JUBILEJ NA DAN JUGOSLOVENSKE KINOTEKE: 120 godina od prve filmske projekcije u Srbiji

JUBILEJ NA DAN JUGOSLOVENSKE KINOTEKE: 120 godina od prve filmske projekcije u Srbiji

Foto: Tanjug


 

Kao i prethodnih godina, 6. jun biće  “rezervisan” za obeležavanje Dana Jugoslovenske kinoteke, a ujedno i za početak  XVIII Festivala nitratnog filma najavili su na konferenciji za novinare u Jugoslovenskoj kinoteci, direktor ove ustanove Jugoslav Pantelić i upravnik arhiva Aleksandar Erdeljanović.

Posle svečanosti na kojoj će biti dodeljene nagrade, Zlatni pečat i Plaketa Jugoslovenske kinoteke, filmskim stvaraocima za izuzetan doprinos razvoju filmske umetnosti, program će se nastaviti projekcijom filma “Jelena Trojanska” iz 1924. godine, kojom će biti otvoren najavljeni festival.

Ove godine dobitnici Plakete biće naši proslavljeni umetnici kao što su – Dragan Bjelogrlić, Anica Dobra, Nikola Kojo, Zoran Cvijanović , Milorad Mandić Manda i Žarko Dragojević, kao i mnogi evropski „filmski radnici“ – Cineteca Nazionale, Roma (Sergio Toffeti), Cinematheque Francaise (Samantha Le Roy), Film Museum Munchen (Stefan Droessler), Jan Erik Holst iz Osla, Petar Karđilov iz Sofije, Daniel Rafaelić i Nenad Polimac iz Zagreba.

Prestižnu nagradu Zlatni pečat ove godine poneće naša proslavljena glumica Dušica Žegarac i reditelj Želimir Žilnik.

Ovogodišnji Festival nitratnog filma imaće najbogatiji program do sada, sa čak 110 filmskih naslova iz različitih svetskih kinoteka, od kojih će mnogi filmovi prvi put biti prikazani kod nas.

Saradnja sa najznačajnijim evropskim kinotekama, kao i izvođenje priznatog džez klaviriste, Miloša Krstića, koje će pratiti projekciju odabranih nemih filmova, najavljeno je na konferenciji za novinare, kao i prisustvo velikog broja zvanica iz inostranstva.

U znak sećanja na prvu filmsku projekciju na Balkanu, koja je održana 6. juna 1896. u kafani “Zlatan krst” u Beogradu, Jugoslovenska kinoteka svake godine obeležava svoj dan, a ove godine je dogovorila da se pred svaku bioskopsku projekciju u Beogradu prikaže desetominutni filmski materijal braće Limijer i da se na taj način obeleži 120 godina od prve filmske projekcije.

Jugoslovenska kinoteka je nacionalni filmski arhiv Republike Srbije. Osnovana je 1949. pod nazivom „Centralna jugoslovenska kinoteka“. Proglašena je za ustanovu od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

Kinoteka je otvorena za sve istraživače i naučne radnike koji se bave istorijom i teorijom filma, kao i za sve zainteresovane posetioce. Putem predavanja, tribina, promocija, izložbi i knjiga, aktivno učestvuje u edukaciji i širenju filmske kulture u našoj zemlji, a u svojoj arhivi čuva preko 100.000 filmskih naslova

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar