KOLUMNA, GRBOVIĆ: Trgovačka akademija

KOLUMNA, GRBOVIĆ: Trgovačka akademija


Odlaskom igrača koji su činili okosnicu tima Crvene zvezde u elitnom evropskom takmičenju završen je brižljivo pripreman ciklus uprave i prvog čoveka struke Dejana Radonjića, koji je posle dugoročnih pregovora ipak odlučio da ne nastavi saradnju s crveno-belima.
Rekonstrukcija ekipe koju je najavio Nebojša Čović je neminovna i dolazi u trenutku kada se i ostali klubovi učesnici regionalne lige pojačavaju osetivši da je možda sada trenutak da napadnu prvo mesto koje bi ih odvelo u Evroligu kako bi i oni osetili sve čari neprofitabilnosti tog takmičenja. Činjenica je da će Crvena zvezda naplatiti plodove svog izbora i ulaganja u do pre četiri godine potpuno nepoznate i nepriznate igrače, ali će isto tako ponovo ući u proces stvaranja novog tima s novim talentovanim igračima koji se odavno nalaze u njihovim redovima, ali nisu dobijali šansu zbog značaja evroligaških rezultata koje su crveno-beli ostvarivali na svom četvorogodišnjem putu.
Možda će i dolazak dr Čovića na mesto predsedavajućeg ABA olakšati put Zvezdi kroz ovu nesrećnu ligu, koja preti da se porodi i doda još jedno čeljade u vidu druge lige – samo ne znam gde će skupiti toliko klubova kada ionako veštački održavaju i prvu ligu, koju popunjavaju samo oni koji imaju da plate učešće – ali ne sumnjam u doktora i njegovu multipraktik tehnologiju, jer kad on miksuje, svašta može da se dogodi.
Brige o renoviranju klupskog enterijera, koje su okupirale crveno-bele, nisu mimoišle ni njihove komšije, koji još uvek diluju s domaćom valutom čuvajući devize za strance, čiji dolazak najavljuju na sav glas licitirajući s nekoliko zvučnih imena, ali zasad su doveli samo mladog Australijanaca Toma Vilsona, te Obrada Tomića iz Kaknja, s tendencijom da ipak prebace nekoliko igrača iz Dinamika u paketu s već potpisanim trenerom.
Notorna je istina da igrači koji igraju KLS ne mogu da postignu cenu na tržištu, i ova „velikodušna” ponuda je samo jedan od primera konvertovanja i proste trgovine, gde oblačeći dres velikog kluba igrači podižu cenu bez obzira na kvalitet koji je potreban za klub takvog renomea.
Normalno je postojanje lanca odgovornosti u ovakvom odabiru, ali nažalost, njemu je odavno pokvaren alarm, tako da sistemske greške u celom procesu bivaju viđene samo na kraju, kada se pojave razočaravajući rezultati i uvidi da je dragoceno vreme izgubljeno.
Strateška greška u sportu je nezvani gost koji se pojavi uvek kada zakažu mehanizmi upravljanja ili se pojave interesi pojedinaca ili grupa. U ovom slučaju je sve to već viđeno u prethodnom periodu, tako da me ne iznenađuje ponavljanje bajatih odluka i izjavljivanje saučešća samima sebi na idućoj sezoni, koju već proglašavaju pripremom za „udar” koji će uslediti posle finansijske i stručne konsolidacije.

Dve godine je Todorić pregovarao s Draganom u vezi sa putem kojim će njih dvojica ići, i na kraju, hvala bogu, dogovoriše da je jedini način opstanka pristajanje na trgovinu koju su toliko prezirali sve ove godine. Drago mi je da su se najzad pomirili jer su bili godinama posvađani zbog Draganovih ambicija, koje su uvek bile veće od Todorićevih, ali odlučiše da se po principu dva u jedan hrabro suprotstave svim nedaćama koje su najavili u narednom krečenju crno-bele kuće
Odavno sam rekao da postoje ekipe od kojih se ne može praviti projekat iz razloga što su prevelike i imaju određenu specifičnu težinu

Trgovačka kuća od koje je dve godine neuspešno bežao sportski direktor Partizana na kraju je na mala vrata otvorila svoju franšizu i postavila šalter na kojem će se razmenjivati ugovori igrača i stvarati nove dimenzije poslovanja u budućnosti.
Dve godine je Todorić pregovarao s Draganom u vezi sa putem kojim će njih dvojica ići, i na kraju, hvala bogu, dogovoriše se da je jedini način opstanka pristajanje na trgovinu koju su toliko prezirali sve ove godine. Drago mi je da su se najzad pomirili jer su bili godinama posvađani zbog Draganovih ambicija, koje su uvek bile veće od Todorićevih, ali odlučiše da se po principu dva u jedan hrabro suprotstave svim nedaćama koje su najavili u narednom krečenju crno-bele kuće.
Misterija vezana za predsednika Partizana je sklonjena u stranu jer, bože moj, imaju mnogo veće probleme s formiranjem tima i rešavanjem finansija koje prete da uruše ionako oslabljene temelje, načete dugogodišnjim dugovanjima svima redom, pa moraju da štede na svemu, osim na tehničkim kadrovima koji su ovog trenutka preuzeli funkciju predsedavajućeg.
Haotičnost iznuđenih odluka se ogleda u demagogiji prepričavanja o mladim igračima dok paralelno dovode neproverene strance trošeći i vreme i novac, koji nepovratno ispada kroz probušene džepove nekadašnjeg evropskog giganta, ostavljajući trag u lavirintu za eventualni povratak na kapiju s koje će ovakvim rešenjima kretati svake godine iz početka.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    bri

    Grbo majstore, redovno čitam ovu kolumnu i duša me zaboli svaki put. Pogađaš u samu srž problema ali najgore od svega, rešenja nema ni na vidiku. Da li postoji bar tračak svetlosti na kraju tunela, da se KK Partizan oporavi bar malo ili je ovo samo prosipanje iz šupljeg u prazno?! Ne znam da li se to radi svesno, namerno, sistemski ili je to prosto tako, ali mislim da nas ljubitelje sporta, sve ovo polako baca na drugu stranu i okreće nas drugim stvarima. SVe samo ne sport i kompeticija u Srbiji. To je postalo bolesno, nenormalno, neprirodno.

+ Ostavite komentar