KOLUMNA, PILSEL: Ko dira prepodobnog Mesića?

KOLUMNA, PILSEL: Ko dira prepodobnog Mesića?


Za onoga koji zna Mesića iz tuđmanovske faze snimak ne otkriva ništa novo, niti će Mesiću danas nešto posebno štetiti, smatraju njegovi obožavaoci. Ima i onih koji smatraju da je ovim Mesić gotov, da je razbijem kult o njemu

Nakon poznate snimke iz Australije iz juna 1992. gdje je govorio o Hrvatskoj kao jedinoj zemlji koja je dvaput pobijedila u Drugom svjetskom ratu, 1941. osnutkom NDH i 1945. pobjedom partizana u NOB-u (!), ovih se dana pojavio još jedan video s početka iste te godine koji kompromitira Stipu Mesića kao onoga koji je u to vrijeme relativizirao ustaštvo i zločine režima NDH.

Obilazeći 1992. kao predsjednik Izvršnog odbora Središnjice HDZ-a ratna područja, razgovarao je u Novskoj s hrvatskim vojnicima u opuštenoj atmosferi pa je, među ostalim, o Jasenovcu govorio kao o ”radnom logoru”. Nije bilo plinskih komora, tamo se, kaže on na snimci, umiralo i zbog raznih ratnih bolesti i zbog iscrpljenosti, a mnogi od onih koji su došli u Jasenovac ”praktički su spašeni” jer je to značilo da neće biti ubijeni, nego korišteni kao radna snaga. Stradalo je, kazao je, 25.000 ljudi, ali ne samo Srba, a Jasenovac je ”radio’‘ još dvije godine poslije rata, tada su u njemu stradavali ustaše, domobrani, Čerkezi… što je teza ultradesničara u Hrvatskoj koji tvrde da je pravi logor ustanovljen tek 1945. za ”genocid nad Hrvatima”.

Većina izgovorenog su, što bi rekli glasnogovornici Donalda Trampa, alternativne činjenice, a mi bismo rekli – neistine. Ali, tada je malo tko smio takvim ”alternativnim činjenicama” ozbiljno protusloviti jer bi bio sumnjiv kao ‘‘srbočetnik” i ”komunjara’‘.

Kad je 2006. godine bila objavljena stara australska snimka, Mesić je bio šef države. Ovaj novi ”skandal’‘ vremenski je 11 godina udaljeniji, a Mesić je samo bivši predsjednik RH. Ipak, još i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista, što stare partizane, koji Ured bivšeg predsjednika ugošćuju u boračkoj zgradi, nakon što je Mesić deložiran iz državne zgrade – stavlja na muke.

Mesić se brani da je tada provodio političke stavove HDZ-a, premda se s jednim delom tih stavova nije slagao…

Mesić se brani da je tada provodio političke stavove HDZ-a, premda se s jednim dijelom tih stavova nije slagao. Piše i o utjecaju propagande proustaške emigracije koja se počela vraćati u Hrvatsku i revidirati povijest. Sve to je ono čega se dobro sjećamo. Nije ništa neistinito u obrani koju je ispisao, ali i sam sebe makar posredno prokazuje kao političkog karijerista, oportunista i konformista. Mesiću je bilo stalo da zadrži vlast a bio je praktički drugi čovjek u državi, odmah iza Tuđmana.

Sjećamo se što je Mesić i javno, i onda kad je znao da ga snimaju, govorio 1990. i 1991. godine. Populistički prijemčiv govornik, on se možda tek malo razlikovao u blažim javno iskazanim stavovima od Franje Tuđmana i mnogih njegovih suradnika i s lijeva i s desna. Mesić je bio tada ”lijeva’‘ struja HDZ-a ali, opet, nije to u ta predratna i ratna vremena, značilo da mu je bilo dopušteno ne biti hrvatski turbo-nacionalist i ne biti povijesni revizionist, barem dobrim dijelom. HDZ je bio takva stranka, nije se bez tih ”kvaliteta” nikako moglo opstati u njezinom vrhu.
To je porazno za politiku HDZ-a, kako onda tako i sada, jer se u stajalištima stranke malo toga promijenilo. Iskorak je bila Sanaderova politika (i njegov ”Hristos se rodi”), imao je izvjesnog autoriteta da utiša proustaške zagovaratelje u svojoj stranci, jer je cilj bio zadovoljavati kriterije koje je postavila Europska unija.

Ali, pokazalo se odmah 1993, 1994. pa nadalje da Mesić nije siva uliznička figura nego se već tada suprotstavio Tuđmanovoj politici, prije svega zbog uloge Hrvatske u ratu u BiH. Za to je trebalo i hrabrosti. Od tada nije bitno mijenjao stavove, na opće iznenađenje uvjerljivo je postao predsjednik RH 2000, pa je onda i druge predsjedničke izbore jako glatko dobio. U konkurenciji hrvatskih političara kakve smo imali i imamo, Mesić je bio jedan od pronicljivijih, duhovitijih i sposobnijih.

Ovaj video iz Novske dobrodošao je, svakako, jer javnost o političarima sve treba znati. Ali, za onoga koji zna Mesića iz tuđmanovske faze snimka ne otkriva ništa novo, niti će Mesiću danas nešto posebno štetiti, smatraju njegovi obožavatelji. Ima i drugačijih mišljenja, onih koji smatraju da je ovime Mesić gotov, da je razbijem kult o njemu. Ali čini se da će istina biti negdje na sredini. Antifašistička liga je zgranuta jer ovo je snažan udarac ispod pojasa i snažan vjetar u leđa revizionistima i neoustašama.

Još ako k tomu uzimamo činjenicu da je Andrej Plenković u Izraelu prošao ”ispod radara” jer desničarskoj vladi Benjamina Netanjahua nije odviše stalo da čačka po ustaškim ispadima tipa razmnožavanja ploča sa ustaškim pozdravom ”Za dom – spremni!”, ustaška bi se priča u Hrvatskoj odista mogla približiti točci usijanja.

Plenković je obišao u utorak Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem koji je na njega, kako je rekao, ostavio dubok dojam, te je naglasio da će ovaj posjet osnažiti njegovu posvećenost borbi protiv svakog oblika mržnje, rasizma i negiranje holokausta.

“Posjet memorijalu Yad Vashem ostavio je na mene vrlo snažan dojam i suosjećam zbog duboke patnje, borbe i preživljavanje židovskog naroda u holokaustu”, rekao je Plenković novinarima nakon obilaska, a isto je napisao i u knjigu posjetitelja. Dodao je da je duboko dirnut užasnom i tragičnom pričom o najgorim zločinima protiv čovječnosti i genocidu. “Mi smo odlučni održavati sjećanje na svaku od šest milijuna žrtava za buduće generacije i osnažiti naš angažman u promoviranju vrijednosti uzajamnog poštovanja, razumijevanja i tolerancije“, istaknuo je.

Doma ga, pak, očekuje bojkot jevrejskih organizacija na Dan sjećanja na žrtve holokausta koje su zgrožene politikom tolerancije Plenkovića prema ustašoidima. Biti ću na tom bojkotu pa ću vam iz prve ruke ispričati kako se odvija ova saga. Jer do sada je bilo ”partizani, predajte se’‘, a sada izgleda da se imponira ”braćo ustaše, pobjedili smo”.document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar