KOLUMNA, PILSEL: Mesić i Josipović brana od ustaške ofanzive

KOLUMNA, PILSEL: Mesić i Josipović brana od ustaške ofanzive


Slučaj Stipe Mesića i snimke koja se pojavila posljednjih dana, a u kojima relativizira ustaštvo i ustaško divljanje nad Srbima i drugima u Jasenovcu, ponajmanje je bitan zbog samog Mesića

U utorak 31. januara bivši je predsjednik Stjepan Mesić podnio ostavku na mjesto počasnog predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA). Učinio je to kao moralni čin.

”Razmotrivši stanje nastalo nakon objavljivanja snimke s mojim, ponavljam i ovom prilikom, apsolutno neprihvatljivim izjavama iz godine 1992., kao i one kasnije objavljene iz godine 1990., te uzimajući u obzir činjenicu da vjerojatno postoje još i druge moje snimke iz toga vremena s jednako neprihvatljivim izjavama, a u želji da poštedim Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske bilo kakvih negativnih posljedica, podnosim ostavku na funkciju počasnog Predsjednika SABA-e”, stoji u Mesićevoj ostavci podnesenoj predsjedniku SABA-e Franji Habulinu.

Mesić priznaje da je zgrozio i razočarao i mnoge antifašiste. Shvaća ih. Njima se još jednom ispričava, bez ikakve rezerve ili pokušaja opravdavanja. Netko možda može reći da se u ranim devedesetim godinama prošloga stoljeća ponio kao oportunista, iznoseći stanovišta i tvrdnje u koje ne samo što je, kako pojašnjava, intimno sumnjao, nego znao da su neistinite. Zato i ostavka kao moralni čin.

Ali, ruku na srce, teško se može kazati da je bio oportunista kada je, u već postojećoj klimi koketiranja sa ustaštvom, krenuo u objektivno opasnu akciju reafirmiranja antifašizma, kad je poveo borbu protiv povijesnog revizionizma, kad je čvrsto stao na poziciju potrebe normaliziranja prilika u regiji i punog poštivanja ljudskih i manjinskih prava u Hrvatskoj. Kad je, ne zaboravimo to, pokrenuo važan proces detuđmanizacije Hrvatske.

Međutim, ovaj novinar u potpunosti je uvjeren da nije u pitanju ni Mesić, ni Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. Danas je u pitanju sklop vrijednosti antifašizma u Hrvatskoj, drugim riječima u pitanju je budućnost Hrvatske, i regije.

Onima koji je vuku u propast Mesić je, temeljem snimljenih izjava što su ih pomno godinama čuvali, samo instrument za definitivno rušenje temelja antifašističke Hrvatske. Drugim riječima, oni ga koriste da bi rušili i Ustav i sustav Hrvatske.
A to je nešto što svi istinski antifašisti, bili oni članovi SABA ili ne, ili bili članovi Antifašističke lige RH (kao što je ovdje potpisani novinar) ne smiju dopustiti. U onoj mjeri u kojoj će mu to biti moguće, Mesić će svakako i dalje davati svoj angažirani doprinos borbi usmjerenoj na to da antifašizam bude i ostane jedan od temelja današnje Republike Hrvatske – onako kako je i zapisano u njezinom Ustavu.

Njegova privrženost antifašizmu kao sklopu vrijednosti, kao ljudskom opredjeljenju, njegova privrženost borbi za istinu o prošlosti i – što je u ovome trenutku najvažnije – njegova privrženost borbi protiv galopirajuće fašizacije Hrvatske ni na koji način, a najmanje objavljivanjem snimki starih četvrt stoljeća, neće biti poljuljana.

Slučaj Mesić ukazuje na dubinsku licemjernost desnice, u prvom redu HDZ-a, koja se nominalno zaklinjala iza demokratizacije društva i njegovih zavnohovskih temelja, dok je suštinski promovirala revitalizaciju ustaštva, pretvorivši ga u strukturalnu činjenicu društva

Bio Mesić počasni predsjednik SABA, ili ne, on kaže da ostaje i dalje sa nama u zajedničkoj borbi za očuvanje istine o prošlosti, za vrednovanje Narodno-oslobodilačke borbe kao jedinstvenog fenomena u okupiranoj Evropi drugoga svjetskog rata i za stvaranje bolje sutrašnjice. Ono što je bitno, to nije Mesić, nego ta borba i njezino uspješno okončanje. A važno je jer se proustaške snage u Hrvatskoj pripremaju iskoračiti i kao politička snaga. Za sada to rade preko portala i foruma ili preko Projekta Velebit (koji se uzdiže uz podršku zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, premda je Kaptol upozoren da je Projekt Velebit proustaški).

Ponavljam: slučaj Stipe Mesića i snimke koja se pojavila posljednjih dana, a u kojima relativizira ustaštvo i ustaško divljanje nad Srbima i drugima u Jasenovcu) ponajmanje je bitan zbog samog Mesića. Svo to kolektivno moralističko zgražanje nacionalističke desnice kojem svjedočimo i čiji se krajnji cilj svodi na potpunu dekonstrukciju lika i djela Stipe Mesića u potpunosti promašuje bit čitavog slučaja. On, naime, savršeno precizno opisuje, ne samo ondašnju Hrvatsku iz ranih devedesetih, nego i današnju u kojoj je čitav taj diskurs vitalniji nego ikada.

Točnije, ukazuje na dubinsku licemjernost desnice, u prvom redu HDZ-a i njegove politike, koja se nominalno zaklinjala iza demokratizacije društva i njegovih zavnohovskih temelja, dok je suštinski promovirala revitalizaciju ustaštva, pretvorivši ga u strukturalnu činjenicu društva. Stoga je prilično naivno, ali ne i začuđujuće, očekivanje da će se moralnom difamacijom jednog od simbola današnjih antifašističkih nastojanja, sva ta nastojanja obesmisliti. Razlog zašto se to neće dogoditi nalazi se u današnjoj društvenoj i političkoj stvarnosti koja je toliko uronila u revizionizam i ulazak ustaštva u mainstream, da pristojnim građanima ne preostaje ništa drugo osim da se protiv toga bore principijelnim zalaganjem za moderno građansko društvo i vrijednosti antifašizma.

I, uz put, postavlja se pitanje hoće li Mesić ostati i bez svoga ureda u prostorijama SABA koje su mu ustupili nakon što je početkom januara ukinut Ured bivšeg predsjednika. Sudbina Mesićeva ureda u prostorijama SABA neizvjesna je jer o tome odlučuje predsjedništvo Saveza. No ako je suditi po mojim informacijama, Mesić neće dvaput u kratkom razdoblju postati beskućnik. Prihvatit će se njegova ostavka ali će Mesić ostati djelovati u prostorijama Saveza antifašista. Recimo i kao kuriozitet da u zgradi do one antifašista svoje sjedište ima i politička stranka “Naprijed Hrvatska”, bivšega predsjednika Ive Josipovića koji se upravo povezuje sa obnovljenim SDP-om Davora Bernardića.

Rekao bih i ovo: kao komšije, Mesić i Josipović postaju i najveća brana ustaškoj ofanzivi koji se najavljuje u Hrvatskoj.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar