(Foto, Video) ETNOGRAFSKI MUZEJ: Otvorena izložba “To smo mi – narodna zanimanja u Srbiji”


U Etnografskom muzeju u Beogradu otvorena je izložba “To smo mi – narodna zanimanja u Srbiji”. Ovom izložbom, Etnografski muzej obeležava 117 godina rada.

Postavkom izložbe “To smo mi – narodna zanimanja u Srbiji” posetiocima se nudi uvid u deo onoga što je doprinelo stvaranju identiteta naroda sa ovih prostora.

Zanimanja, od praistorije do danas, kao i predmeti poznatih istorijskih ličnosti, predstavljaju svojevrstan pregled istorijskog nasleđa koje čuva od zaborava Etnografski muzej.

Prikazani etnografski predmeti tradicionalne kulture, potkrepljeni starim fotografijama, daju jasnu sliku o društvenom poreklu, intelektualnim, estetskim okvirima koji određuju ljude sa ovih prostora.

– Izložba pruža odgovor na pitanje šta je Etnografski muzej i šta on predstavlja za naše društvo – kažu autori izložbe muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović i Jelena Vuletić.

Vršilac dužnosti direktora Etnografskog muzeja Tijana Čolak Antić osvrnula se na delovanje muzeja u proteklih godinu dana.

“Imali smo sedam izložbi kustosa Etnografskog muzeja, tri izložbe u inostranstvu, tri gostujuće izložbe u našem prostoru. Posebno zadovoljstvo za sve zaposlene u muzeju predstavlja činjenica da smo uvrstili srpsko kolo u Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa”, navela je Čolak Antićeva.

Ona je na svečanosti u Etnografskom muzeju uručila nagradu za životno delo “Borivoje Drobnjaković” Božidaru Krstanoviću.

Krstanović je, obraćajući se okupljenima, poručio da je ovaj trenutak potvrda reči roditelja da treba biti pošten, lepo raditi i da će sve to drugi primetiti.

Izložbu je otvorio Danijel Sinani ,redovan profesor Odeljenja za etnologiju i antropologiju pri Filozofskom fakultetu u Beogradu. On je na početku svog obraćanja čestitao dan muzeja svima, ističući da je ovo “veliki dan za veliku instituciju kakva je Etnografski muzej”.

– Svi znamo da i u ovim teškim vremenima muzej uspeva da istraje i da interesantnim izložbama održi tenziju i dešavanja na našem kulturnom nebu. Današnja izložba je najbolji način da se Etnografski muzej predsavi, jer je formirana od predmeta koji nisu viđeni više od veka, a koji na najbolji mogući način govore koja je uloga etnografskog muyeja – rekao je Sinani.

Sinani je takođe čestitao koleginici Dušici Živković i njenom timu na otvaranju izložbe i istakao da je “neverovatno to koliko je rad Dušice Živković doprineo kulturi naše države”.
Etnografski muzej u Beogradu osnovan je 1901. godine, kao izdvojeno Etnografsko odeljenje u okviru Narodnog muzeja.

Od tada do danas Etnografski muzej prikuplja i proučava muzejske predmete, tradicionalnu materijalnu kulturu, društvene odnose i porodičan život, običaje, verovanja i narodno stvaralaštvo. Tumače se obeležja srpske kulture, ali i obeležja drugih etničkih zajednica koje žive u susedstvu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar