„KO TO TAMO PEVA“ NA FESTIVALU U KRANJSKOJ GORI: Vip Kinoteka predstavlja digitalno restaurirani film na međunarodnom filmskom festivalu

„KO TO TAMO PEVA“ NA FESTIVALU U KRANJSKOJ GORI: Vip Kinoteka predstavlja digitalno restaurirani film na međunarodnom filmskom festivalu


Kultno ostvarenje Slobodana Šijana „Ko to tamo peva“ koje je u okviru projekta „Vip kinoteka“ digitalno restaurirano, premijerno će biti prikazano van granica Srbije, na međunarodnom filmskom festivalu „Filmfest – Kranjska gora“ u Sloveniji, u ponedeljak 30. jula u 21h na glavnom trgu Kranjska gora.

Ko to tamo peva (4)

Film će biti prikazan u okviru segmenta „Srpski fokus“, a zahvaljujući podršci Vipa i njene sestrinske kompanije A1 Slovenija.

Film, snimljen u produkciji „Centar filma“, je premijerno prikazan 1980. godine, ali nakon više od tri decenije njegova popularnost ne prolazi. Ubraja se u klasike domaće kinematografije čije se replike citiraju i danas.

Izuzetna glumačka postavka, originalan i duhovit scenario Duška Kovačevića, rediteljski pristup Šijana kao i nezaboravna muzika iz filma koju je komponova Vojislav Voki Kostić čine ovaj film i danas aktuelnim a ujedno i omiljenim među ljubiteljima sedme umetnosti u celom regionu.

Ko to tamo peva (5)

Međunarodni filmski festivla „Filmfest – Kranjska gora“ održava se treću godinu za redom. Tokom deset dana trajanja festivala biće prikazano 50 filmova iz 20 država, Savet ovogodišnjeg žirija čine istaknuti umetnici, kritičari i stručnjaci iz celog sveta, a među njima je i Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i umetnički direktor FEST-a.

Film „Ko to tamo peva“ nakon procesa digitalne restauracije, u novom, unapređenom kvalitetu slike i tona započeo je svoje ponovno bioskopsko prikazivanje i van granica Srbije. Zahvaljujući saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile ovo je drugi film koji će doživeti međunarodnu
premijeru, pored digitalno restauriranog filma „Kad budem mrtav i beo“ koji je prikazan na Berlinskom filmskom festivalu.

Ko to tamo peva (6)

Zahvaljujući pionirskom projektu „Vip Kinoteka“ deset najpoznatijih naslova domaće kinematografije među kojima su i dela Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića i Srđana Karanovića, biće digitalno restaurirana i dostupna kako domaćoj, tako i inostranoj, publici. Do sada je digitalno

restaurirano pet filmova snimljenih u periodu od 1967. do 1993. godine, a do kraja godine će u visokom kvalitetu slike i tona biti digitalno restaurirano još pet filmskih ostvarenja od nacionalnog značaja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar