EKONOMETAR, ŠIBINAC: Šta je Srbiji donela kineska poseta na vrhu

EKONOMETAR, ŠIBINAC: Šta je Srbiji donela kineska poseta na vrhu


Dokona statistika kaže da je dok je kineski predsednik boravio u našoj zemlji bar 7,5 miliona Kineza (što je više nego Srba u svim srpskim zemljama) imalo upalu srednjeg uha, što naravno ne znači da ih boli uvo za nas. Naprotiv

Ode i Si Đinping. Laknulo nam je. Kao roditeljima koji mesecima spremaju svadbu sinu jedincu, a onda jedva čekaju da ona prođe. Umesto da uživaju oni danima planiraju, presabiraju se i razmišljaju – da li će se obrukati, hoće li biti dovoljno ića i pića, šta će reći komšiluk…

Sijevi domaćini doduše nisu mnogo razmišljali o autfitu i hrani. Znali su da ako mi ovde otkidamo na “kineze” (piletinu u sečuan sosu) onda je sasvim logično da i predsednik Kine odlepi na sladak kupus i pečenje. Možda je samo iz spleta narodnih igara odigranih na aerodromu trebalo izbaciti “Igrale se delije…”. Ako su prevodioci bukvalno prevodili, gosti su mogli da se uvrede. Mi delije, oni sitni. Mislim, na oko!

Predsednika, premijera, ponekog ministra iz Vlade i redovnog domaćina-gosta Mileta Dodika brinulo je hoće li vođu čete od milijardu i trista hiljada kosookih impresionirati projekti koji vape za svetskim investicijama. Da li će silu u svakom smislu – geopolitičkom i ekonomskom, zainteresovati jedna malena zemlja dobrih i vrednih ljudi, velikog potencijala ali, nažalost, prazne investicione kase, odnosno švorc.

Dokona statistika kaže da je dok je kineski predsednik boravio u našoj zemlji bar 7,5 miliona Kineza (što je više nego Srba u svim srpskim zemljama) imalo upalu srednjeg uha, što naravno ne znači da ih boli uvo za nas. Naprotiv. Pokazalo se da, uprkos svim mogućim razlikama, geografskim, istorijskim, kulturološkim, postoji neka tajna veza. Mada bi oni skloni teorijama zavere rekli da preko nas Kinezi ulaze u srce Evrope na mala vrata. Preko Pupinovog mosta. Kroz Železaru i Dunav. Putem drumskih, rečnih i železničkih koridora.

Dobro, možda su nas malo brinule i komšije. Ne baš one prve. One maaalo dalje. A komšije ko komšije. Vazda gledaju šta ti drugi nose i kome si se više obradovao. Dal gostima sa istočne strane ili komšijama sa zapada. Šta ti je u tanjiru. Kada svrate na kafu da ti obavezno nešto prigovore. Komšijski, nema šta.

PROČITAJTE JOŠ: 
SREBRENICA, JUČE, DANAS, SUTRA: Zloupotreba bošnjačkih humki u političke svrhe, pod pokroviteljstvom Zapada!
KOMENTAR, BORIS MALAGURSKI: Zukorlić, Teslin naslednik i prva dika srpske nauke

Trodnevna poseta završila se dobro. Onako kako smo očekivali. Kinezi će nam spojiti drumske koridore 10 i 11, izgraditi brzu prugu od Soluna do Budimpešte, sagraditi luku na Dunavu, oživeti smederevsku železaru, a najavljena je i potencijalna kupovina RTB Bor, dela rudnika Resavica…

Potpisana su 22 međudržavna sporazuma, realizovano dogovoreno na prošlogodišnjem Samitu 16+1. Reč je o formatu – premijeri srednje i istočne Evrope, plus glavnokomandujući u Pekingu. Pri tom valja reći da je od pomenutih 16 evropskih država 11 punopravnih članica Evropske unije. Železara će, rekoše gosti iz Kine, biti model po kojem će se odvijati saradnja sa jugoistočnom Evropom.

Premijer Vučić poslednjeg dana posete reče da će zahvaljujući “Hestilu” Smederevo postati jedan od najbogatijih gradova. Novi hit srednjovekovne srpske prestonice, umesto folk evergrina “Obraše se vinogradi…”, postaće rok balada “Mramor, kamen i željezo” Bijelog dugmeta.
Šalu na stranu, trebalo je posle više od tri decenije ugostiti lidera velesile. Dočekati ga, pokazati mu Srbiju, uveriti ga da juane ulaže na pravom mestu, u prave projekte. Hipnotisati ga da, kad se vrati u Peking, razmišlja o novom mostu, Železari, koridorima… Dobro, jedan spomenik Konfučiju je dovoljan.

Efekti posete ne vide se samo na onom najvišem nivou, već i u prodavnicama. Jeste da su odavno tu, ali ne čini li vam se sumnjivo što na Dorćolu iseliše fensi prodavnicu nameštaja. I šta je umesto nje? Kineska robna kuća! Da li se samo potrefilo u isto vreme ili su i ovi naši, domaći Kinezi, čekali predsednika da svrati…

Kinesko tajno oružje svakako je i valuta. Naime, agencije su prenele da su narodne banke Kine i Srbije zaključile bilateralni valutni svop aranžman kojim je omogućena razmena nacionalnih valuta dve zemlje putem pojedinačnih transakcija dve centralne banke u vrednosti do 1,5 milijarde kineskih juana, odnosno 27 milijardi dinara, saopštila je NBS. Svrha aranžmana je unapređenje bilateralne trgovine i direktnih ulaganja radi ekonomskog razvoja dve zemlje, kao i podrška očuvanju i jačanju stabilnosti finansijskog sistema.

Aranžman predstavlja korak dalje u unapređenju kinesko-srpske monetarne i finansijske saradnje i potvrdu brzorastućih investicija i trgovinskih odnosa. To u praksi, između ostalog, znači da ćemo juane u menjačnicama menjati kao dolare, evre ili švajcarce.

No, vratimo se poseti kineskog predsednika. Nismo se obrukali. Dobro, možda je predsednik Nikolić mogao bez rečenice: “Videli ste iz aviona koliko je Srbija lepa…” Ali čak je i to zvučalo više kao očinsko hvaljenje nego kao još jedan diplomatski gaf.

I tako ode Si Đinping. Uz “Ovo je Srbija” i “MIG-ove” koji su ga onomad i dočekali. Nastavlja turneju, zadovoljan posetom malenoj Srbiji. I naši političari nastavljaju redovne aktivnosti zadovoljni potpisanim sporazumima i najavljenim projektima. Jedino nezadovoljni ostaše ambasador nam pekinški Milan Bačević i možda malo predsednik Nikolić. Prvi što se negde zagubiše one hiljade milijardi koje najavi pre par godina. Drugi što će i pored velikog interesovanja Kineza za ovo tržište kanal Morava-Vardar-Solun ipak morati da sačeka. Neke druge žute ljude ili zelene…

Konačno priču da uozbiljimo, Agencija za ocenu kreditnog rejtinga “Fič rejtings” povećala je kreditni rejting Republike Srbije sa “B+” na “BB-” uz stabilne izglede za dalje unapređenje kreditnog rejtinga, saopštilo je Ministarstvo finansija. Osnovni razlozi za poboljšanje kreditnog rejtinga su, kako je navedeno, uspešno sprovođenje programa fiskalne konsolidacije, zatim očekivane stope rasta privrede u narednim godinama i očekivani budžetski deficit na nivou od tri odsto bruto domaćeg proizvoda od 2017. godine.

To će, konstatuje ministarstvo, podržati silaznu putanju odnosa javnog duga prema BDP-u. Takođe, upravljanje državom je visoko ocenjeno, kao i stepen političke stabilnosti i efikasnost Vlade Srbije, navodi se u saopštenju.

Dakle, u danima posete kineske delegacije popravljen je kreditni rejting za jedan stepenik. To je nedvosmislen signal ulagačima da treba i valja ulagati u Srbiju jer će njihove investicije biti sigurne, zaštićene, a na kraju dana imaće više novca nego na početku. To je, naravno, posledica uspešnih reformi, ali i brojnih investicija među kojima su naročito važne upravo te – kineske.

PROČITAJTE JOŠ: 
KOLUMNA, DUŠKA JOVANIĆ: Kurva
ENIGMA DUŠAN SILNI: San i prokletstvo prvog srpskog cara, najmoćnijeg vladara Evrope
KAKO JE UĆUTKAN DUŠKO RADOVIĆ: Rečenica koja je došla glave najvećoj legendi Beograda} else {

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar