati tri dečaka koji se pripremaju da odu u Holivud.

Bozidar Bota Nikolic

Nezaboravne uloge na ovom filmu ostvarili su i Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Milutin Mina Karadžić, Danilo Lazović, Josif Tatić, Danilo Bata Stojković i mnogi drugi.

Ovaj kultni filmski naslov više puta je nagrađivan – nagrada publike za najbolji film i Srebrna Mimoza za režiju na Hercegnovskom filmskom festivalu, nagrada za najbolju kameru na Festivalu evropskog filma „Palić“, nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu na Filmskom festivalu u Nišu pripale su glumcima Branislavu Jeriniću i Nedi  Arnerić.

Film je takođe dobio Srebrnu arenu na Filmskom festivalu u Novom Sadu.

Vesna Stanojevic

Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip mobile pokrenuli su projekat „Vip kinoteka“ sa ciljem da klasici jugoslovenske kinematografije, koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja, ostanu sačuvani u vrhunskom kvalitetu slike i tona za ponovno prikazivanje na domaćim i međunarodnim festivalima.

Premijerom digitalno restauriranog filma „Tri karte za Holivud“ završava se prvi ciklus restauracije filmova u okviru projekta „Vip kinoteka“.

Besplatne projekcije filma „Tri karte za Holivud“, za beogradsku publiku biće organizovane 21. februara u 17 i 19 časova, u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke.

Svi zainteresovani će moći da preuzmu ulaznice na blagajni Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Nakon projekcije u Beogradu, film će biti prikazan u gradovima širom Srbije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar