KOLUMNA, BASARA: Ostavka Ljiljane S, neopoziva ili privremena?

KOLUMNA, BASARA: Ostavka Ljiljane S, neopoziva ili privremena?


Politika pod njenom komandom – umesto da, kako bog žurnalizma zapoveda – izveštava, analizira i komentariše zbivanja iz čaršijske i mahalske stvarnosti, počela je sve više da ispoljava tendenciju da tu stvarnost uobličava i kontroliše

U prošli ponedeljak Srbijom se kao cunami raširila vest da je glavna urednica “Politike” Ljiljana Smajlović dala ostavku, kojoj ja – poučen iskustvom – ne bih dodavao ono uobičajeno – “neopozivu”, nego bih je pre, takođe poučen iskustvom, nazvao – privremena.

Kako to ovde već ide, ta vest – šta vest, grom iz vedra neba, jer je Smajlovićka takoreći do juče izgledala apsolutno nedodirljivo – momentalno je pokrenula svesrpsku lavinu telefonskih i SMS spekulacije na temu – ko stoji iza Smajlovićkine ostavke? Kao glavni osumnjičeni označen je Aleksandar Vučić, koji je – natuknivši onomad negde nešto o tome da bi on bio vlastan da smeni urednicu i da i “Politiku” “upodobi”, ali da to, je li, neće – i sam dolio kantu ulja na vatru sumnjičenja, ne sasvim neosnovanih, uostalom, dok je “Politikina” (sada već bivša, ako se drugačije ne naredi) glodurka ostavku protumačila kao “protest protiv menadžmenta koji sprečava glavnu urednicu u samostalnom rukovođenju redakcijom”, uz napomenu da “direkcija ne bi zauzela neprijateljski kurs prema listu i glavnoj urednici da u tome nema podršku vlasnika”.

Ko je vlasnik “Politike”, to je već pitanje za milion dolara, koje će, po svemu sudeći, zauvek ostati bez odgovora, ali to nije tema današnjeg Orijent ekspresa, bar ne glavna. Ja, naravno, nisam upoznat s unutrašnjim “Politikinim” poslovima i odnosima (ko uopšte jeste), ali sam poslednjih godina čitajući “Politiku” stekao utisak da je dama Smajlovićka vrlo samostalno – možda je bolja reč samovoljno – rukovodila redakcijom i da je sve to vreme imala podršku “direkcije” i “vlasnika”, ma ko on bio, jer da nije, ne bi ovoliko dugo redakcijom “rukovodila” onako kako je rukovodila.

Opširnije u nedeljniku Ekspres koji je na kioscima od petka 8. jula…d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);

7 komentara

Dodajte komentar
 1. 1
  Vlah Alija

  Basara,legenda.Čovek,koji je imao više mena i od samog totema “promena” AV-a.Od provincijalnog pankera do urednika opskurnog mesečnika”Zemlja”,dok je bio u Demohrišćanima V.Batića i u pomenutom časopisu propagirao Vizantijski “komonvelt”,posebnost Srba(oponašajući glorifikovanje Srbije na način D.Kalajića),preko “šatro” rasprava sa “rođenim”puncom B.Crnčevićem,pa sve do statusa “njegove ekselencije”,na Kipru(od škole,doduše ima završen-mejtef,SSS).Naravno,sve o trošku mučenih Srba,kojih se jelte on gadi,al da bude njihov “predstavnik”,na osunčanom Kipru,eh to mu gadno nije.I na samom kraju,sušta suprotnost,početku,kolumnista “Danasa”.

 2. 3
  Zoran

  G-dine Basara, jedno veliko “Svaka cast!”za Vase komentare koje su veliko osvezenje na nasoj “komentaristickoj” sceni. G-dja (drugarica?) Smajlovic me podsecala na onu cuvenu Shushu sa RTV devedesetih ili na one nekadasnje clanke (srecom) nekadasnje Politike ekspres. Politika je bila i ostala (na zalost) poslednje utociste mahalaskog, uskog, protiv sveta usmerenog nacina misljenja. Odlazak doticne drugarice budi nadu. naravno, uvek prisutna pitanja ostaju: Sta ako dodje neko jos gori (ako je to moguce)? Sta ako se doticna vratI?

 3. 4
  koja d inn

  Sta bi Brana Crncevic rekao za ovaj ,, intelektualni ,, tekst.
  Mi iz Srema znamo al ne smemo da divanimo po pitanju tog velikana Spisatelja i kulturnog radnika ..zzzziveeellliii…..

 4. 5
  mudrijaš

  @Zoran: kakvu nadu budi odlazak Smajlovićke? da će medijski mrak opstati? da će se “disciplinovati” Politika jer piše i objavljuje istinu, a to je nedopustivo!? da će se ukinuti jedini veliki medij u Srbiji u kome je moguće videti objavljen komentar, iako nije “na liniji” dogme o eu? mi smo s dolaskom EU mesija uleteli pravo u mračni srednji vek….

 5. 7
  Doktor

  Neverovatno , ali komentatori uopste ne pominju sustinu onoga o cemu Bas pise , o sustini. Cim pocnu da pisu o autoru i da ga vredjeju sve je jasno…

+ Ostavite komentar